Makula Deliği Nedir?

Gözün sağlıklı ve renkli görmesini sağlayan bölüme makula deliği denir. Bu bölge sayesinde göz keskin bir şekilde görerek tüm işlevlerini kolaylıkla yerine getirir.

Makula Deliği Evreleri Nelerdir?

Makula deliği evreleri 4 ayrı bölüme ayrılır. Hastalığın başlangıç evresinde tespit edilmesi müdahale işleminin kolaylaşmasını sağlar. Fakat geç dönemde fark edilen makula deliği rahatsızlığı yapılan ameliyatlarla bile istenilen keskin görme hissini vermez.

Makula Deliği Kimlerde Görülür?

Makula deliği daha çok yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Gözde ve göz içerisindeki vitreuste meydana gelen değişiklikler görme merkezini olumsuz etkiler.

Makula Deliğinde Belirtileri Nelerdir?

Makula deliği ilk başta belirti vermeyen bir göz rahatsızlığıdır. Fakat daha sonra cisimler eğri olarak görülmeye başlanır. İlerleyen süreçlerde ise gözün merkezinde siyah lekeler oluşarak kişinin yaşam kalitesi düşer.

Makula Deliğinde Tanı Nasıl Konur?

Genel kapsamda; makula deliği tanısı kolaylıkla konulabilen bir rahatsızlıktır. Rutin göz kontrolleri sırasında ortaya çıkar. Ayrıca göz tomografisi bu konuda doğru tespitler yapar.

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt tedavisi kişiye özel planlanan ve görme kusurlarını gidermeyi amaçlayan tedavi şeklidir. Erken dönemde oluşum gösteren katarakt türleri için gözlük kullanımı tavsiye edilir. Bu şekilde kataraktın ilerlemesi durdurulur. Fakat ileri düzey katarakt problemlerinde ameliyat kaçınılmaz olur.

Daha çok yaşlı hastalara uygulanan katarak ameliyatı cerrahi bir işlemdir. Çünkü yaşın ilerlemesi ile birlikte görmeyi sağlayan mercek zamanla saydamlığını yitirir. Dolayısıyla mat ve bulanık görme ortaya çıkar. Bu durum görme kusurlarına yol açacağı için kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Dolayısı ile göz doktorları tarafından yapılan tanılama işlemlerinin ardından da ilaç tedavisinin mümkün olmadığı durumlarda katarakt ameliyatı uygulanır. Teknolojik imkânların kullanıldığı ameliyat sırasında hasta konforu üst düzeyde tutulur ve damla anestezi kullanılır.

Katarakt Ameliyatı Ne Zaman Gerekir? Kimler Olmalıdır?

Katarakt tedavisi mümkün olan bir göz rahatsızlığıdır. Bu nedenle hastalığın tanılanmasının ardından doğru tedavi yöntemleri ile müdahale edilmelidir. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise zaman kaybetmeden katarakt ameliyatı uygulanmalıdır.

Katarakt Nasıl Oluşur? Belirtileri Nelerdir?

Görmeyi aktif bir şekilde sağlayan mercek zamanla saydamlığını yitirir. Böylece mercekte kesikler artarak katarakt oluşur. Yaygın görülen belirtiler içerisinde bulanık görme, ışığa bakamama, soluk görme, geceleri görmede sıkıntı yaşama ve gözlük numarasının sürekli büyümesidir.

Katarakt Türleri Nelerdir?

Günümüzde tedavisi mümkün olan katarakt kendi içerisinde çeşitlere ayrılır. Bunlar; Nükleer katarakt, kortikal katarakt, posterior subkapsüler katarakt ve doğuştan katarakt gibi katarakt türleri bulunur.

Retina Dekolmanının Nedenleri Nelerdir?

Göz sağlığını olumsuz etkileyen retina dekolmanı daha çok uzağı göremeyen miyop hastalarında görülür. Bu durumun temel nedeni ise miyop neticesinde retinanın ince hale gelmesidir. Ayrıca genetik yatkınlık ve göz ile ilgili geçirilen operasyonlarda retina dekolmanını tetikler.

Retina Yırtığı Ve Dekolmanı Nasıl Teşhis Edilir?

Yapılan muayene ve incelemeler sonucunda retina yırtığı ve dekolmanı tespit edilir. Ayrıca retinanın yapısını incelemek amacı ile kullanılan göz tomografisi de tanılamada etkin bir şekilde kullanılır.

Retina Dekolmanı İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

Işığı algılayan doku ve sinirleri retina denir. Retinada meydana gelen değişimler görmeyi olumsuz etkileyeceğinden dolayı görme kayıpları yaşanır. Bu nedenle retina dekolmanı için en büyük risk faktörü kişinin görüş alanının daralmasıdır.

Retina Yırtığı Ve Dekolmanı Nasıl Tedavi Edilir?

Retina yırtığı ve dekolmanı tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olur. Bu nedenle retinada meydana gelen değişim doğrultusunda doğru tedavi yöntemi uygulanarak retina dekolmanı ve yırtığı ortadan kalkar.