Vücudumuzda çok sayıda ve farklı tiplerde proteinler bulunur. Bu proteinlerin bulunduğu yapılar yapısal ve işlevsel özelliklerini çok daha kolay bir şekilde muhafaza eder. Kolajen ise söz konusu proteinlerden biri olarak bilinir.

Kolajen Nedir?

Kolajen, esasen vücuttaki birçok organda bulunur. Özellikle deride, kemikte ve tendonlarda bol miktarda kolajen bulunduğu bilinir. Vücuttaki proteinlerin üçte birini oluşturan ve yine vücutta en çok bulunan protein olarak bilinen kolajen, dokuların bir arada tutulmasına yardımcı olur. Özetle vücut yapısının korunmasını sağlayan protein, kolajen olarak bilinir.

Kolajenler Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Esasen kolajen takviyesi kullanmanın en temel nedeni, daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olma arzusudur. Saç sağlığı, kıkırdak, yüz kırışıklıkları ve hatta kalp hastalıkları gibi alanlarda etkisi bulunan ve bu çerçevede etki alanının geniş bir yelpazeye yayıldığı bilinen kolajen, birçok faydayı da bünyesinde bulunur. Peki kolajenler vücudumuz için neden önemli?

Kolajen Nedir? Kolajenler Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Kolajenin vücut için önemini anlatabilmek için her bir organa ve unsura olan faydasına ayrı ayrı değinmek gerekir. Bu çerçevede var olan bilgiler ise aşağıda verildiği gibi derlenebilir;

Özellikle yaş almaya bağlı olarak ciltte belirli deformasyonlar ve değişiklikler meydana gelebilir. Bu deformasyonların en büyük örneği ise kırışıklıklar olarak gösterilir. Kırışıklıkların temelinde ise zamana bağlı olarak azalan kolajen bulunur. Özetle zamanla kolajen eksikliği ile karşı karşıya kalan cilt, elastikiyetini kaybeder. Bu durumun önüne ise kolajen takviyesi ile geçilebilir.

Kolajen, kas yapısı üzerinde de doğrudan etkilidir. Yapılan araştırmalar, kolajenin kas kütlesini arttırmak üzerinde bir etkisinin bulunduğunu gözler önüne sermiştir. Özellikle düzenli olarak egzersiz yapan kişilerin (kolajen takviyesi almış kısmının) kas kütlesinin fazla olmasının nedeni budur.

Kolajen takviyelerinin vücudumuz için önemini gösteren bir diğer unsur, kıkırdaklardır. Kolajen, kıkırdak üretimine yardımcı olan bir protein türüdür. Kırıkdaklar, kemiklerin eklem bölgelerinde bulunur. Bu yapılar sayesinde kemiklerin aşınması önlenir ve eklemlerin esnek yapısı korunur. Ancak zamanla, özellikle yaşlanmaya bağlı olarak, kolajen üretimi vücut tarafından azaltılır. Bu ise kıkırdak oranını azaltır. Eklem hareketlerinin kısıtlanmasının ve kemiklerin zarar görmesinin temel nedeni olarak da bu gösterilir. Oysa kolajen takviyeleri sayesinde kıkırdak üretimi desteklenir ve kısıtlı olan hareket kabiliyetinin iyileştirilmesi sağlanır.

Kolajen Nedir? Kolajenler Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Saç yapısının sağlıklı olmasını sağlayan en temel unsur kolajendir. Çünkü kolajen, saç yapısında doğrudan bulunur. Bu kolajenler, saç köklerindeki reaksiyonlar sebebiyle ortaya çıkan ve saç yapısına zarar veren serbest radikaller ile savaşır. Antioksidan gibi davranan kolajen, saç beyazlaması gibi durumlara sebep olan serbest radikaller ile savaşarak saç sağlığını güvence altına alır. Kolajen miktarının azalması ise saçların kırılmasına, beyazlamasına ve hatta dökülmesine sebep olur.

Kolajen Takviyesi Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kolajen takviyesi tercihinde bulunurken öncelikli olarak kolajen tipine dikkat etmek gerekir. Çünkü kolajen tiplerinin tamamının görevi özünde bağ dokusunu desteklemek olarak bilinse de, her tipin kendi içerisinde fayda sağladığı spesifik noktalar da bulunur. Örneğin tip 1 kolajen, vücutta bulunan kolajenlerin %90’ını oluşturur ve kemik, deri, kıkırdak ve diş gibi noktalarda fayda sağlar. Tip 3 kolajen ise genellikle kas ve damar yapılarında fayda sağlar.

Daha fazla ürün için; https://www.farmakozmetika.com.tr/kolajenler