Yün, insanlık tarihinde bilinen en eski giyinme ve ısınma malzemelerinin başında gelmektedir. Hayvanların yünlerinin kırpılması ile elde edilen yün ip çeşitleri insan sağlığına uygun oluşu, soğuk havalarda kişileri sıcak tutması ve örülme kolaylığından dolayı kaliteli ipler arasında en çok tercih edilen iplerdendir. Yün ip ile hırka, atkı, çorap, patik, yelek gibi yetişkin kıyafetleri örülebildiği gibi çocukların ve bebek kıyafetleri de yün ip kullanılarak örülebilmektedir.

El örgüsü, hobi olarak değerlendirilebileceği gibi insan sağlığı ve giyinme ihtiyacı açısından önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Anadolu coğrafyasında önemli olan yün örgüler, merinos yün ip ya da kalın yün ip gibi nitelikli özellikleri olan ipler ile ele edilmektedir. Ülkemizin bazı bölgelerinde yün örgü geleneği devam etmekle beraber, insan sağlığına olan etkisinin kanıtlanması ile de günümüzde yün örgülere yönelik artan bir rağbet vardır. Dolayısıyla yün ip ile elde edilen çeşitli giyecekler ve ürünler her zamankinden daha kıymetli halde karşımıza çıkmaktadır.

Ülkemizin, atalarımızın örgü ile olan geçmiş tecrübeleri düşünüldüğünde örgü teknikleri de bir o kadar çeşitlidir. İnce burgulu, kalın burgulu, merinos ya da saf yün ip kullanılarak örgü yöntemleri giderek çeşitlenmiş, bu sayede elde edilen ürünler de çoğalmıştır. Günümüzde bu teknikler hala devam etmekle beraber yetişkin ve çocuklar için kış aylarında sıcaklık hissini yaşayabilecekleri kıyafetler rahatlıkla ve modaya uygun olarak örülebilmektedir. Yün ipler, kolayca temizlenebilmesi, soğuk geçirmez oluşu, insan sağlığı için elverişli yapısı ve örme esnasında verdiği zevkten dolayı en çok tercih edilen ipler arasında yer almaktadır.

Yün ip, kaynağı gereği hayvansal bir ip olduğu için fiyat konusu da talep edenler tarafından doğal olarak merak edilmektedir. Yün ipler ince ya da kalın burgu özellikleri ile içerdikleri yün oranına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yün ipler günümüzde renk, desen, model gibi simli, boncuklu, sedefli ya da pullu gibi çok farklı çeşitte olduğu için bu ürünlerde de fiyat farklılaşabilmektedir. Buna benzer olarak merinos yün ip fiyatları ile kaşmir fiyatları arasında fark vardır. Bazı kampanyalı dönemlerde ise yumak başına ucuz yün ip bulma imkanı vardır.

Kaliteli Yün İp ile Harikalar Yaratacağınız Ürünler Ritzz.net’de