Boşanma 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 161. maddesi ile 166. maddesi arasında düzenlenmiştir. Kanunun 161. maddesinden 166. maddesine kadar boşanma sebepleri sıralanmış olup anlaşmalı boşanma 166. maddenin 3. fıkrasında hüküm altına alınmıştır.

Boşanma için eşlerin kanunda yazan sebeplerle mahkemeye başvurması gerekmektedir. Kanunda yazılı olmayan sebeplere dayanarak boşanma davası açılması halinde eşlerin boşanma talepleri mahkeme tarafından reddedilecektir.

Kanunun 161. maddesinde yazan ilk boşanma sebebi zinadır. Diğer maddelerde yazan boşanma sebepleri ise;

  1. Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış,
  2. Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme,
  3. Terk,
  4. Akıl hastalığı,
  5. Evlilik birliğinin sarsılması şeklinde sıralanmıştır.

Evlilik birliğinin sarsılması genel, diğerleri ise özel boşanma sebepleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her bir boşanma sebebinin gerekçesi kanunda açıkça yazmakta, bu sebeplere dayanarak ne kadar sürede boşanma davası açılması gerektiği belirtilmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelinden sarsılması boşanma sebebine dayanılarak açılmaktadır. Anlaşmalı boşanma davası için bir anlaşmalı boşanma protokolü gereklidir. Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçları ile varsa tarafların çocukları hakkında düzenleme bulunması zorunlu şartlardandır. Diğer hususlar ise ihtiyari şart olarak protokolde yazılabilir.

Anlaşmalı boşanma için evliliğin bir yıldan daha fazla sürmesi kanun gereğidir. Aksi halde açılacak anlaşmalı boşanma davası mahkeme tarafından reddedilecektir. Dolayısıyla yasal evlilik süresi bir seneden uzun olan eşler birlikte mahkemeye başvurduğu takdirde anlaşmalı boşanma talepleri uygun görülerek eşlerin boşanmasına karar verilebilir.

Boşanmanın mali sonuçlarından; eşlerin nafaka ya da tazminat talebi, çocuklar hakkındaki düzenlemeden ise velayete ilişkin durumlar anlaşılmalıdır. Eşler bu iki konuda ne şekilde anlaştıklarını anlaşmalı boşanma protokolünde mutlaka yazmalıdır. Aksi takdirde boşanma talepleri mahkeme tarafından kabul edilmeyecektir.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı Boşanma Dilekçesi

Anlaşmalı boşanma dilekçesi 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunun 119. maddesine uygun şekilde düzenlemelidir. Davacı ile davalının adı, soyadı dilekçede yer almalıdır. Ayrıca davanın konusu ve hangi boşanma sebebine dayanıldığı, taleplerin gerekçeleri ve talep sonucu anlaşılır şekilde ifade edilmelidir. Davanın açılması sırasında ise maktu harç mahkemeler veznesine yatırılmalıdır. Bu süreç hukuk tekniği açısından önemli olduğundan boşanma avukatı yardımıyla bu sürecin başlatılması ve sonuçlandırılması tarafların menfaatine bir durumdur.

Çekişmeli ve Anlaşmalı Boşanma Davası Nerede Açılmalıdır?

Çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davaları tarafların birlikte ayrılmadan önceki son altı aydır yaşadıkları yer mahkemesinde açılmalıdır. Eşler kendi ikametgahlarındaki mahkemelerde de bu davayı açabilirler. Bu durum mahkemenin yetkisi ile ilgili olup önemlidir. Boşanma davası Aile Mahkemesinde açılır. Bu ise mahkemelerin görevi ile ilgili olup görevli olmayan bir mahkemede dava açılması davanın usulden reddi ile sonuçlanabilir.

Aile Mahkemesinin olmadığı yerlerde ise boşanma davasına Asliye Hukuk Mahkemesi bakacaktır. Bu durumda Asliye Hukuk Mahkemesi boşanma davasına Aile Mahkemesi sıfatıyla bakmakla yükümlüdür.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?