Son dakika İzmir haberleri… İzmir’in Kurtuluşu 100. Yıl etkinlikleri 2022 programı duyuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan duyuruda, İzmir’in Kurtuluşunun 100. Yılında yapılacak etkinliklerin tümü bir program dahilinde tanıtıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tunç Soyer, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, İzmir’in 100. Yılı etkinlikleri kapsamında Kocatepe’den İzmir’e bir zafer ve anma yürüyüşü yapacaklarını duyurmuştu.

25 Ağustos akşamı Çakırözü Mahallesi’nden Kocatepe’ye doğru 14 kilometrelik bir gece yürüyüşüyle başlayacak etkinliğin ardından Kocatepe’deki anma programına katılacaklarını dile getirmişti. Programın devamında ise Kocatepe’den İzmir’e yürünecek. Üniversiteli gençler, sporcu ve profesyonel dağcıların da yer alacağı ekip, 400 kilometrelik zafer yolunu atalarımızın geçtiği güzergahtan 14 günde yürüyecek.

İzmir’in Kurtuluşu 100. Yıl etkinlikleri 2022 programı

100. Yıl 3x3 Sokak Basketbolu Şampiyonası İzmir Finali

Nisan ayında Maraton Özel Etabı ile başlayan Sokak Basketbolu 100. Yıl Kupası İzmir Şampiyonası yedi ilçede daha devam edecek. 30 ve 31 Temmuz tarihlerinde Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı basketbol sahası ve sekiz ilçede ayrı ayrı düzenlenecek turnuvalarda kazanan takımlarla İzmir ev sahipliğinde final yapılacak.

9 Eylül Fotoğraf Yarışması

26 Ağustos-10 Eylül 2022 tarihleri arasında 9 Eylül kutlamaları kapsamında fotoğraf yarışması düzenlenecek. Yarışmanın duyurusuna 26 Temmuz’da çıkılacak.

İz Bırakan 9 Eylül Kutlamaları Fotoğraf Sergisi

9 Eylül 1922’den bugüne yapılan 9 Eylül kutlamaları ve anılarını günümüze taşıyacak özel bir fotoğraf sergisi 8 Eylül’de Bıçakçı Han’da açılacak.

30 Ağustos Zafer Bayramı 100. Yıl Kutlaması

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılı kapsamında Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinlikler, lazer ve ışık gösterisi ile konserler yapılacak. Edis ve Gazapizm sahne alacak. Ayrıca Türkiye Halk Oyunları gecesi adıyla Bornova Aşık Veysel Açıkhava Tiyatrosu’nda da Türkiye’nin 7 bölgesinin halk oyunlarının sergileneceği bir kültür gecesi düzenlenecek.

100. Yıl Kütüphanesi

İzmir’in bağımsızlığını simgeleyecek ve 100. Yıl adıyla anılacak modern, teknolojik altyapıya sahip ve güncel kitap envanteri olan kütüphane 100. yılda İzmir’e kazandırılacak.

100. Yıl Senfonik İzmir Türküleri Albümü

İzmir’in kurtuluşunun 100. yılına atfen, proje koordinatörlüğünü Tuluğ Tırpan’ın üstlendiği projede, dokuz İzmir türküsü dokuz sanatçı tarafından seslendirilecek. Albümde Göksel, Feridun Düzağaç, Cem Adrian, Nil İpek, Ferman Akgül, Sinan Kaynakçı, Soner Olgun, Yaşar ve Yiğit Kara yer alacak. 10 Eylül’de ise Ahmed Adnan Saygun Senfoni Orkestrası eşliğinde Senfonik İzmir Türküleri konseri yapılacak.

100. Yıl Anı Evi

Konak Belediyesi işbirliğiyle Kemeraltı’nda yer alan Yemişçizade Konağı’nda 9 Eylül’de 100. Yıl Anı Evi’nin açılışı yapılacak.

100.Yıl Taşı

Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin 10. Yılı anısına hazırlanan taşın simetrisine özel bir tasarımla 100. Yıl Taşı çalışmaları yapılıyor.

100. Yıl Belgeseli

Belgesel, İzmir’in kurtuluşuna kadar geçen bin 230 günlük sürede yaşanan acı, hüzün, baskı, eziyet ve esaret ile geçen kapkara günleri ve ardından gelen kurtuluş sevincini anlatacak.

100.Yıl Resepsiyonu

İzmir’in kurtuluşu anısına her yıl düzenlenen 9 Eylül resepsiyonu, İzmir Valiliği paydaşlığı ile 100. Yıl anısına 10 Eylül akşamı Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi’nde yapılacak.

100. Yıl İzmir Yarı Maratonu

2022’de onuncusunun koşulacağı “9 Eylül Yarı Maratonu” bu yıl 10-11 Eylül tarihlerinde “100. Yıl Yarı Maratonu” olarak yapılacak.

100. Yılında İzmir Yangını Panel ve Sergisi

13-14 Eylül tarihlerinde Büyük İzmir Yangını üzerine halka açık bir panel ve Tarihi Havagazı Gençlik Yerleşkesi’nde dijital bir sergi yapılacak.

100. Yıl Panel ve Söyleşileri

Ekim’de “Mudanya Mütarekesi ve İsmet Paşa” konulu panel ve sergi çalışması yapılacak. 

İzmir’in 100.yılını farklı açılardan ele alacak diğer panel ve söyleşiler ise “Milli Mücadele”,

“İzmir Mutfağı: Kültürel Çoğunluk”, “Toplumsal Olaylar”, “İzmir Müziği”, “Toplum, Kent ve Mekan”, “Kültür, Sanat ve Edebiyat” başlıklarıyla yapılacak.

100. Yıl Uluslararası Açık Su Yarımada Yüzme Şampiyonası

16 Ekim’de Urla’da, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yüzme Federasyonu ile birlikte Türkiye’nin ve dünyanın her yanından açık su yüzücülerinin katılım sağlayacağı “Yarımada Açık Su Yüzme Şampiyonası” düzenlenecek.

En Büyük Zafer Barıştır Anıtı

Bayraklı Rekreasyon Alanı’na yerleştirilmesi planlanan En Büyük Zafer Barıştır Anıtı’nın 29 Ekim 2023’te açılması planlanıyor.

Cumhuriyetimizin 100. Yıl Marşı Şiir ve Beste Yarışması

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve iki etaplı olan Cumhuriyetimizin 100. Yıl Marşı Yarışması’nın şiir etabı tamamlandı. Beste yarışması için son başvuru tarihi 1 Ekim 2022 olarak planlandı. Finale kalan 10 eser, 3 Ekim 2022’de İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesaplarından ilan edilecek.

“Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yılında İzmir” Temalı Kitap Çalışması

İzmir’i farklı açılardan ele alan 10 ciltlik bir seri kitap yayınlanacak. Kitaplarda İzmir’de spor, edebiyat, sanat, eğlence ve toplumsal hareketlerin yanı sıra kentin en önemli dinamiklerini oluşturan toplumsal cinsiyet, kültürel geçişlilik ve çoğulculuk gibi olgular geniş bir perspektifte incelenecek.

100. Yılında İzmir Sempozyumu

“Kurtuluştan Kuruluşa 100. Yılında İzmir” ana başlığıyla hazırlanacak 10 ciltlik kitabın lansmanıyla eş zamanlı olarak 2022 yılının Aralık ayında kitap başlıkları genişletilerek “100. Yılında İzmir” adıyla bir sempozyum düzenlenecek.

100. Yıl APİKAM Kitapları

Kurtuluşun 100. yıl dönümünde Kent Arşivi ve Müzeler Şube Müdürlüğü tarafından 7 kitap yayımlanacak.