Evlerde kullanılan ışık türleri genel itibari ile ya sarı ışıktır ya da beyaz ışıktır. Günümüzde evlerde kullandığımız ışıkların rengine karar verirken görsellik öne çıkmakla birlikte çoğu zaman da daha önce kullandığımız ve alışmış olduğumuz ışık rengini kullanmaya devam ederiz. Evlerde hangi renk ışık kullanılmalıdır sorusu yanıt buldu.

Sarı ışık mı yoksa beyaz ışık mı daha sağlıklıdır?

Sarı ışık mı yoksa beyaz ışık mı kullanılmalıdır sorusunu cevaplandırmadan önce mavi ışıktan bahsetmekte fayda vardır. Mavi ışık hem sarı ışığın içinde hem de beyaz ışığın içinde vardır. Mavi ışığın etkisi uykuya geçiş evrelerinde önemlidir. Mavi ışığa uzun süre maruz kalmak göz içerisinde bulunan uyku salgılama bezlerinin daha az ya da daha geç çalışmasına sebep olduğu için vücut saatini bozmakla birlikte uyku problemlerine neden olur.

Evlerde Hangi Renk Işık Kullanılmalıdır?

Beyaz ışığın içinde yoğun miktarda mavi ışık var iken sarı ışığın içinde bu oran çok daha düşüktür. Eğer uyuklama problemi yaşayıp çalışma kalitemizin düşmesini istemiyorsak beyaz ışığı Led aydınlatma olacak şekilde ofis ve çalışma ortamları başta olmak üzere dış mekan aydınlatma kullanmakta fayda var. Ev içi aydınlatmalarda beyaz ışık kullanıldığı takdirde evde geçirdiğimiz vakit boyunca beyaz ışığın içerisinde bulunan mavi ışığa yoğun bir şekilde maruz kalacağımız için beden saatimiz bozulacak ve uykuya dalma problemleri yaşamaya başlayacağız. Bu sebepten ötürü evde beyaz ışığın kullanılması çok tavsiye edilmemektedir.

Ev genel itibari ile günlük çalışma hayatımız sonunda rahatlamak amacıyla kullandığımız bir mekan olduğu için burada bizi rahatlatacak ışık ve aydınlatma türlerini kullanmakta fayda var. Bu nedenle beyaz ışık yerine içinde daha az mavi ışık barındıran sarı ışık ev aydınlatmalarında sıva altı spot, lineer gibi ya da tekli avize şeklinde kullanılması beden saatinin bozulmasının önüne geçecektir. Aynı zamanda uyku bezlerimizin çalışma düzeninde bir aksamaya sebep olacak şekilde mavi ışık barındırmadığı için uykuya geçiş evresinde sorun yaşamamızı engellemiş olacaktır.

Kaliteli bir yaşam için kaliteli bir uyku ve beden sağlığı gereklidir. Yaşam alanlarında kullanacağınız sarı ışık size bu konuda yardımcı olacaktır.