Saz çatı kaplaması ve saz çatı uygulamaları son zamanların en popüler saz dekorasyon uygulamaları arasındadır. Dünya genelinde çok değerli olan sazdan çatılara ülkemizde de özellikle turizm işletmeleri büyük önem vermektedir.

Saz Çatı Nedir?

Sazdan Çatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Saz çatı kaplama saz kamışları ile yapılan çatı kaplama uygulamasıdır. Eski zamanlardan beri korunaklı ve sağlam yaşam alanları oluşturmak için kullanılan saz çatı uygulamaları günümüzde doğal ve egzotik yaşam alanları inşa etmek için uygulanmaktadır. Saz çatı yapımında kullanılan saz kamışları sulak ve göl kenarlarında yetişen odunsu gövdeye sahip içi boş kamış türüdür.

Sazdan Bir Çatı Nasıl Yapılır?

Sazdan bir çatı yapmak ustalık ve tecrübe isteyen bir uygulamadır. Saz dekorasyon ustaları ile saz kamışları işlem yapılacak çatıya sıkı ve sağlam bir şekilde monte edilir. Kalın dokusu ve özellikle eğimli çatılarda yapılan bu işlem zor ve titizlikle yapılması gereken bir işlemdir.

Sazdan çatı kaplama uygulamalarını misafirlerini doğal, egzotik ve ferah mekanlarda ağırlamak isteyen otel ve turizm işletmeleri için büyük bir öneme sahiptir. Saz çatıların sıkı ve kalın dokusu sıcak yaz aylarında bile daha ferah bir yaşam alanı sunar ve daha iyi bir ısı yalıtımı sağlar.

Saz Çatı Türleri Nelerdir?

Kademeli ve kirpi çatı olarak ikiye ayrılan saz çatılar farklı şekillerde ve farklı kalınlıklarda yapılabilmektedir. Saz çatıların maliyetini belirleyen en önemli kriterler çatının eğimi ve kullanılan saz kamış miktardır. Saz çatıların eğimi arttıkça uygulama daha zor hale gelse de çatının ömrü daha uzun ömürlü olacaktır. Bu konuya ilerleyen kısımlarda tekrar değineceğiz.

Kademeli Kamış Çatı Uygulamaları

Sazdan Çatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kademeli saz kamış çatı uygulamaları ile kat kat ve kademeli bir görünüm elde edilir. Kademeli kamış çatı yapımında saz kamışları kademeli olarak monte edildiği için çok katlı bir görünüm elde edilir. Özellikle kamış kamelya ve kamış çardak uygulamaları için tercih edilen kademeli kamış çatılar saz hasır otları ile saçaklı bir şekilde de yapılabilmektedir.

Kirpi Çatı Modeli ve Tekniği

Sazdan Çatı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Kirpi ismi ilk bakışta biraz garip gelecektir. Fakat saz çatılara yakından baktığınızda kirpinin dikenlerini andıran bir görünümü olduğunu fark edeceksiniz. Eskiden saz dekorasyon ustaları tarafından bu isim verilmiştir ve günümüze kadar kirpi çatı denilmeye devam etmiştir.  Kirpi çatılar aslında dünya genelinde en çok uygulanan saz çatı modelleridir. Ancak yurt dışında kirpi çatı diye bir isim kullanılmamaktadır. Kirpi çatılar en uzun ömürlü ve en kalın saz çatı uygulamalarıdır. Her mekâna uygulanabilen saz çatılar uzun ömürlü ve %100 doğal yapılardır.

Saz Çatıların Ömrü Ne Kadar ve Eğimi Neden Önemlidir?

Saz çatılar hasır çatı uygulamalarına göre daha maliyetli ve zor uygulamalardır. Saz çatıların ömrü 10 - 30 yıl arası değişmektedir. Özellikle kirpi çatı tekniği ile yapılan saz çatılar 20-30 yıl bir ömre sahip olabilmektedir. Yurt dışında müstakil ev çatılarını dahi sazdan yapabiliyorlar. Saz çatıların ömrünü etkileyen en önemli unsurlardan biri de çatının eğimidir.

Çatının eğimi ne kadar fazla olursa yağmur suyunun içeri işlemesi engellenir ve suyun içeri girmeden akması sağlanır. Ancak çatı eğiminin artması hem saz kamış maliyetini hem de ustalık fiyatlarını arttırdığı için çok önemsenmeyebilir. Fakat çatı eğimi fazla olursa saz çatınızın ömrünün de artacağını unutmayınız.