Son dakika İzmir haberleri… İzmir ulaşım zammı 2022 ve Buca Metrosu ihalesi iptali İzmir Büyükşehir Belediyesinin mart ayı olağan meclis toplantılarının üçüncü birleşiminde konuşuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ulaşım zamlarına tepki gösterirken, Özuslu da Buca Metrosu’nun ihale kararının iptali üzerine devam eden eleştirilere ilişkin açıklama yaptı.

İzmir ulaşım zammı 2022 eleştirisi

AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, İzmir ulaşım zammı 2022 eleştirisi yaptı. Toplu ulaşımdaki zamlara değinen Hızal, “İzmir’de ulaşıma zam yapıldı. Evet dünya piyasalarındaki akaryakıt fiyatlarının artışıyla ilgili bir sorun var. Evet ESHOT bu akaryakıt artışlarından en çok etkilenen kurum ama bir şeyi yaparken işi ciddiyetle yapmasını istiyoruz. Hukuka ve kanunlara uygun yapmasını istiyoruz. UKOME’den bir zam kararı alınıyor. Bu kararla ikinci binişlerde yüzde 38 oranında bir zam var. Ayrıca bugüne kadar İzmir ulaşımında ilk kez uygulanacak bir uygulama yapılıyor. Her ay otomatik zam yapılacak ve bu kararı alırken hukuksuz karar alıyorlar. Aynı karar geçen yıl alınmış. İzmir 6. İdare Mahkemesi iptal etmiş. ‘Sizin bu aldığınız karar yanlış’ demiş. Bu kararı Büyükşehir temyiz etti mi? Büyükşehir çıksın, bu hukuksuz kanuna uygun olmayan kararından vazgeçsin. Hukuka ve kanuna uygun bir karar versin. Bu arada; mahkeme yürütmeyi durdurma veriyor, geçen süre içerisinde vatandaştan para toplanıyor, tarife biraz daha aşağı iniyor ama bu kurum vatandaşın parasını iade etmiyor” dedi.

Buca Metrosu ihalesi iptali konuşuldu

Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız, “Buca Metrosu'nda da gördük ki hizmetten çok bahane ortaya koyan bir anlayış var” diyerek Buca Metrosu’nun ihale kararının iptali üzerine şöyle konuştu: “Biz Buca Metrosu'nun şeffaf olmadığını mı iddia ettik? Hayır. ‘Şov yapıyorsunuz’ dedik. Başkan hemen ‘Kadın bürokratlarımıza güvenerek ihaleyi yaptık’ dedi. İhale doğru yapıldı ancak bizim eleştirdiğimiz 529 milyon fazla veren firmaya vermenizdi. Biz bu hatadan geri dönelim dedik, siz ‘Hayır’ dediniz. Biz dedik ki ‘ihale göz göre göre fazla tutar verilene verildi.’ Biz İzmir Büyükşehir Belediyesinin yönetim anlayışındaki yanlışları düzeltmek için mücadele ediyoruz. Biz bugüne kadar tamamen hizmet anlayışıyla sizi ortak noktada buluşturmaya çalışıyoruz.”

Mecliste son söz olarak İzmir Büyükşehir Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Buca Metrosu’na ilişkin, “Ben hukukçu değilim ama buradaki arkadaşlarımız sayesinde öğrenmeye çalışıyorum. Kararı ben de okudum. Sonunda ‘Temyiz yolu açık’ diyor. Yani daha sona ermemiş bir mahkeme kararı üzerinden 2 gündür tartışılıyor. ‘Temyiz yolu açık’ demek, ‘Ben bir karar verdim ama üst mahkemem bunu tekrar değerlendirir’ demek. Üst mahkemeden dönen hiç mi karar yok? ‘Niye erken temel atma töreni yaptınız?’ diyorsunuz ya, ben de o zaman ‘Daha temyiz yolu açıkken 529 milyon lira zararı olduğunu söylüyorsunuz. Kaldı ki Türkiye’de en düşük teklifi verenin ihaleyi alamaması ilk kez mi oluyor?’ diyorum. Bunlar olabilen şeyler. Yürüyeceğiz, iş yapacağız, hizmet edeceğiz. İcraat yaptıkça mahkeme kararları olacak” dedi.

son dakika izmir haberleri