Panik Atak Nedir?

İnsanların endişe veya korku durumlarında yaşadığı ani ataklara panik atak denir. Panik ataklar, ortada korkulacak veya üzülecek bir durum yokken de geçirilebilir. Bu ataklar, günün herhangi bir saatinde ve hatta uyku süresince bile meydana gelebilir. Hemen hemen her insan, hayatında bir veya birkaç kez panik atak geçirmiştir. Bu ataklar, genelde tetikleyici bir olay yaşandıktan sonra kişinin başına gelmektedir. Bir iki kez panik atak geçirmekte korkulacak bir şey olmadığı ve bu durumun normal olduğu söylenebilir. Ancak ataklar sık sık yaşanıyor ise ortada panik bozukluğu denilen, ani ve sürekli ataklarla kendini belli eden bir hastalık olması oldukça muhtemeldir. Panik bozukluğa sebep olan belli başlı etkenler vardır. Bu etkenlerden en yaygınları birinci derece yakınların panik bozukluk rahatsızlığına sahip olması, antidepresan ve buna benzer ilaçların kullanılması, travmalara yol açabilecek olaylara maruz kalınması, stresli bir işe ve hayata sahip olunması, hayatında büyük değişiklikler yaşanması, çocukken istismara uğranması olarak sıralanabilir. Panik bozukluğa sahip insanlar, sinir sisteminde başlayan bu stres durumunun vücutlarına yayılmasıyla fiziksel olarak da pek çok güçlük yaşamaktadır. Bazı ataklar o kadar şiddetli ve korkutucudur ki atak geçiren kişi o an kalp krizi geçirdiğini dahi düşünebilir.

Panik Atak Uyarı İşaretleri

Panik atak ve panik bozukluk belirtileri çoğunlukla ergenlikten sonra kendini gösterir. En çok karşılaşılan panik atak belirtileri şunlardır:

  • Nefes almakta zorluk çekme,
  • Göğüs ağrısı,
  • Karın ağrısı,
  • Titreme,
  • Bulantı,
  • Vücudun bazı noktalarında uyuşma hissedilmesi,
  • Ağız kuruluğu,
  • Ölüm korkusu,
  • Yutkunmakta zorluk çekme,
  • Gerçeklik algısını yitirme,
  • Bayılacakmış gibi hissetme,

Panik Bozukluk Nasıl Fark Edilir?

Birkaç kez panik atak geçirmek kişinin panik bozukluk rahatsızlığından muzdarip olduğunu göstermez. Panik bozukluğa sahip olup olmadığınızı anlamak için ataklarınızı ve atak sırasında neler hissettiğinizi gözlemlemek yardımcı olacaktır. Bazı panik bozukluk belirtileri şunlardır:

  • Ani ve sık panik ataklar yaşamak,
  • Panik atak sırasında çaresiz hissetmek ve öleceğini düşünmek,
  • Panik atak sırasında fiziksel olarak kendini kötü hissetmek (nefes darlığı, terleme, kalp çarpıntısı gibi belirtileri gözlemlemek),
  • Panik atak sırasında tekrar panik atak yaşamaktan korkmak,
  • Panik atakların gerçekleşme sebebinin herhangi bir ilaç kullanımıyla ilişkilendirilememesi,
  • Daha önce panik atak geçirilen yerlere yeniden gitmekten korkmak.

Eğer bu durumlardan bir veya birkaçını yaşıyorsanız, sorununuz büyümeden destek almanız doğru bir karar olacaktır. Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan psikologofisi.com’da alanında uzman psikologlar ile görüşerek anında tedavinize başlayabilirsiniz.

Panik Atakta Erken Teşhis

Panik ataklar geçirmek panik bozukluğa sahip olduğunuzu göstermese de hafife alınmamalıdır. Panik ataklar zamanla çoğalmaya ve şiddetlenmeye başlayabilir. Bu durum, ilerleyen zamanlarda karşınıza daha ciddi bir sorun olan panik bozukluk olarak çıkabilir. Ataklarınız panik bozukluk rahatsızlığına evrilmeden müdahale etmeniz sizin için en sağlıklı seçenek olacaktır. Durum kötüleştikten sonra tedaviden sonuç almanız daha uzun sürecek ve bu psikolojik rahatsızlık sizi daha çok yıpratcaktır. Bu ihtimalden kaçınmak ve ilerleyen zamanlarda yeniden yaşanabilecek olan panik atakları engellemek için, mümkün olan en kısa sürede destek almanız önerilir.

Panik Atak Tedavisi

Panik atak tedavisinde öncelikli olarak yapmanız gereken bir doktora görünerek sorununuzu anlatmaktır. Atakların herhangi bir fiziksel rahatsızlık tarafından tetiklenip tetiklenmediğine karar vermek amacıyla doktorunuz sizi muayene edecektir. Eğer ataklarınız fiziksel bir sebepten dolayı meydana gelmiyorsa, doktorunuz sizi bir psikologa veya psikiyatra yönlendirecektir. Panik bozukluğu tedavisi psikolojik tedavi, ilaç tedavisi veya gerekildiğinde ikisinin de uygulanması olarak karşımıza çıkar. Sizin için en doğru yöntemi seçmek için yine doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

İlaç tedavisinde, genelde depresyon tedavisinde de kullanılan antidepresanlara başvurulur. Bu ilaçlar, panik atağa sebep olabilen stres ve korku gibi duyguları yatıştırırken, atak sırasında yaşanan kalp çarpıntısı ve baş dönmesi gibi fiziksel problemlerin de önüne geçmeye yardımcı olur. İlaçlar, etkilerini kullanmaya başladıktan birkaç hafta sonra göstermeye başlayacaktır. Bu ilaçları başka ilaçlarla birlikte kullanmak tehlikeli olabilir. Bu tehlikeden kaçınmak için doktorunuza danışmadan herhangi bir ilaç tedavisine başlamamanız oldukça önemli bir husustur. İlaçlar sizde yan etkilere sebep olduysa, bu yan etkileri yine doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir.

Psikolojik tedavi, uzman bir psikolog veya psikiyatr ile gerçekleştirilecek olan seanslar ile uygulanır. Bu seanslarda psikolog, panik bozukluğundan muzdarip olan kişi ile panik atakları kontrollü bir şekilde tekrar yaratır. Bu uygulama sayesinde, atak geçiren kişi olası ataklarda bedenini ve düşüncelerini nasıl kontrol edeceğini öğrenir. Bir sonraki atakta, kişi kendini sakinleştirmeye ve kontrol altına almaya başlayacaktır. Panik ataklar artık daha az korkutucu ve hafif atlatılacaktır. Zaman içerisinde de, bu ataklar tekrarlanmayacak ve yok olacaktır.

Siz de yaşadığınız panik atakların tekrarlanmamasını  ve tedavi olmayı istiyorsanız tedavinize hemen başlamak için Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan Psikolog Ofisi’nde alanında uzman psikologlara anında bağlanabilirsiniz.