Genç Girişimci Ceyhun Demirtaş Kuştopu Projesi ile kuraklığı önleyecek. Kirli suyun doğaya karışmasını engelleyen ve temiz su kaybının önüne geçen Kuştopu Projesi, kuraklığı önlemek ve temiz su kaynaklarının devamı için hayati bir önem taşıyor.

Proje ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Türk girişimci Ceyhun Demirtaş, kuraklığı büyük ölçüde azaltacak bir proje geliştirdiklerini dile getirdi. Kuştopu Projesi ile su kaybının önüne geçileceğini kaydeden Demirtaş, ortaya koydukları proje ile atık sulardan içen kuşların zehirlenerek ölmesinin de önlenmesinin amaçlandığını kaydetti.

Ceyhun Demirtaş Kuştopu Projesini anlattı

Girişimci Ceyhun Demirtaş Kuştopu Projesinin detaylarını paylaştı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles kentinde başlatılan uygulamadan esinlenen ve projeyi Türkiye’de geliştiren genç girişimci Ceyhun Demirtaş, kuraklık tehdidinin her geçen gün arttığı günümüzde, su kaybının önüne geçecek “Kuştopu Projesi”yle kuraklığı önlemede büyük bir adım atılacağının altını çizdi.

Kuştopu Projesi nedir?

Ağır kimyasal koşullara dayanıklı olan kuştopları, özel bir hammaddeden üretiliyor. İçi su ile doldurularak göllere atılıyor. Buradaki amaç, kirli suyun doğaya karışmasını önlemek ve temiz su kaybının önüne geçmek.

Ceyhun Demirtaş, büyük kentlerin su ihtiyacını karşılayan göl, gölet ve barajlarının üzerinin kuştoplarıyla kapatılarak su kaybının yüzde 95 oranında önlenebileceğini söyledi.

Kuşların hayatını kurtaran proje

Kuştopları, sadece su kaybını önlemekle kalmıyor, kuşların da hayatını kurtarıyor. Havalimanlarının yakınlarındaki göletlere bırakılan su toplarıyla kuşların o noktada toplanması önleniyor ve bu da kuş sürülerinin uçaklara çarpmasının önüne geçiyor. Ayrıca sularda bakteri oluşumunu engelleyen kuştopları, atık sulardan içen kuşların da hayatını kurtarıyor.

Yerli ve milli Kuştopları

Projenin dünyada tek olma özelliğine sahip olduğunu belirten Ceyhun Demirtaş, “Bu alanda çalışılmış örnekler var ancak bizim projemizde olduğu gibi kapsamlı bir ürün yok.” diye konuştu. İstanbul’da yerli ve milli imkanlarla üretilen kuştopları, ulusal ve uluslararası birçok sertifikaya sahip. Ciddi bir oranda ihracatı yapılan ürüne, özellikle havalimanı projelerinden yoğun ilgi gösteriliyor.