Ramazan ayında oruç tutamayanların sıkça arattığı, oruç kefareti hesaplama 2020, 2020 fidye ücreti ne kadar? Soruları yanıt buldu. Oruç kefareti nedir, fidye kimlere verilir? Sorularına yanıt arayan vatandaşlar, gözlerini Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na çevirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, değerlendirme neticesinde Fıtır Sadakasının, Müslüman toplumların neredeyse tamamına yakın bir kesimi tarafından veriliyor olmasının dikkate alındığı kaydedildi. Sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacının göz önünde bulundurulması ile 2020 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan sürede 2020 yılı fitre miktarının rakamı açıklandı.

2020 YILI FİTRE NE KADAR, FİDYE NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan yapılan açıklamada, 2020 fitre miktarının 27,00 TL olduğu bildirildi. Miktarın belirlenmesinde hadis-i şeriflerin, sosyo-ekonomik şartların ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacının göz önünde bulundurulduğu dile getirildi. Belirlenen 27 TL’lik miktarın asgari miktar olduğu, sadaka-i fıtır’da verilecek meblağ konusunda ise bir üst sınır bulunmadığı açıklandı. Diyanet, bu konuda ideal olanın, herkesin kendi hayat standardına göre asgari günlük gıda harcamalarına denk düşecek bir meblağı vermesi olduğunu bildirdi. Ayrıca, söz konusu meblağın gıda vb. şekilde ayni olarak verilebileceği gibi nakdi olarak da ödenebileceği kaydedildi. Diyanet İşleri Başkanlığı, Fıtır Sadakasının, Ramazan bayramına kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında nisab miktarı mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için, yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadet olduğunu bildirdi. Yoksulların ihtiyaçlarının karşılanmasına katkıda bulunmak suretiyle, toplumda karşılıklı sevgi ve kardeşlik bağlarının pekişmesine vesile olan bu mali ibadetin meşru kılınmasındaki temel hedeflerden birinin, insanların paylaşma bilincini canlı tutmak olduğu dile getirildi.

ORUÇ KEFARETİ HESAPLAMA 2020?

Oruç kefareti hesaplamak için şu yöntem ve algoritma izlenebilir;

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirlediği fiyat: A

2020 yılı fitre fiyatı hesaplama: A x 1

2020 yılı fidye miktarı hesaplama: A x (oruç tutulamayan gün sayısı)

Diyanet’in belirlediği 2020 fitre miktarı 27 TL oldu. Bu rakama göre hesaplama yapıldığında, bir Müslüman 30 gün oruç tutamamışsa; 27x30=810 TL rakamı ortaya çıkıyor.

FİDYE NEDİR, FİTRE NEDİR?

Fidye, elinde olmayan nedenlerden ötürü oruç ibadetini yerine getiremeyen Müslümanların günlük ödemesi gereken miktarı anlatır. Fitre ise maddi durumu iyi olan vatandaşların, oruçlarının kabul olması için fakirlere, yetim ve dullara verdiği sadakayı anlatır.