İçerik pazarlaması, belirli bir alaka seviyesine ve değere sahip içeriklerin, önceden bilinen kullanıcı kitlesi hedef alınarak oluşturulmasını ve bu kitlelerin harekete geçirilmesini sağlayan stratejik bir pazarlama yaklaşımı olarak tanımlanabilir.

Dikkatli okursanız, az önceki tanımda anahtar kelime “değer”dir. Bu kelime içerik pazarlamasını diğer tüm reklam ve pazarlama yöntemlerinden ayırıyor desek yanlış olmaz. Kullanıcılar bir öğeyi görmezden gelmek yerine düzenli şekilde takip etmeyi ve faydalanmayı tercih ettiklerinde söz konusu öğe, içerik pazarlama stratejisinin bir parçası olmuş denilebilir.

İçerik pazarlamasında bu “değerli” içerik, kullanıcılara sunulduktan sonra onları motive etmek ve geri dönüşler almak da ihmal edilmemesi gereken noktalar arasında bulunur. Bu aksiyon, markaya değer sağlayacak her şey olabilir. Kullanıcılar içeriği kendi ağları içerisinde paylaşabilir, ürünlerinizi satın alabilir, bülteninize üye olabilir ya da geri bildirimlerde bulunabilirler. Bu nedenle işlerini profesyonel olarak yürüten birçok içerik ajansı içerik pazarlama çalışmalarında yaygın olarak bloglar, sosyal ağlar, görsel içerikler, e-kitaplar ya da webinarlar gibi kanalları öncelikli olarak kullanırlar.

İçerik pazarlama, az önce bahsettiğimiz gibi genel manada içerik hazırlamak ve bu içerikleri ilgili yerlere yani hedef kitleye ulaştırmaktır. Kaliteli içerik sunarak hedef kitleyle bir bağ kurmak, hedef kitlenin potansiyel müşteri kategorisine eklenmesi anlamına gelebilir. Bu noktada karıştırılmaması gereken önemli nokta, hedef kitleye pazarlanması gereken şeyin öncelikli olarak ürün değil hikâye olduğudur.  İçerik pazarlama stratejilerinde müşteriye ürün direkt olarak övülmemelidir, ürünü alması yönünde bazı bilgilendirici direktifler verilebilir. Müşterinin ya da bir diğer adıyla hedef kitlenin ilgisini çekecek, işine yarayacak, bir şeyler katacak ya da mutlu edecek içerikler sunmak, olumlu aksiyonlar alınmasını sağlayabilir.

İçerik Pazarlaması Stratejisine Nereden Başlanır?

Başarılı sayılabilecek tüm içerik pazarlama stratejilerinde yola çıkış noktası olarak görülen iki önemli adım bulunur. Bunlar;

  • Hedeflerin tanımlanması
  • Görev tanımı şeklinde sıralanabilir.

Sıralanan iki temel eleman içerik pazarlamasında anahtar eleman konumundadır.  Bu anahtar elemanlar ne tür içerikler üreteceğinize karar vermekle kalmaz, aynı zamanda içerik projelerini adeta bir işletme gözüyle değerlendirir ve ne tür içeriklere yönelmemeniz gerektiğiyle alakalı da bilgiler verebilir.

İçerik Pazarlamasında Sizi Ne Öne Çıkarır?

İçeriğin Bileşenleri Nelerdir?

İşletmenin ne tür içeriklere ihtiyaç duyacağını ve vermek istediği öncelikli mesajların neler olduğunu belirlemek amacıyla bir “ana fikir” bulmak, temel stratejinizi oluşturan bileşenleri kapsar. Ana fikir, hedefler ve hedef kitlenin ilgi alanlarını baz alacak şekilde dikkatlice oluşturulmalıdır. İçeriğin nasıl ele alınacağını ve nasıl şekillendirileceğini belirlemekte yardımcı olur. Erişmek istenen kitle profilini doğru tanımlamak için sorulması gereken sorular şu şekilde sıralanabilir;

  • Hangi konulardan bahsedileceği
  • İçeriğin, söz konusu kitleye neler katacağı
  • İçeriğin kaynağı
  • Her içeriğin ana fikrinin ne olacağı

İçerikle alakalı ikinci kısma baktığımızda “mimari” adı verilen bir düzen bulunur. Bu düzen şüphesiz içeriğin formatı, görüntülenmesi ve düzenlenmesiyle alakalı bileşenleri oluşturur. İçeriğin yapısıyla alakalı kendinize yöneltmeniz gereken sorular da aşağıdaki gibidir;

  • Hedef kitleye ulaşmak adına kullanılması gereken kanallar neler?
  • İçerik ne tür formatlara sahip olmalı?
  • Diğer içeriklerle etkileşim nasıl olmalı?
  • İçerik, kullanıcılara neler katacak?
  • Metadata ve diğer tag’ler nasıl kullanılmalı?

İçerik Pazarlama Stratejileri Markaya Ne Katar?

İçerik pazarlaması, SEO açısından oldukça faydalıdır. Etkili bir pazarlama stratejisiyle hazırlanan bir içerik, mutlaka ilgi çeker ve istenilen aksiyonun sağlanmasında rol oynar. Hedef kitleye ulaşan ve müşterinin aklında kalan içerikler, paylaşılır ve kitlelere ulaşması sağlanır. Yüksek bir SEO derecesi, arama motorlarında üst sıralarda yer almak anlamına gelir. Bu durum da markalara reklamsız bir biçimde organik aramalarda öne çıkma gibi bir avantaj sağlar. Ek ücret ödemeden, ücretli reklamlardan güçlü geri dönüşler sağlanabilir. Etkili bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak ve olumlu geri dönüşler kazanmak için içerik ajansı reklam ya da reklam ajanslarıyla iş birliği sağlamak markalar için doğru kararlardan biri olacaktır. Siz de sosyal medya ajansları ve çalışma sistemleri hakkında bilgi almak isterseniz Fevreka web sitesini ziyaret edebilirsiniz!