Değer kaybı başvurusu nasıl yapılır sorusu araçları trafik kazasına karışan kişilerin kazalar meydana geldikten hemen sonra birçok kişinin yanıtlarını aradığı sorular arasındadır. Başvuru yapabilmek için ilk olarak kişilerin gerekli şartların tamamını yerine getirmesi gerekir. Eğer aksi durumlarda başvurular yapılsa bile olumsuz yanıtlar gelir.

Başvurular ardından trafik kazalarında sorumlu olarak yer alan tarafın sigorta firmalarına gitmesi ile müracaat adımlarını yapması gerekir. Eğer tüm evraklar eksiksiz ve doğru bir şekilde teslim edilmezse süreçlerde olumsuz adımlar meydana gelir, bu yüzden her belgenin düzenli teslim edilmesi gerekir. Eğer belgeler düzgün ve eksiksiz bir şekilde teslim edilse bile yine de 15 günde yanıt gelmediyse, farklı sorunlar gözlenirse kişiler Sigorta Tahkim Komisyonlarına giderek başvuru yapması gerekir.

Bunların yanı sıra başvuru yapmak isteyen kişiler için bir farklı yol da yer alır. Direk dava açma yollarına da gidebilirler. Fakat ilk olarak bu sürecin ortalama olarak 9 ay ila 1,5 yıl arasında değişiklik gösterdiğini bilmek gerekir. Dava için ilgili olan kurumlarda davalıların yaşadıkları mevcut, yetkili asliye hukuk mahkemesinde öne çıkar.

Mahkemeye gidildiği anlarda gerekli dilekçe ile evrakların eksiksiz olarak hazırlanması gerekir. Bu sayede sorunsuz ve hızlı bir şekilde gerekli başvurular meydana gelebilir. Gerekli olan evrakların neler olduğu incelenecek olduğu zaman;

  1. Hasarları belirten her açıdan çekilen araca ait net ve detaylı görseller
  2. Kazaların meydana geldiği anlarda tutulan kaza tutanakları
  3. Hasarlara ait tespit tutanakları
  4. Otomobil ekspertiz raporları
  5. Araçlara ait ruhsatlar gerekli evraklar arasında yer alır.

Gerekli olan evraklar ile beraber dilekçelerin teslim edilmesinin ardından araç değer kaybı başvurusu nasıl yapılır sorusu da bir hayli merak edilen konular arasında yer alır. Davalar ile ilgili ikame edilen araç, kazanç kayıp bedelleri ile araçlardan yoksun kalma taleplerini beraberinde getirebilir.

Araç Değer Kaybı Nedir, Hangi Şartlar Aranır?

Değer kaybı başvurusu kadar araç değer kaybı nedir sorusu da bir hayli merak edilerek araştırılan konular arasında yer alır. Kayıplar için birden fazla başvuruların yapılması gerekir. Sürücüler büyük özen göstererek yer alsalar bile her gün bu tarz olayların meydana gelebilecek olduğunu bilmek gerekir. Bu durum araçlarda maddi olarak hasarların meydana gelmesine neden olabilir. Tamir işlemleri kusursuz bir şekilde yapılsa bile aracın satılmak istendiği zamanlarda trafik kazalarına göre fiyatlarda düşmeler meydana gelir.

Bu sayede araçlarda kaza öncesi ve sonrasına ait olarak fiyat farkları gözlenir. Bu durum da değer kaybı olarak belirlenir. Bu ücretleri almak için kişilerin yerine getirmesi gereken şartlar vardır.

  1. Otomobilde kaza ardından onarılamayacak duruma gelmemesi
  2. Kaza sırasında % 100 kusurlu olunmaması
  3. Araçların 10 yaşından az olması
  4. Aracın ilk günden beri aldığı yol 163.000 kilometreyi geçmemesi
  5. Kazada bir hasar alması ardından onarılması
  6. Kaza iki araç tarafından meydana gelmesi
  7. Geçmiş zamanlardaki tarihlerde yaşanan bir kazadan ötürü parçalar değişmemesi gerekli konular arasında yer alır.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması

Araç değer kaybı hesaplaması için değer kaybına özel olarak başvurularda bulunan kişiler ne kadar çok tazminat alabileceklerini bir hayli düşünürler. Fakat bu durumlarda belirli fiyatlar yer almaz. Zira bilirkişi olarak atanan isimler araçların ikinci el piyasası ile bir takım etmen ile formüllere göre gerekli hesaplamaları yapması gerekir. Bu sayede araçlar için belirli olan standartlar da yer almaz.