Kaç yaşında olursa olsun hemen her kadının ve erkeğin estetik açıdan iyi bir görünüme sahip olmak isteyeceği kabul edilmesi gereken bir gerçek. Medikal estetik prosedürlerinin çeşitlenmesi sonucunda kadın erkek fark etmeksizin herkes çok daha estetik bir görünüme sahip olma imkanı elde ediyor. Bunun sonucunda öz güvenlerinde de bir artış yaşanabiliyor. İnsan cildinin, başta yaş alma olmak üzere pek çok farklı etkene bağlı olarak zaman içerisinde görünümü bozulabilir ya da cilt canlılığını kaybedebilir.

Son yıllarda popülerliğinde hızlı bir artış yaşanan medikal estetik prosedürlerin en önemli avantajı istenilen sonucu elde etmek için bıçak altına yatmak gerekmemesidir. Herhangi bir cerrahi prosedür içermemeleri nedeniyle medikal estetik prosedürlerden sonra uzun bir iyileşme süreci yaşanması gerekmez ve hastanın günlük yaşantısı kesintiye uğramaz.

Ayrıca cerrahi prosedürün söz konusu olmaması medikal estetik prosedürlerin estetik cerrahi ameliyatlarına göre çok daha geniş yaş aralığındaki hastalara uygulanmasını sağlar. Bunlardan biri olan lipoliz İstanbul başta olmak üzere hemen her ilimizde en çok ilgi gören medikal estetik prosedürlerdendir. Bunun yanı sıra botox da daha canlı ve genç bir görünüme kavuşma konusunda sağladığı optimum fayda nedeniyle sıklıkla uygulanır. Alanının önde gelen ismi Uzman Dr. Şafak Göktaş soğuk lipoliz ve botox başta olmak üzere tüm medikal estetik prosedürlerde en etkili ve doğal sonuçlara ulaşmak isteyenlerin ilk tercihidir.

Yağ dondurma ya da kriyolipoliz olarak da anılan soğuk lipoliz İstanbul ve diğer illerimizde hem kadın hem erkekler arasında oldukça popülerdir. Vücudun belirli bölgelerinde ortaya çıkan inatçı yağ birikintilerini azaltmak için sıklıkla cerrahi olmayan bu prosedürden faydalanılır. Soğuk lipoliz temelde düzenli diyete ve spora direnç gösteren inatçı yağ birikintilerinin vücuttan uzaklaştırılması için tasarlanan bir prosedür olmakla birlikte zayıflama yöntemi değildir. Bu nedenle obez ya da aşırı kilolu kişilere soğuk lipoliz yapılmaz.

Soğuk lipoliz tedavisi öncesinde hasta muayene edilerek tedavi edilecek hedef bölgedeki yağ birikintisinin şekli ve boyutu gibi konular değerlendirilir. Uygulama yapılacak olan bölgeler işaretlendikten sonra deri altındaki yağ hücreleri yani adipositler aplikatör denilen el tipi cihaz kullanılarak dondurulur. Bu işleme başlanmadan önce uygulama sırasında cildin zarar görmemesi için hedef bölgeye jel ped uygulanarak aplikatörle hedef bölgedeki yağlar vakumlanır.

Hasta bu işlem sırasında batma, karıncalanma ya da hafif bir ağrı hissedebilir. Bölge uyuşunca yani işlem başladıktan ortalama 5 ila 10 dakika içinde bu his ortadan kalkar. Uygulamanın tamamlanmasıyla birlikte aplikatör çıkarıldıktan sonra bölgeye 2 - 3 dakika masaj yapılır. Böylece bölgedeki yağ hücrelerinin daha kolay parçalanması amaçlanır.

Soğuk lipoliz yönteminin temelinde yağ hücrelerinin soğuk havanın verdiği hasara karşı ciltteki diğer hücrelere göre daha duyarlı olması yer alır. Prosedür kapsamında hedef bölgeye uygulanan soğuk hava yağ hücrelerinde hasara neden olur. Meydana gelen hasar vücut tarafından verilecek olan inflamatuar yanıtı tetikleme görevini üstlenir. Sonuçta yağ hücrelerinin ölümü gerçekleşir. Bu süreç sonunda bir tür kan hücresi aynı zamanda vücut bağışıklık sisteminin bir parçası olan makrofajlar ölü yağ hücrelerinin ve kalıntılarının vücuttan uzaklaştırılması amacıyla hasarlı bölgeye çağrılırlar.

Soğuk Lipolizin Avantajlarını Biliyor musunuz?

Soğuk lipoliz uygulanırken hastaya herhangi bir cerrahi prosedür uygulanmaz. Ayrıca enfeksiyon ya da farklı bir risk yaşanması da söz konusu değildir. Soğuk lipoliz ayakta tedavi prosedürleri arasında değerlendirilir. Prosedürün en önemli avantajlarından biri vücudun birden fazla bölgesinin tek seansta tedavi edilebilmesidir.

Soğuk lipoliz tedavisi uygulanan hastalar tedavinin ardından günlük hayatlarında herhangi bir kesinti ile karşı karşıya kalmazlar. Ayrıca uygulanan tedavi, hedef bölgedeki kaslara, sinir liflerine, kan damarlarına ya da cilde kalıcı bir zarar verilmesine neden olmaz.

Soğuk lipoliz uygulaması genel sağlık durumu iyi olan, ortopedik ya da nörolojik sorunlar yaşamayan bununla birlikte vücudunun belirli bölgelerinde düzenli spora ve diyete dirençli inatçı yağ birikintileri bulunan kişilere uygulanabilen bir yöntemdir.

Bu prosedür vücuttaki inatçı yağ birikintilerine neden olan yağ hücrelerini öldürmek amacıyla deri altındaki yağ dokusunun dondurulması amacıyla uygulanır. Diğer bir deyişle vücudun kendi doğal sürecini kullanarak dondurulmuş yağların vücuttan atılmasını sağlar.

Soğuk lipoliz, liposuction prosedürüne alternatif olarak kullanılabilecek bir prosedürdür. Yöntem hedef bölgedeki yağ hücrelerinin parçalanması için vücuttaki yağın invaziv olmayan bir  prosedürle soğutulmasına dayanır. Bu prosedür sırasında bölgedeki diğer dokularda herhangi bir hasar oluşması söz konusu değildir.

Soğuk lipoliz yönteminde cerrahi bir prosedür söz konusu olmadığından hastanın günlük yaşantısına hızlı bir şekilde dönmesi mümkündür. Uygulama bölgesinde  birkaç gün içinde kendiliğinden düzelecek hissizlik ve kızarıklıklar meydana gelebilir. Nadiren bölge hissiyatında azalma ya da tamamen kaybolma oluşabilse de genellikle bu durum 1 ila 8 hafta içinde kendiliğinden düzelecektir. Uygulama bölgesinde geçici süreyle hafif şiddette bir ağrı hissedilmesi doğal bir durum olarak kabul edilir.