Otomobil kullanımıyla beraber otomobil alım satımı da hız kazanmıştır. Hatta gündelik hayatta pek çok kişinin yaptığı sıradan bir eylem olagelmiştir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de milyonlarca araç kullanımdadır. Bu araçlar ise son derece karmaşık ve çeşitlidir.

Oto Ekspertiz meselesi de bu noktada devreye girmektedir. Bu konu her ne kadar gündelik hayatın bir parçası da olsa herkesin tam anlamıyla bilgi sahibi olmadığı, çeşitli mekanik ölçümler gerektiren bir konu olagelmiştir. Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren iyi bir firma tüm bunları gözetmelidir.

Oto Ekspertiz Nedir?

Otomobil konusunda uzmanlaşmış ve bilgi sahibi olan kişiye oto ekspertiz denmektedir. Kelime köken olarak Fransızca ‘ya dayanır. 'Expert' kelimesi Fransızca da uzman anlamına gelir ve bu kelimeden türetilmiştir. Birinci el araç satılabileceği gibi ikinci el araç alım satımı yapılan bir piyasa konusu olduğu için özellikle ikinci el araç  alım satım konusunda iyi ve güvenilir bir oto ekspertize başvurmakta yarar var. Bu işi yapan kişiye de eksper adı verilmektedir. Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren firmamızdan bu kavram hakkında daha ayrıntılı bir bilgi alabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Ne İş Yapar?

Otomobillerde çok sayıda teknik cihaz ve ekipmanlar bulunur. Ekspertizler ise bu tür ekipmanları detaylı olarak inceleyip görüş bildirirler. Aracın ikinci el olması durumunda geçmişte yaptığı kazalar, parçaların mekaniklik ve değişme durumu, değişmesi gereken parçalar hakkında bilgiler verir. Bu açıdan bakıldığında oto ekspertizlerden yarım alınması gerekmektedir. Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren firmaları bu açıdan ziyaret edebilirsiniz.

Oto Ekspertiz hizmeti 2. el otomobil piyasası için vazgeçilmez bir hizmettir. Çünkü ikinci el piyasasında ne yazık ki güven unsuru sağlam olmayabilir. İkinci el otomobil satan kimseler araçla ilgili bilgileri tam ve doğru beyan etmeyebilir. Hatta asimetrik bilgi ve eksik bilgi sorunu da sık sık yaşanan bir durumdur. Örneği araç satışı geçmişte kaza yapmadığını beyan ettiği halde tam tersi çeşitli ve çok sayıda kaza yapmış olabilir.

Ancak bu objektif bir oto ekspertiz raporu ile giderilebilir. Ne yazık ki bu güven sorununa bağlı olarak da ikinci el araç sektörü yanıltıcı ve hileli bilgilerin cirit attığı bir piyasadır. Kayıt dışı parça değişikliğine bağlı olarak ileriki zamanlarda yeni kullanıcısı için büyük masraflar çıkabilir. Bu noktada Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren bir firmamıza başvurulması gerekmektedir.

İkinci El Araç Alışverişini Aceleye Getirmeyin

Genelde asimetrik bilgi sorununun yaşandığı ikinci el araç alım satımı işlemini aceleye getirme eğiliminde olurlar. Şayet böyle bir durumla karşılaşıldığı takdirde acele edilmemelidir. Bazı durumlarda ise satıcılar, araçlarının fiyat düzeyini piyasa fiyatının çok altında tutardaki olmayan acil bahanelerle sizi kandırabilir. Uzun yıllar kullanılan bir aracın kilometre sayacı düşük ise yüksek ihtimal motor değiştirilmiştir. Araba görünüş itibariyle göze hitap etmiyor, hoş olmayan asimetrik bir duruşu varsa temkinli olmakta fayda vardır. Bu açıdan bakıldığında Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren firmadan hizmet almak daha güvenlidir.

Oto Ekspertiz Hizmeti

Oto ekspertiz hizmeti randevulu bir sistemdir. Bu yüzden randevu almadan gittiğiniz oto ekspertiz firmalarına itibar etmemelisiniz. Randevunuzu aldıktan sonra randevu gün ve saatinde araç sahibi ve yeni alıcı anlaşarak götürebilirsiniz Bu işlem sayesinde aracın mevcut durumu, olası problemler, aracın güçlü ve zayıf yönlerini en ince ayrıntısına kadar öğrenebilirsiniz. Hatta bu sayede de aracın geçmişini dahi öğrenebilirsiniz.

Bu işlem esnasında araç çok sayıda teste tabi tutulur. Bu testler genellikle benzer olsa da firmaya ve hizmete göre çeşitlilik gösterir. Araç test amacıyla farklı cihazlara bağlanır. Cihazlar kontrolleri bilgisayarlar aracılığıyla yapar. Örneğin motor testinde motorun gücünü, varsa aşınma ve yıpranma payını öğrenebilirsiniz. Bunun dışında aracın kaporta ve boya durumuna, değişen parçaları, kaza durumu gibi niteliklerine de bakılır.

Ancak oto ekspertiz işlemleri son derece karmaşık ve çok sayıdadır. Otomobil ile alakalı her şeye en ince ayrıntısına kadar bakılır. Şanzımanına, tork’ una, motorun güç ve devrine, tekerlere iletimine, hız göstergesindeki hatalara, el frenine de bakılır. Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren CCY Oto Ekspertiz sitesi size bu konuda bilgi sunmaktadır.

Sıfır Araçlarınıza da Oto Ekspertiz Gereklidir

Her ne kadar ikinci el araçlar için tercih edilse de sıfır araçlara da oto ekspertiz hizmeti yaptırmada yarar vardır. Çünkü özellikle üretim bandından kaynaklı hataların tespiti açısından bu önemlidir. Üretici firmaca beyan edilen bilgiler bazı durumlarda yanıltıcı olabilir.

Bazı testlerdeki bilgiler çarptırılabilir. İlk yapılan oto ekspertiz raporu ayrıntılı bilgi vermeyebilir. bu oto ekspertiz işlemi mümkün mertebede yakın tarihli olmasında yarar vardır. Dilerseniz Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren bu firmadan sıfır aracınız için de oto ekspertiz hizmeti alabilirsiniz.

Oto Ekspertiz Testlerine Genel Bir Bakış

Ekspertiz testleri son derece geniş ve hassas bir test dizisinden oluşur. Gerekli bilgi ve beceriye sahip uzman personellerle ve gelişmiş teknolojik aygıtlarla yapılması gerekir. Elde edilecek veri doğru, güvenilir ve objektif olması da ayrı bir önem taşır. Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren firmalar bu noktada önem taşır.

Örneğin; Motor performans testlerinde dinamometre kullanılarak aracın motor ve tork güçleri tespit edilir. Arıza testi sayesinde araçtaki geçmiş ve şu andaki hasarın tespiti amaçlı diagnosik cihazlar bilgisayara bağlanarak araca zarar verilmeden arızanın varlığı ya da mevcut durumu tespit edilir. Boya ve kaporta testlerinde ise Uzak ve yakın mesafelerden aracın kaportası taranır. Bu testle beraber aracın fabrikadaki üretiminden sonraki süreçteki boya işlemleri tespit edilir.

Diğer teknik testlerde ise aracın daha çok dahili özelliklerine bakılır. Örneğin; süspansiyon kontrol testlerinde sürüş esnasında tespit edilmesi imkânsız olan hatalar bulunur. Rot balans, yanal kayma testlerinde aracın düz yoldaki ve direksiyondaki sapma oranı tespit edilir. Fren sağlamlık testinde ise fren sisteminin incelenir grafik değerlendirilmesi yapılarak frenin sağlamlık durumu tespit edilir. Araç altı kontrol testlerinde ise rotlar, egzoz, şase gibi parçalardaki yağ sızıntısı durumu gibi özelliklere bakılır.

Rapor Aşaması

Testlerin içeriği ve özellikleri değişiklik gösterse de son aşamada tüm bu testler bir rapor haline getirilir. İlgili kişi ve kurumlara sunulmak için hazırlanır. Daha ayrıntılı bilgi için Karabağlar oto ekspertiz hizmeti veren CCY Oto Ekspertiz sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: https://ccyotoekspertiz.com/