E-devlet üzerinden sağlık çalışanları mahsuplaşma altında ücret alabiliyor. Personel sağlık net sağlıkçıları bu alanda da bilgilendiriyor. Haberin detayları yazımızda!

Mahsuplaşma Nedir?

Sağlık çalışanları için aylık olarak mahsuplaşma uygulaması bulunmaktadır. Bunun için öncelikle ÖSYM takvim üzerinden sınava girerek memur olarak atanmak gerekiyor. Sağlık bakanlığında görev alan çalışanlar aylık gelirini eğer diğer memurlardan daha düşük alıyor ise bu kalemi kullanabiliyor. Çalışana aylık olarak bir miktar ek ödeme yapılıyor. Bu sayede gelir farklılığı oluşması engellenirken adil maaş dağılımının gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

Uygulamanın yasal zemini de bulunmaktadır. Bakanlık taşra ve diğer bağlı kuruluşlar içinde uygulamanın geçerli olduğunu açıkladı.

Mahsuplaşmadan Hangi Çalışanlar Yararlanabilir?

Taşeron son dakika haberlerine de konu olan bu detayda memurun maaşının düşük olması gerekiyor. Personelin maaşının net tutarı diğer kurumlarda verilen memur maaşları ile kıyaslanır.

Kıyaslama yapılırken hizmet süresi, eğitim düzeyi ve kademesi de değerlendirilir. Kıyaslama yapıldıktan sonra personelim raporuna göre memurun maaşı diğer emsal memurun maaşından az ise ödeme yapılır. Net maaşların toplamı hesaplanarak aradaki fark memura devlet tarafından ödenir.

Mahsuplaşma Miktarı Ne Kadar?

Ödemenin hesaplanması için memurun ve emsal memurun aldığı maaşların kıyaslamasıyla yapılır. Bu yüzden sabit bir miktar verilemez. İki memur arasında ki maaş farkı ne kadar yüksek ise ödenen miktarda o denli yüksek olur. Tahmini olarak hesaplamak mümkündür. Bakanlık çalışanlarının bu ödemeyi alması için gelir vergisi dahil diğer ek ödemeleri de hesaplanır.

Ödeme aylık olarak gerçekleştirildiği için her ay sağlık çalışanı maaşına ek olarak ödemesini düzenli alır. Bordro farkı aranırken emsal personel seçimi miktarın belirlenmesi içinde önemlidir. Eğer personel seçiminde hata yapılır ise yine adil bir ödeme gerçekleştirilemez. Bu yüzden bu işlem esnasında mutlaka bir uzmandan yardım alınması doğru olur.

2010 yılından bu yana hayata geçirilen uygulama garanti gelir olarak nitelendiriliyor. E-devlet üzerinden inceleme yaparak başvurabilirsiniz. Sağlık çalışanları için 2011 yılında en düşük 420 TL olarak verilirken bugün kıyaslama usulü ile çalışanlara özel miktar belirleniyor.