Araştırmacı Yazar Mehtap Altan’ın Balıkesir’in şirin ilçesi Sındırgı’nın köylerini ve o köylerde yaşayan insanların hikayelerini kendine has üslubu ve imgeleri ile anlattığı Doğal Şehrin Hikayesi adlı kitabı çıktı. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş’ın fikir mimarı olduğu, Sındırgı Belediyesi tarafından projelendirilen ve usta yazar Mehtap Altan’a emanet edilen projede, Sındırgı’nın köylerine ve insanlarına mercek tutuldu. Sındırgı köylerinin kaleme alındığı ilk gezi gözlem kitabı olma özelliğine sahip olan Doğal Şehrin Hikayesi, “Sırrın Sancısına Gülkıran Şifası” alt başlığı ile basılı esere dönüştü.

Yazar Mehtap Altan, Sındırgı’nın tüm köylerini tek tek gezerek, Marmara en doğal yerleşim yerlerindeki köy ve insan hikayelerini topladı. Kendi haline terkedilmiş evleri, köylerdeki zorlu ama doğal yaşamı ve orada yaşayan insanların hem geçmişe ışık tuttuğu, hem de bugünü konuştuğu hikayeleri, gezi gözlem kitabında bir araya geldi. Mehtap Altan’ın sözleri ile; “Aşkın kokusu ve renginin olmadığı bir hikaye, yazı, sancı, nar, hayal ve hakikat elbette yoktur. Bir şehrin, ilçenin, köyün gözlerinden öpmediyseniz, bilin ki hayatınızda hep bir şeyler eksik olacak.”

mehtap altan doğal şehrin hikayesi sındırgı kitabı

Doğal Şehrin Hikayesi’ni Mehtap Altan Kaleme Aldı

Mehtap Altan’ın kaleme aldığı Doğal Şehrin Hikayesi kitabında, geçmişte kalabalık ve sosyal hayatın merkezinde olan yerleşim yerlerinin bugün ne durumda olduğu edebi bir bakışla anlatıldı. Sındırgı’nın köylerinde yaşayan insanların şahitliği ve anlatımları, kitabın ana kaynaklarından biri oldu.

Köylerde yaşayan çocukların şehirleşen toplum dinamiklerini yakalamaya çalışması, yetişkinlerin yaşam mücadelesindeki sorumlulukları, yaşlı kadın ve erkeklerin geçmişin izdüşümleri ile günümüze dair tespitleri Mehtap Altan’ın imgeleri ile kitapta yer buldu. Sındırgı’nın ilk yerleşim yeri olan mahalleden, nüfusu neredeyse yok denecek kadar az olan köylerine, insana ve yaşadığı yere dair önemli tespitler Doğal Şehrin Hikayesi’nde yazıya döküldü.

Fikir Mimarı Başkan Ekrem Yavaş oldu

Doğal Şehrin Hikayesi’nin fikir mimarı olan Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, kitabın amacını ve hedefini takdim bölümünde anlattı. Başkan Yavaş, 1984 yılına kadar ülkenin en popüler yerlerinden biri olan, önemli bir geçiş noktası olan ve ekonomik canlılığı ile dikkat çeken Sındırgı’daki yaşamın, yolun güzergahının değişmesi ve tütüne kota getirilmesi ile nasıl değiştiğini anlatıyor. Göçün başlaması ve köylerin boşalması ile Sındırgı’nın değişen kaderi Başkan Yavaş’ın sözleri ile kitapta yer buluyor.

Daha sonra ise Sındırgı’nın makus talihi termal kaynakların kullanılması, kırsaldaki sulama imkanları ve doğal yaşamın değer kazanması ile yeniden ama bu kez Sındırgı’nın değerini arttıran bir gelişme ile değişiyor. Başkan Yavaş, ilçenin simgesi olan leyleklere, doğal güzelliklere, Yağcıbedir halısına ve kolonyasına da takdimde dikkat çekiyor.

mehtap altan doğal şehrin hikayesi sındırgı kitabı

Doğal Şehrin Hikayesi Kitabından Bazı Bölüm Başlıkları

  • Düvertepe’de Umudun Delikanlı Duruşu
  • Saçları Dağınık Köy: Eğridere
  • Gri Kazaklı Çocuğun Aslandede’si
  • Bir İnce Çizginin Hikâyesi: Kınık
  • Renksiz Bir Ağrının Avlusundaki Köy: Emendere
  • Kerpiç Evlerde Issız Islıklar: Derecikören
  • Rızaiye’de Hayâl Saran Reel Zamanlar
  • Ulus’un Eteklerinde Bir Mahcup Gelin: Kıran