Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi olan Cimer’e elektronik ortamda, mektupla, dilekçeyle, faksla, şahsen ya da telefonla şikayetin nasıl yapılacağı, yapılan şikayet veya isteğin ardından başvurunun nasıl sorgulanacağı ve şikayeti iptal etme yöntemi hakkındaki sorular yanıt buldu. Cimer şikayet nasıl yapılır, Cimer başvuru sorgulama ve iptal etme yöntemi nedir sorularının yanıtları ortaya çıktı. Vatandaşların dilekçe ve bilgi edinme hakkının kullanımı için elektronik bir kamu hizmeti aracı oluşturulan Cimer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından takip ediliyor.

Cimer’e yapılan başvurulara sadece Cumhurbaşkanlığı tarafından yetkilendirilmiş kamu personeli erişim sağlayabiliyor. Vatandaşların görüş, istek / öneri ve şikayetlerini işleme alan Cimer, tüm aşamalarda konunun takipçisi oluyor. Başvuru kabul edildikten sonra gereğinin en kısa sürede yapılması için şikayet ya da isteği ilgili kamu kuruluşuna iletiyor. Aynı zamanda başvurulara hemen cevap verilmesi, gecikme olmaması için ilgili birimleri uyarıyor ve tüm bu süreci tek bir merkez üzerinden yürüterek sağlıklı bir sonuca ulaşılmasını sağlıyor.

Cimer’e mobil iletişim araçları üzerinden ve Türkiye’nin tüm noktalarından hızlı ve kolay başvuru yapılabiliyor. Başvuruya konum bilgisi ve dosya da ekleniyor. Bu sayede sorunun daha iyi anlaşılması ve çözümü yolunda hızlı hareket edilmesi sağlanıyor. Cimer’e yapılan başvurularda aynı zamanda kimlik ve iletişim bilgilerinin gizlenmesi seçeneği de bulunuyor. Daha sonra ise başvurunun akıbeti ile ilgili vatandaş dilediği zaman sorgulama yapabiliyor.

Cimer’e 12 yaşını doldurmuş tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlar, mavi kartlı olanlar ve çifte vatandaş olanların başvuru hakkı var. Yabancılar ise mektup ya da faks yöntemi ile başvuru yapabiliyor.

Cimer şikayet nasıl yapılır?

Cimer’e sadece bir yoldan değil, birden fazla yöntemle şikayet / istek başvurusu yapılabilir. Elektronik ortamda www.cimer.gov.tr adresinde yer alan ‘Başvuru Yap’ bölümünden bilgiler doldurularak başvuru yapılabilmektedir. Bu bölümde istenen T.C. Kimlik Numarası, Ad Soyad, Anne Kızlık Soyadı, Kimlik Seri Numarası ve Cep Telefonu Numarası bilgilerini girerek ve telefona gelen onay kodunu doğrulayarak başvuru sahibi ekranına ulaşılabiliyor. Bu ekranda ise mail adres bilgileri, isteğe göre eğitim durumu, yazışma adresi ve konum bilgileri giriliyor.

Bu bilgilerin ardından detay ekranı geliyor ve başvuru metni oluşturuluyor. Başvuru sahibi dilerse başvuruya dosya da ekleyebiliyor. Daha sonra bir ön izleme ekranı geliyor ve ‘başvuruyu tamamla’ butonuna basılarak işlem sonlanıyor. Başvurunun tamamlanmasının ardından başvuran vatandaşa başvuru takip sayısı veriliyor ve girdiği mail adresine de başvurunun alındığına dair bilgi gönderiliyor. Dilerseniz turkiye.gov.tr e-devlet sitesi üzerinden de Cimer’e ulaşabilir, daha önceki başvurularınızı görebilir ve sorgulama yapabilirsiniz.

Yaygın olarak kullanılan elektronik başvurunun yanı sıra vatandaşlar ALO 150 hattı üzerinden telefonla başvuru da yapabiliyor. ALO 150 arandığında vatandaşın bulunduğu şehrin il valiliği bünyesinde bulunan Cimer kullanıcısı telefonu cevaplıyor ve telefon üzerinden yönlendirme yapıyor. Ayrıca mektup – faks yoluyla ve Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar, İl Valilikleri ve İlçe Kaymakamlıklarında oluşturulan halkla ilişkiler bürolarına da şahsen başvuru yapılabiliyor.

Cimer başvuru sorgulama nasıl yapılır?

Cimer başvuru sorgulama başvuru tamamlandıktan sonra verilen başvuru takip sayısı ile yapılır. Aynı zamanda mail adresine de başvurunun alındığına dair mesaj iletilir. Başvuru takip sayısı ile cimer.gov.tr üzerinden ve e-devlet sitesinden istenildiği zaman başvuru sorgulanması gerçekleştirilebilir. Ayrıca başvuru sayısının bilinmediği hallerde, başvuru sorgulama sayfasındaki bilgiler doldurularak sorgulama yapılabilir.

Bir diğer yöntemde ise ALO 150’nin aranması ve görevli personele başvuru sayısının ve diğer istenen bilgilerin verilmesi ile başvurunun akıbeti hakkında detaylı bilgi alınabilir. Vatandaşlar, başvurularına verilen cevaptan memnun kalmazlarsa başvurunun geri alınmasını, kaldırılmasını, değiştirilmesini ya da yeni bir cevap verilmesini isteyebilirler. İstenen yeni cevap, cevap verenin hiyerarşik olarak üst makamından ya da cevabı veren makamdan istenebilir. Bu talebin 60 gün içinde iletilmesi gerekir.

Cimer başvurusuna 30 gün içinde cevap verilmemesi durumunda ise Cimer’e tekrar başvuruya cevap alınamadığı ile ilgili istek gönderilebilir. Bu durumda vatandaşa olumlu ya da olumsuz bir cevap verilmesi ricası ile başvuru yeniden sevk edilir ve başvuruyu yanıtlamayan kurum ayrıca uyarılır. Başvurunun üzerinden uzun süre geçmesine rağmen başvuru yanıtlanmamışsa başvurabileceğiniz yasal haklarınız hususunda bilgilendirme yapılır.

Cimer başvuru iptal etme yöntemi nedir?

Cimer’e yapılan başvuruyu iptal etmek için, süreci devam eden istek / şikayetin iptaline dönük talepte bulunulabilir.  Sonuca ulaşmış ya da karara bağlanmış bir başvurunun iptal edilmesi ilgili kuruluşun inisiyatifi dahilindedir. Başvurunun işleme alınmaması yönünde bir istek olursa, ilgili başvurunun tarih ve sayısı iletilerek iptali için yeni başvuru yapılır. Yani özetle şikayetten vazgeçilebilir. Bunu kendiniz ya da vekiliniz aracılığı ile yapabilirsiniz. İhbar niteliği taşıyan bir başvuru ise (cinayet, bomba ihbarı, yolsuzluk, kaçakçılık vb.) kamuoyuna mal edilir ve geri alınamaz.