Kurban Bayramı'nda kesilecek kurbanların etlerinin yanı sıra derilerinin de sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Yetkililer, Türkiye'nin yılda 1,6 milyar dolar gelir elde ettiği deri sektörünün ihtiyacı olan hammaddenin büyük çoğunluğunun bayramda kesilen kurbanlardan elde edildiğini belirtiyor. Bu yıl Türkiye'de 3,6 milyon hayvanın kesileceği tahmin edilirken derilerde herhangi bir bozulmanın olmaması için de uyarılar geldi.

DERİYİ YIKAMAYIN

Yetkililerin verdiği bilgilere göre; Kurban Bayramı'nda kesilen kurbanların derisi düzgün bir şekilde yüzüldükten sonra derinin üzerinde yapışmış halde bulunan etlerin, deriye zarar vermeden kesilmesi gerekiyor. Deride et parçalarının kalması, derinin bozulmasına neden oluyor. Deri soyulduktan sonra çeşitli kirliliklerden temizlenmesi amacıyla yıkanmamalıdır. Yıkama işlemi, derinin kalitesini düşürüyor ve deriyi bozuyor.

YÜZME SONRASI 1 SAAT BEKLENMELİ

Yapılan yüzme işlemi sonrası deri 60 dakika kadar açık havada ancak güneşle temas etmeyecek şekilde bekletiliyor ve kurban edilen hayvanın derisinin ısısının düşmesi sağlanıyor. Bekleme sırasında derinin et yüzeyine tuzla ovma işlemi yapılması gerekiyor. Bu tuz, yüzeyin tamamını kaplayacak şekilde uygulanıyor. Bu işlem, ne kadar doğru yapılırsa derinin de kalitesi o kadar artıyor.

DERİ POŞETLERE KONULMAMALI

Öte yandan derilerin muhafaza edilmesiyle ilgili de bilgilendirme yapıldı. Açıklamaya göre deriler, yüzme işlemi sonrasında poşetlere doldurulmamalıdır. Poşetlere doldurulan derilerin hava alma işlemi devam ettiği için deriler zarar görmektedir. Bunun yanı sıra hayvanın etleri ile derisi aynı yerde tutulmamalı ve deri ayrı şekilde saklanmalıdır.