İster üniversiteden yeni mezun olun ve ilk gerçek pozisyonu arıyor olun, ister tam zamanlı bir iş bulamıyor olun, ister mevcut iş unvanınızı yükseltmek istiyor olun, bu yedi ipucu süreci kolaylaştıracaktır.

İşverenler, en iyi adayları çekmek için sürekli olarak ince ayar yapıyor ve yeni yöntemler geliştiriyor.

İşverenlerin ne aradığını ve hayalinizdeki işi beklenmedik bir yerde nasıl bulabileceğinizi düşünün.

On Rüya Şirketinin Listesini Araştırın

Her gün içine girmek isteyeceğiniz en az on şirketin bir listesini yapın. Ardından, her şirketin geçmişini, çalışan büyüklüğünü, geçmiş basını (Google tarafından şirketin adını aratıp ardından News (Haberler) sekmesini tıklayarak kolayca bulabilirsiniz) ve şirketin genişlemesinin nereye gidebileceğini araştırmaya başlayın.

Kendinizi çok ezilmiş bulduğunuz şirketler için LinkedIn'e gidin, mevcut ve geçmiş çalışanları arayın. Geçmişteki iş deneyimleri, eğitim düzeyleri ve gönüllülükleri, şirketin değer verdiği çalışanlar hakkında bir resim çizer.

Hedeflenen Şirketlerin Sosyal Medya Hesaplarını Takip Edin

Hayalinizdeki şirketi Facebook, Instagram, Twitter, hatta Snapchat üzerinden hemen takip edin. Olası tüm bilgi kanallarında sürekli olarak güncel iseniz, bir iş ilanı düştüğünde bunu öğrenme olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.

Daha iyisi mi? Retweetleyerek, paylaşarak veya beğenerek bu hesaplarla etkileşim kurun. Ara sıra bir Facebook gönderisine düşünceli, iyi formüle edilmiş bir yorum bırakarak veya benzer şekilde bazı tweet'lerine yanıt vererek, belirli çalışanların radarlarına girmeye başlayabilirsiniz. Sadece aşağılayıcı veya alaycı yorumları geride bıraktığınızdan emin olun.

Şirketin haftalık bir bülteni var mı? Buna da abone olduğunuzdan emin olun.

Akıl Hocaları Arayıp Bulun

Sektörünüzde çalışmalarına saygı duyduğunuz insanlarla aktif olarak arkadaş olun.

Ortak bir arkadaşınız varsa e-posta yoluyla bir tanıtım isteyin, ancak aynı zamanda soğuk e-posta gönderecek kadar kendinize güvenin. Kim olduğunuzu, çalışmalarıyla nasıl karşılaştığınızı, çalışmaları hakkında neleri beğendiğinizi (coşmaya gerek yok) ve sektör hakkında sohbet etmek için bir ara onlara bir fincan kahve veya çay ısmarlamak istediğinizi açıkça belirtin.

Topu onların sahasında bırakın ve bunun her zaman onların zamanında planlanması gerektiğinin farkında olun. Şanslar, bir noktada tam aynı pozisyonda olmuşlardır.

Arama Veritabanlarında Alternatif İş Unvanları Araştırın

Aradığınız pozisyon için en standart iş unvanını yazarak tüm olası seçenekleri bulacağınızı düşünürken, LinkedIn veya Monster.com gibi iş arama motorları yalnızca özellikle aradıklarınız için seçenekleri gösterecektir.

Örneğin, "idareci asistanı" yalnızca "idareci asistanı" için arama sonuçları verir ve "yönetici asistanı" başlıklı tüm iş ilanları size kaybolur.

Konfor Bölgenizin Dışında Arama Yapın

Yalnızca bir sektörde çalışmak, işinizin büyümesini, fırsatları ve maaş artışı potansiyelinizi kısıtlayabilir. İnsan Kaynakları departmanlarında özel olarak teknoloji veya finans alanında çalışmış olsanız da, arama yaparken diğer sektörleri de göz önünde bulundurabilirsiniz.

Deneyiminizin büyük çoğunluğu belirli bir sektörde olsa bile, bu sabitliğin kariyerinizi geride tutmasını istemezsiniz.

Kendinizi Sektörünüzün Yerel Topluluğuna Dahil Edin

Girmek istediğiniz endüstri etrafında dönen konuşmalara, etkinliklere ve konferanslara gidin. Bunu kendi dünyanız yapın. Farklı deneyim seviyelerindeki meslektaşlarla tanışın ve mesleki ağınız güçlenirken bir dostluk ilişkisinin doğal olarak oluşmasına izin verin.

Yakın bir sırdaşla, çalışmaları sizi daha fazlasını başarmaya iten biriyle veya bir sonraki işvereninizle tanışabilirsiniz.

Özgeçmişiniz Boyunca Yoğun Bir Şekilde Anahtar Kelimeler Serpin

Bir insanın özgeçmişinizi okuyup hızlı bir şekilde tarayıp taramayacağını veya bunun bir başvuru takip sistemi (BTS) olup olmayacağını kim bilebilir? Her iki durumda da, anahtar kelimeler önemlidir.

Doygunluk sağlamak isteyecek olsanız da hantal, robotik veya samimiyetsiz görünme tuzağına düşmeyin.

Özgeçmişiniz boyunca, özellikle ilgili iş tanımlarında görmüş olabileceğiniz anahtar kelimeleri yoğun bir şekilde serpiştirin.  Son olarak, tüm olası açıkları ortaya çıkardığınızdan kesinlikle emin olmak için alternatif iş unvanları arayın. Bu siteden anahtar kelimelerinizi nasıl zenginleştireceğinize dair daha fazla ipucu alın.

Sonuç Olarak

Hayalinizdeki mesleklerle röportajlar, onları nasıl bulacağınızı bildiğiniz sürece, kolayca ulaşabileceğiniz bir yerdedir. Başvurmadan önce, en çok hangi şirketlerde çalışmak istediğinizi ve nedenini belirlemek isteyeceksiniz. Gelecekteki işverenleri etkilemek için bu şirketleri şimdi araştırarak işe koyulun.

Önceki mesleki deneyimin sizi belirli bir sektörde devam etmeye zorlamadığını, aksine size bir dizi arka plan sağladığını unutmayın. Konfor bölgenizin dışında arama yaparken kendinizi rahat hissedin.

Mümkün olduğunda etkinliklere katılarak kendinizi profesyonel sektörünüzün topluluğuna dahil edin. Merakı, tutkuyu ve dostluğu artırırken zanaatınız hakkında bilgi edinmeye devam edeceksiniz. Profesyonel bir akıl hocası bulun ve siz de başkalarına akıl hocası olun. Asla başkalarından öğrenemeyecek kadar deneyimli veya bilge değilsin, ancak sektöre yeni başlayanlara yardım eli uzatmak da aynı derecede önemlidir.