Kaktüs inciri, dikenli incir ya da diğer adıyla Frenk yemişi, son dönemde en merak edilen meyvelerden biri haline geldi. Sıcak ve kurak bölgelerde yetişmesiyle ünlü olan meyvenin ana vatanı Meksika olarak biliniyor. Frenk yemişi, sıcak mevsimi sevdiği için Türkiye'de Akdeniz ve Ege'nin sahil bölgelerinde yetiştiriliyor. Ülkemizde İzmir, Muğla, Adana, Antalya ve Mersin'de bolca bulmak mümkün. Kaktüs inciri ya da Frenk yemişi, ülkemizde kaynanadili olarak da biliniyor.

Frenk yemişi tadı, nasıl yenir

FRENK YEMİŞİ TADI - NASIL YENİR?

Ortalama uzunluğu 7-8 santimetre olan Frenk yemişinin kırmızı, sarı ve turuncu renklerde kabuğu vardır. Etli bir meyvedir ve üzerinde birçok diken yer alır. Dikenleri nedeniyle yemesi, diğer meyvelere göre biraz daha zordur. İçinde tohumları bulunan meyve tatlı ve suludur. Frenk yemişi yenirken kabuk kısmı soyulur. Buz dolu tezgahların içinde tane ile satılan Frenk yemişi, genelde soğuk olarak tüketiliyor. Satıcılar, Frenk yemişini genelde soyarak servis ediyor. Frenk yemişinin suyu da içiliyor.

Frenk yemişinin dışının oldukça dikenli olması nedeniyle dikkatli yenmesi gerekiyor. Diğer meyveler gibi dalından koparıp yemek mümkün değil. Bu sebeple eğer meyveye dokunursanız, dikenleri hemen hissedersiniz. Eğer dikeni batarsa, zeytinyağı ile vücudunuzdan çıkarmanız gerekiyor. Bu nedenle Frenk yemişinin soyulurken dikkatli olunması gerek. Her yaş grubundan kişi, Frenk yemişini rahat bir şekilde tüketebiliyor ancak günde 2-3 adetten fazla yenmesinin zararlı olduğu ifade ediliyor.

Frenk yemişi, şeker, jöle ve votka yapımında da kullanılıyor.

dr. ayça kaya sağlıklı beslenme ve sayarak zayıflama sırları 2021

FRENK YEMİŞİ FAYDALARI

Frenk yemişinin birçok hastalığa iyi geldiği ve birçok faydasının bulunduğu belirtiliyor. İçinde bol miktarda C vitamini bulunan meyve, hastalıklara karşı savaşta vücut direncini artırıyor ve cildi güzelleştiriyor.. Meyve, göz altı şişlikleri içinde kullanılıyor. Frenk yemişinin düzenli kullanımı bağırsak fonksiyonlarını da düzenliyor. Tokluk hissi vermesi nedeniyle diyet yapan kişiler de bu meyveyi tercih ediyor.

Frenk yemişinin faydaları şu şekilde:

  • İçinde bulunan bol miktarda C vitamini, kişinin günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor.
  • Antioksidan özelliği nedeniyle kişinin hastalıklara karşı olan direncini artırır.
  • Kas dokusunu güçlendirir. Bu sebeple antrenman performansını artırır. Son dönemde özellikle vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler, Frenk yemişini tercih ediyor.
  • Kolesterol seviyesinin düşmesinde yardımcı olur.
  • Cildi güzelleştirmesinin yanı sıra kırışıklıkları azaltır, göz altı şişkinliklerine de iyi gelir.
  • Bağırsak faaliyetlerini düzenleyerek sindirim sistemine yardımcı olur.
  • Yaz aylarında sıcak havalar nedeniyle yaşanan bunalma gibi problemlerin azalmasını sağlar.
  • Saç hücrelerini yenileyerek saçların parlaklığını artırır, genç hücrelerin sayısını yenileyerek yaşlanmayı geciktirir.
  • İbn-i Sina'ya göre bütün meyvelerden çok daha besleyicidir.

FRENK YEMİŞİ FİYAT

Frenk yemişinin kilosu, online satışlarda 20 ile 40 TL arasında değişiyor. Bunun yanı sıra yemişin tohumları da bulunabiliyor. Son dönemde Frenk yemişinin reçeli de satılıyor.

fizyoterapist zafer aksungur muayene ücreti kliniği nerede iletişim