Yıllarca süren çalışma hayatının sonunda emekli olmak herkesin hayali tabi ki. Fakat emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı biliyor musunuz? Şu an için en düşük emekli maaşı 2,500 liradır, fakat memur emeklisi daha fazla maaş alıyor, ayrıca ödediğiniz Bağ-kur primine göre maaşlar da değişkenlik gösteriyor. İşte bugün emekli olduğunuzda alacağınız maaş miktarları.

İşçi Emeklisi

SGK’sı ödenen işçi emeklileri, en düşük emekli maaşı olan 2,500 TL’yi almaktadırlar. Prim ödemesine göre maaşlar da değişmektedir. Ayrıca, çalıştığınız süre boyunca her bir yıl için, bir aylık brüt emekli maaşınız kadar tazminat alırsınız. Tazminat tutarına, yol, yemek gibi ödemeler de dahil edilir. Örneğin brüt maaşı, yol yemek ödemeleriyle 6 bin TL olan işçi emeklisi. 40 yıl çalışıp emekli olduğunda 240 bin TL tazminat alır.

Bağ- Kur Esnaf Emeklisi

Bağ- Kur emeklisi, en düşükten prim ödemiş ise, 2500 TL maaş alacaktır. Üstelik kendi işini icra ettiğinden dolayı emekli olduğunda herhangi bir tazminat ödemesi de almayacaktır.

Bağ- Kur Tarım Emeklisi

Bağkur Tarım Emeklisi, 2,500 lira emekli maaşı almaktadır. En düşük emekli maaşı 2,500 TL’ye sabitlendiğinden daha az maaş almamaktadırlar.

Memur Emeklisi Maaşları

Memurların emekli maaşları mesleklerine göre değişkenlik göstermektedir. Her memur farklı miktarda emekli maaşı alabilir. İşte memur emeklilerin, emekli aylıkları. Not: Maaşlar, temmuz zammı öncesine aittir.

  1. Genel Müdür: Bu mesleği icra edenler, 2022 ocak ayı itibarıyla 13, 617 lira emekli maaşı almaktadır.
  2. Memur: Lisans mezunu memurun emekli aylığı 5,111 liradır, yani asgari ücretten biraz fazla.
  3. Öğretmen: Öğretmen memur aylığı 5,111 TL’dir.
  4. Kaymakam: 8,917 lira memur aylığı bulunmaktadır. Maaşlar, ailedeki kişi sayısına göre değişebilir.
  5. Polis Memuru: 5,435 lira emekli aylığı almaktadırlar. Çocuk varsa, ücret artar.
  6. Hemşire: Lisans mezunu ise 5,109 lira emekli aylığı almaktadır.
  7. Mühendis: Emekli aylığı olarak 6,407 lira almaktadırlar.
  8. En düşük memur emekli aylığı ise 4273 lira olarak belirlenmiştir.

Emeklilerin Bayram İkramiyesi Ne Kadar?

Bayram ikramiyesi olarak 1,100 TL ödenmektedir.

Emekli Maaşı

Emekli aylıkları, kişinin mesleğine, yaptığı işe ve birçok konuya göre değişebiliyor. Genel olarak emekli aylığı, en az 2,500 lira olarak veriliyor. Eğer emekli olduğunuzda ne kadar maaş alacağınızı merak ediyorsanız, aşağıda vereceğimiz linke tıklayarak bunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Bu sistem sayesinde kolaylıkla emekli olduğunuzda kazanacağınız maaşı öğrenebiliyorsunuz. 

Emekli Maaşı Yükseltilebilir mi?

Emekli maaşınızı yükseltmek için prim farkı ödemeniz gerekir. Örneğin, 2,500 lira yerine 3,000 lira emekli maaşı istiyorsanız, şu ana kadar ödediğiniz primlerin %20’si kadar ilave prim yatırmanız gerekebilir. Bu durumda emekli maaşınız yükselecektir.