Artık bu alanla az ya da çok ilgisi olan herkesin bildiği üzere SEO son derece geniş bir kavram ve kapsamlı bir süreç olma özelliğine sahiptir. SEO çalışmalarının kurumsal firmaların web sitelerine yönelik olan türü kurumsal SEO olarak adlandırılır. Kurumsal SEO çalışmaları kullanıcılar tarafından yapılan anahtar kelime sorgulamalarında işletmeleri çok daha kolay bir şekilde bulunur hale getirmek ve daha üst sıralarda listelenmelerini sağlamak amacıyla uygulanır. Atalay Sıdar tarafından kurulan ve ilk günden bu yana üstün hizmet kalitesinden asla ödün vermeyen Simur Digital bu prensip doğrultusunda her iş ortağı özelinde en uygun kurumsal SEO stratejilerini belirler ve optimum fayda sağlanacak şekilde uygular. Böylece kurumsal SEO çalışmaları sonucunda web sitesi organik trafiğinin artması sağlandığı gibi marka prestiji konusunda da önemli bir katkı elde edilir.

Dünya genelinde her gün milyonlarca web sitesi içeriği yayınlandığını biliyor muydunuz? Bunlar arasında elbette arama motoru sonuçlarında ilk sayfada ve üst sıralarda listelenenler geniş kitlelere ulaşma şansını elde ediyor. Dijital dünyada sınırsız ve her gün üzerine yenileri eklenen içerikler varken bu kadar alternatif arasından sıyrılıp markalaşmak ve hedef kitleye erişmek sadece kapsamlı ve planlı bir kurumsal SEO stratejisi ile mümkündür.

Kurumsal SEO çalışmalarının temel amacı kurumsal web sitelerinin arama motoru sonuçlarında daha üst sıralarda listelenmesi için gereken optimizasyonları yapmaktır. Bu amaçla bir kısmı içeriğe ve web sitesine bir kısmı ise site dışı parametrelere yönelik bir dizi optimizasyon süreci kurumsal SEO kapsamında gerçekleştirilir. Diğer yandan kurumsal SEO belirli bir web sitesinin, web sitesi nişiyle ilgili sorgular arasında da üst sıralarda yer almasını amaçlar. Web sitesinde paylaşılan içerik ne kadar özgün ve kaliteli ya da web sitesi ne kadar iyi tasarlanmış olursa olsun arama motoru sonuç sayfalarında yani SERP’lerde iyi bir sıralama elde edilmezse organik trafik elde etmek mümkün değildir.

SEO kapsamında beyaz şapka yaklaşımı, kullanıcıları ve ihtiyaçlarını her zaman için operasyonların odak noktasına alır. İşletmelerin hedeflerinin ve arama motorları tarafından önerilen kuralların yerine getirilmesi için kaliteli içerikler ve hizmetler sunulması zorunludur. Bu yaklaşım sayesinde işletmelerin çevrim içi varlığı büyütülebilir. Bir süre sonra işletmeler kendi bağımsız gelirlerini genel bütçelerine getirebilecekleri değerli bir kaynak haline getirebilirler.

Black Hat SEO stratejilerinden farklı olarak White Hat SEO profesyonel ve deneyimli çevrim içi pazarlamacıların çevrim içi varlıklarını en iyi şekilde geliştirme amacıyla sıklıkla uyguladıkları taktiklerdir. Bunun nedeni çevrim içi ortamdaki trafiğin çoğunluğuna erişmenin tek yolu olmasıdır. Meşru bir iş olarak web varlığı oluşturuluyorsa karanlık taraf olarak kabul edilen Black Hat SEO uzun vadeli stratejilere zarar verebilir. Sonuç olarak yatırım getirisi sağlayamayacağı için White Hat yaklaşımı tercih edilmelidir.

Biri Olmadan Diğeri Olmaz: Sayfa İçi ve Sayfa Dışı SEO

White hat SEO çalışmalarının genel başarı üzerinde eşit derecede etkili ve birbirini tamamlayan iki türü vardır. Arama motorlarının web sitelerini taramak ve değerini belirlemek için ihtiyacı olan gereksinimleri karşılamak için sayfa içi SEO optimizasyonundan yararlanılır. Belirli bir web varlığının ya da bireysel yayının güvenirliğini ve değerini belirleme amacıyla Google ve diğer arama motorlarının değerli kabul ettiği harici faktörler ise sayfa dışı SEO kapsamında değerlendirilir. Bu iki yönün birbirinden ayrılması mümkün değildir. Diğer yandan özellikle yayın hayatına yeni başlayan web siteleri ya da kötü optimize edilmiş web siteleri söz konusu olduğunda sayfa içi SEO çalışmalarına çok daha erken başlanmalıdır.

Bununla birlikte SEO stratejileri ile ilgili olarak planlanma yapılırken her iki süreç de birlikte düşünülmelidir. Bunun nedeni site içi SEO optimizasyon çalışmalarına yaklaşım şeklinin site dışı SEO çalışmalarını etkileyecek ve bir bakıma sınırlayacak özellikte olmasıdır. 

On - Page SEO ve Off - Page SEO Süreci

SERP sıralamalarının iyileştirilmesi amacıyla doğrudan web sitesinde yapılacak eylemler sayfa içi optimizasyonunun konusunu oluşturur. Bu yalnızca içeriğin optimizasyonunu değil aynı zamanda arama motorları ve kullanıcılar tarafından da bir faktör olarak değerlendirilen web sayfalarıyla fotoğrafları ve web sitesi işlevlerini de kapsar.

Web sitesi optimizasyonu, arma motoru botlarının taramalar sırasında dikkate aldığı web sitesi işlevselliğiyle ilgili teknik sıralama faktörlerinden oluşur. Bunlarla sürecin başında ilgilenilmesi çok önemlidir. Etki alanı ne kadar eskiyse ve ne kadar fazla içerik varsa web varlığının karmaşıklığının zamanla katlanarak büyümesine de bağlı olarak bu faktörlerin optimizasyonu zorlaşabilir.

Bu kavramların her biri son derece teknik olarak görünüyor olsa da gerçekleştirilen sayfa içi ve sayfa dışı SEO optimizasyonu çalışmalarının her biri temelde kullanıcılara mümkün olan en iyi ve en üst düzey kullanıcı deneyimini sunma amacıyla gerçekleştirilmektedir. Diğer yandan planlanan ve uygulanan çalışmalar dahilinde kalite ve işlevselliğin arama motorları nezdinde en önemli konu olduğu göz ardı edilmemelidir.