En İyi Koruma ve Bekçi Köpekleri, denildiği zaman aklımıza belli başlı köpek ırkları gelmektedir. Çünkü her köpeğin özelliği farklı olduğundan, her köpek bekçi köpeği olmaya el verişli değildir. Bu yazımızda en iyi koruma ve bekçi köpekleri hakkında akla ilk gelen bilgileri sizler için derledik.

Sadakat, her köpek sahibinin aşina olduğu kavramlardan birisidir. Ancak her köpeğin karakter yapısının ve davranışlarının farklı olabileceğini unutmamam gerekir. Ayrıca kişinin köpeği ile olan iletişimi de köpekteki sadakat seviyesini değişmesine sebep olabilir.

Cane Corso

Cane Corso, kusursuz bir koruma ve bekçi köpeği olduğunu net bir şekilde söyleyebiliriz. Cane Corso ırkının ana vatanı İtalya’dır. Büyük köpek ırkları arasında yer alırlar. Roma dönemindeki savaşçı köpeklerden geldiği söylenir. Koruma ve bekçilik yapmadaki üstün yeteneklerinin yanında yaban domuzu avlarında da sık sık bu köpekler kullanılmaktadır. Atletik gövdeleri ile son derece güçlü köpeklerdir.

Tam bir görev bilinciyle hareket eden Cane Corso, sahiplerini fazlaca benimser ve onların sözünden çıkmazlar. Tanımadıkları yabancı insanlara karşı çok saldırgan bir tavır sergileyebilirler. Yüksek sadakat içgüdüsüne sahip oldukları için sahiplerini korurken etrafa ciddi zarar vermelerine neden olabilir. Bu yüzden cane corso yavru iken çok iyi bir eğitimden geçirilmeleri ve sosyalleştirilmeleri gerekir.

Büyük bir köpek ırkıdır. Erkeklerin omuz yüksekliği 64 cm ile 68 cm arasında değişirken, dişi cane corsolar 60 cm ile 64 cm yüksekliği arasında değişiklik gösterir. Bu cins köpeklerin ağırlıkları erkeklerde 45 kg ile 50 kg arasında, dişilerde ise 40 kg ile 45 kg arasında değişiklik gösterir.

Sahiplerinden ayrı kalmaktan ve yalnızlıktan hiç hoşlanmazlar. Çene ve ağız yapısı sebebi ile salya akıtma ve horlama sorunları bulunur.

Çok zeki köpeklerdir. Bu yüzden eğitim aşamaları kolay geçecektir. Eğitildikleri zaman uysal ve uyumlu köpeklerdir. Ailede gördüğü herkese Yüksek bir sadakatle bağlanır ve fazla korumacı özelliklere sahiplerdir. Tek bir kişiyi lider kabul edip ondan komut alırlar.

Cane corso eğitimi sizler ve köpeğiniz için oldukça kolay geçecektir. Çünkü zeki oldukları için komutları algılayıp uygulama konusunda çok iyidirler. Cane corso yavru iken eğitime başlarsanız çok daha iyi olacaktır.

Köpeğimize ilk vermemiz gereken eğitim tuvalet eğitimi olması gerekir. Tuvalet eğitimi verseniz bile köpeğinizi dışarı yürüyüşe çıkararak tuvalet ihtiyacını gidermesine sebep olmanız gerekir.

Daha sonra ise basit komutlar ile başlayarak itaat eğitimi verebilirsiniz. Otur, kalk gibi eğitimler ile başlayarak zaman geçtikçe komutların zorluk seviyelerini arttırabilirsiniz.

Cane corso beslenme konusunda sağlam ve sık beslenmek zorundadırlar. Emme dönemini bitirdikten sonra küçük et parçaları ile beslemeye başlayabilirsiniz. Doğumundan 6 ay sonra ise ot içerikli besinler verilebilir. Cane vorso yavru iken günde 5-6 kere, yetişkinken günde 2 kere beslenmesi yeterli olacaktır.

en iyi koruma ve bekçi köpekleri

Alabay

Alabay, Orta Asya çoban köpeğidir. Koruyucu köpek ırkıdır. Koyun, keçi sürülerini korumanın yanı sıra insanları koruma ve bekçilik görevi içinde kullanılmıştır. Alabay güçlü, kendinden emin, dengeli, gururlu ve sessiz tavırları ile dikkat çeker.   Zaman zaman kendilerine özgü davranışları olsa da bu aldıkları eğitim ile minimum seviyeye iner ve sadık bir dost olurlar. Yırtıcılara karşı korkusuz bir şekilde sevdiklerini, sürüsünü ve kendini korumasıyla tanınmaktadır.

Alabay köpek ırkı sahiplerine ve ailede olan bireylerin her birine oldukça düşkündür. Onlara karşı çok sadık bir karakter özellikleri vardır. Yabancılara karşı her zaman tetikte olurlar. Alabay sevdiklerine zarar gelmemesi için gözleri her daim onların üstündedir ve koruyucu iç güdüsüyle yaklaşırlar.

Alabay köpek ırkı iri kemikli, kaslı ve güçlü bir vücut yapısına sahiptir. Yüksekliği, vücut uzunluğundan biraz daha uzundur. Omuzları uzun ve kaslıdır.

Alabay bakımı çok fazla zahmetli bir bakım gerektirmez. Kısa, sıkı ve bakımı kolay tüylere sahiptir. Dışardaki gezintisinde ot, toprak çamur gibi şeyler tüylerine çok fazla yapışmaz. Olan pisliklerde kuruduktan sonra hafif bir fırçalama ile hemen tüylerinden düşerler. Haftada bir ya da iki kez tüylerini taramanız daha sağlıklı tüylere sahip olmalarını ve tüylerinin daha az dökülmesini sağlar.

Kürk bakımına özen verdiğimiz kadar vücut bakımına da özen göstermemiz gerekir. Tırnaklarının uzun olup canını acıtmaması ve dışardaki gezintilerinde hareketlerini engellemesi için ayda bir iki kez kontrol edilerek kesilmesi gerekir. Kulak içlerimde kir ve kalıntı olduğu zaman geciktirmeden silinmelidir.

Günlük, aylık bakımlarının yanı sıra düzenli olarak profesyonel kontrollerinin ve sağlık takibinin yapılması için veterinere götürmelisiniz.

Alabay beslenmesi için önerilen miktar günde 4 ölçek yüksek kaliteli kuru mamayı iki öğüne bölerek verebilirsiniz. Köpeğinizin ne kadar yediği büyüklüğüne, yaşına, boyutlarına, yapısına, metabolizmasına ve aktivite düzeyine bağlıdır.

Köpeğinizin her daim sağlıklı olabilmesi için en kaliteli mamalar ile beslenmesi gerekir. Düzenli olarak vereceğiniz öğünlerin yeterli miktara ve kararında olması çok önemlidir. Ayrıca köpeğinizin su ve mama kabının her daim temiz olmasına dikkat ediniz.  Aksi takdirde oluşabilecek mikrop ve bakteriler hastalanmasına sebep olabilmektedir.

en iyi koruma ve bekçi köpekleri

Rottweiler

Rottweiller, anavatanı Almanya’nın Rottweil kasabasıdır. Çok eski bir köpek cinsidir. Çok iri bir yapıya sahiplerdir. Kulakları düşük yanakları sarkıktır. Kasları belirgin ve güçlü hayvanlardır. Aynı zamanda çok çeviktirler. Çok fazla havlama eyleminde bulunmazlar ama havladıkları zaman sesleri çok kuvvetli ve kalın çıkar. Geniş alanlarda koşmayı çok severler. Enerjisi yüksek hayvanlardır. Zeki oldukları kadar inatçı hayvanlardır.

Agresif davranışlara eğilimli bir yapıya sahip olsalar da doğru bir eğitimden geçtiklerinde uysal ve itaatkâr olurlar. Öğrenmeye ve eğitime açık köpeklerdir.

Ataları çoban köpeği olduğu için koruma içgüdüleri fazladır. Sahiplerini ve yuvalarını koruma eğilimi bazen aşırıya kaçabilir. Herhangi bir tehlike sezdikleri anda durdurulmaları zor olabilir. Tanımadıkları insanlara ve diğer canlılara sevecen davranmayabilirler. Onlara alışmaları zaman alabilir.

Sahiplerine yoğun ilgi ve sevgi beklerler. Tek başlarına kalmaktan hoşlanmazlar. Önemli bir bilgi olarak kuyrukları asla ama asla kesilmemelidir.

Rottweiller bakımı özen gerektiren bir durumdur. Köpeğinizi uzun saatler dışarı çıkarmalı ve kalabalığın az olduğu yerlerde koşup enerjilerini atmalarına izin vermelisiniz.

Rottweiller tüy bakımı orta düzeydedir. Düz, kaba, orta uzunlukta çift katmanlı kürke sahiptir. Astar yapısı boyun ve uyluklarda bulunur. Belli aralıklarla yapacağınız tarama ve fırçalama işlemleri köpeğinizi ölü tüylerden arındırmanız için yeterli olacaktır.

Haftada bir iki kez fırçalamanızın yanında düzenli olarak banyo ihtiyacını da karşılamalısınız. Sıcak havalarda sürekli olmamak şartı ile köpeğinizi yıkayabilirsiniz.

Tırnaklarını da haftalık kontrol ederek ayda 1-2 kez uzamaya bağlı olarak kesmelisiniz. Dişleri fırçalanmalıdır. Bakteri oluşumunu engellemek için bu gereklidir. Kulak içinde de aynı özeni göstermemiz gerekir. Düzenli olarak rottweiller bakımı yapmanız köpeğiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.

Rottweiller eğitimi zorunlu bir hal almıştır. Rotweiller yavru iken eğitim ve sosyalleşme sürecinin başlaması gerekir. Sabırlı ve tutarlı bir şekilde köpeğinizi eğitmeye başlayabilirsiniz.

Rottweiler ırkı oldukça akıllıdır. Onlara doğru şekilde yaklaşarak, ilgilerini çekerek ve farklı metotlar uygulayarak eğitim vermelisiniz. İyi eğitildiği zaman yüksek zekasıyla birlikte iyi bir polis, asker ve gümrük köpeği olarak farklı farklı görevlerde başarıyla çalışacaktır.

Köpeğinizi sosyalleştirmeye özen göstermelisiniz. Zaten saldırgan bir yapıya sahip oldukları için sosyalleştirmezseniz çok daha agresif olabilirler.