Jinekomasti Nedir? Nasıl Tanı Konur?

Erkeklerde, tek veya çift taraflı olarak, değişik nedenlerle, meme ve yağ dokusundaki artışa bağlı olarak memelerin aşırı büyümesi sonucu ortaya çıkan tablodur.  Yaşam kalitesini son derece olumsuz etkileyebilen bu durum, meme kanseri gibi, ciddi bir hastalığın habercisi de olabilir. Bu nedenle jinekomasti tanısını bir Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları uzmanının koymasında yarar vardır.

Erişkin yaşa gelmiş kişilerde görülen jinekomasti olgularının büyük çoğunluğunda jinekomastiye neden olan bir etken saptanmaz. Bu tür olgulara “idiyopatik jinekomasti”  denir.

Jinekomasti Bir Hastalık Mıdır? Tedavisi Zorunlu Mudur?

İdiyopatik jinekomasti bir hastalık değildir ve tedavisi de zorunlu değildir. Ancak, insanların günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyen, psikolojik olarak özgüven kaybına neden olabilen jinekomasti olguları tedavi edildiğinde yaşam kalitesi ve beden algısı bağlamında son derece yüz güldürü sonuçlar alınmaktadır.

Jinekomasti Kendiliğinden Geçer Mi?

Ergenlik döneminde görülen jinekomasti (Erkekte meme büyümesi) olgularının bir kısmı erişkin yaşlara ulaşıldığında kendiliğinden geçebilir. Ayrıca, arka planda jinekomastiye neden olabilecek ilaç, hastalık, alkol kullanımı veya obezite gibi bir neden varsa ve bu nedenler ortadan kaldırılırsa jinekomasti tablosunda bir gerileme beklenebilir. Bu tür durumlarda sonucu görmek için en az 1 yıl beklenmelidir.

Jinekomasti Tedavisi Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti Sporla Geçer Mi?

Eğer fazla kilonuz varsa ve spor yaparak kilo verirseniz göğüslerinizde de bir miktar küçülme beklenebilir. Ancak göğüs kaslarını çalıştıracak egzersizlerle jinekomasti tedavi edilemez aksine spora bağlı olarak göğüs kaslarındaki kütle artışı meme dokusunu daha da öne iter ve jinekomasti daha belirgin hale gelir.

Ameliyatsız Jinekomasti Tedavisi Mümkün Mü?

“Ameliyatsız jinekomasti tedavisi” veya “jinekomastiye doğal çözümler” başlığı altında bazı kremler veya bitkisel ürünler pazarlanmaktadır. Ancak, bu ürünler yakından incelendiğinde etkinliklerinin saygın bilim dergilerinde yayımlanan bilimsel çalışmalarla desteklenmediği görülmektedir. Bu tarz ürünlerin faydadan çok zarar verme potansiyelleri de söz konusudur.

Jinekomastiyi Kim Tedavi Eder?

Jinekomastiye neden olan bir hastalık veya herhangi bir neden saptanır ise bu konunun uzmanı olan doktor tedavi eder. Diğer taraftan, herhangi bir nedenin saptanmadığı, “idiyopatik jinekomasti” denilen ve tamamen estetik nedenlerle tedavi söz konusu olduğunda, bu konuda eğitim almış olan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları devreye girer. Plastik cerrah olmayan cerrahların yanlış ameliyatları sonucu düzeltilmesi zor sonuçlarla maalesef çok sık karşılaşılmaktadır. Bu nedenle sizi tedavi edecek doktorun uzmanlık alanını özellikle sorgulamanızda yarar vardır.

Jinekomasti Nasıl Tedavi Edilir?

Estetik amaçla tedavi gerektiren idiyopatik jinekomasti olgularının tedavisi cerrahidir. Estetik plastik cerrahi uzmanları tarafından ameliyathane koşullarında uygulanan farklı cerrahi teknikler ile jinekomasti tedavi edilir.

En İyi Jinekomasti Ameliyatı Hangisidir?

Her türlü jinekomasti tipine uygun tek ve ideal bir cerrahi tedavi yöntemi yoktur. Hangi cerrahi tekniğin uygulanacağına jinekomastinin derecesine ve plastik cerrahın bu konudaki deneyimine göre karar verilir.

Jinekomasti Ameliyatında Hangi Cerrahi Tekniğin Uygulanacağına Nasıl Karar Verilir?

Jinekomasti olgularında meme dokusunun büyüklüğü, memedeki yağ dokusunun fazlalık derecesi ve meme derisindeki artış ve genişleme miktarı seçilecek olan cerrahi tekniği belirler. Meme ucu altında sadece bir miktar meme dokusu artışı ile karakterize olan Tip I jinekomasti olgularında meme başı çevresinde yapılacak olan yarım ay şeklindeki bir kesi kullanılarak fazla meme dokusu cerrahi olarak çıkartılır. Eğer meme dokusundan ziyade yağ dokusunda da fazlalık olan olgularda ise liposuction (vakumla yağ çekme) tercih edilir. Bu tür olgularda fazla olan meme ve yağ dokusu çıkartıldıktan sonra genişlemiş olan meme derisinin büzülme kapasitesi çok önemlidir.

Meme derisinin büzülme kapasitesinden daha fazla bir kitle tek seferde çıkartıldığında meme derisi yeterince büzülemez ve deride katlantılar ve hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkabilir. Meme derisinin çok genişlediği ileri derece jinekomasti olgularında ise meme ve yağ dokusu yanında fazla meme derisi de 3-boyutlu olarak çıkartılmalıdır. Bu tür olgularda meme derisinde kalıcı izler kalması söz konusudur. Hangi jinekomasti tipinde hangi cerrahi tekniğin uygulanacağına ise ameliyatı yapan plastik cerrah deneyimleri doğrultusunda karar verir.

Jinekomasti Tedavisi Jinekomasti Ameliyatı

Jinekomasti Ameliyatı Nerede Yapılır ve Kaç Saat Sürer?

Jinekomasti ameliyatı ameliyathane koşullarında, lokal veya genel anestezi altında yapılır. Memelerdeki deformasyonun derecesine ve uygulanacak cerrahi tekniğe göre ameliyat süresi 1-3 saat arasında değişir.

En Az İz Bırakan Ameliyat Yöntemi Hangisidir?

Ciltte en az iz bırakan yöntem liposuction yöntemidir. Sadece liposuction uygulanan ameliyatlarda liposuction kanülünün gireceği bir veya daha fazla birkaç mm’ lik cilt kesileri yapılır.

Jinekomasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi jinekomasti ameliyatlarında da bazı riskler söz konusudur. Anesteziye bağlı riskleri en aza indirmek için ameliyat öncesi muayene ve gerekli tetkikler yapılır. Ameliyata bağlı riskler arasında, ameliyat bölgesinde kan toplanması (hematom), enfeksiyon, dikişlerde açılma, meme başında kan dolaşım bozukluğu, meme derisinde belirgin yara izi oluşması, meme uçlarında duyu bozukluğu, memelerde asimetri, istenmeyen estetik görünüm sayılabilir. En sık karşılaşılan estetik sorunların başında meme dokusunun aşırı çıkartılmasına bağlı göğüs bölgesinde doğal olmayan bir çukurlaşma oluşması, meme derisinin yeterince büzülememesine bağlı meme derisinde katlantılar oluşmasıdır.

Yalancı Jinekomasti Nedir?

Göğüslerde meme dokusundan ziyade aşırı yağ birikmesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Obez kişilerde öncelikle kilo verme tavsiye edilir. Daha sonra sıklıkla liposuction ile tedavi yeterli olur.

Jinekomasti Ameliyatı Fiyatları Nedir?

Ameliyat ücretleri jinekomastinin derecesine, uygulanacak olan cerrahi tekniği, ameliyatı yapacak plastik cerraha ve ameliyatın yapılacağı hastaneye göre değişmektedir. Size hangi cerrahi tekniğin uygun olduğunu ve maliyetinin ne kadar olduğunu öğrenmenin en sağlıklı yolu doktorunuzla görüşmenizdir.