İzmir Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman, 18 yaş altı yaklaşık 23 milyon potansiyel yeni tasarruf sahibiyle yeni düzenlemenin kısmen de olsa tasarruf açığına katkı sağlamasının beklendiğini ifade etti.

18 yaşın altında BES’e dahil olanlara da yüzde 25’lik devlet katkısı sağlanırken eğitim, evlilik, konut alımı gibi sebeplerle birikimlerini kısmi olarak çekme hakkı tanıyor. Böylece, tasarrufa erken yaşta başlanması, küçük tasarruflarla ileride büyük birikimlere ulaşılması hedefleniyor. Dr. Kahraman, halihazırda BES’te en az 10 yıllık pirim ödemesi ile bireylerin %25 devlet katkısı da alarak sistemden 56 yaşında emeklilik hakkı elde edebildiğini dile getirdi.

1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni düzenlemeyle birlikte bir diğer değişikliğin ise yılda 6 kez olan fon dağılım değişiklik hakkının yılda 12’ye çıkarılmış olduğunu söyleyen Kahraman, ilave olarak, katılım sahiplerinin mevcut tüm emeklilik yatırım fonlarını kullanarak emeklilik portföylerini belirleyebileceklerini kaydetti.

Kahraman “Ayrıca, Emeklilik Reform Paketi kapsamında, emeklilik hizmeti veren vakıf ve sandık birikimlerinin de 2023 yılına dek BES’e aktarımına imkân sağlandı. İlgili düzenlemeyle birlikte fona aktarıma konu olacak potansiyel birikim bedeli de yaklaşık 50 milyar TL” dedi.

İzmir Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Serpil Kahraman

Bireysel emeklilikle tasarruf etme imkânı

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, 11 Haziran 2021 itibariyle sistemin 6 milyon 904 bin 521 katılımcıya ve 21 milyar TL’yi aşan devlet katkısı ile toplam 170 milyar TL’yi aşan fon büyüklüğüne ulaştı. Dr. Serpil Kahraman, “2020 yılı sonunda katılımcı başına ortalama katkı payı tutarı 20 bin 115 TL’ye ulaşmış durumda. Katılımcı sayısına baktığımızda ise nüfus yoğunluğuyla paralel olarak, Mayıs sonu itibariyle İstanbul 1 milyon 881 bin 427 kişi, Ankara 629 bin 451 kişi ve İzmir 472 bin 784 kişi ile ilk üç ilimiz” dedi.

son dakika izmir haberleri