Hava sıcaklıkları tüm yurtta düşmeye devam ediyor. Kışa hazırlık dönemi olarak bilinen sonbaharın içindeyiz. Sonbahar beslenme önerileri ve Sonbahar diyet listesi ortaya çıktı. Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz sorusu yanıt buldu. Bu mevsimde vücut direncini arttırmak ve bağışıklık sisteminin güçlü kalmasını sağlamak için neler yapılması gerektiği merak ediliyor.

Yorgunluk, halsizlik, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların sıklıkla yaşandığı sonbaharda, sağlıklı beslenmenin vücudun en önemli savunma silahı olduğunu belirten İzmir Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, bu mevsimde sağlıklı kalabilmek için neler tüketilmesi gerektiğini anlattı.

Sonbahar mevsimini sağlıklı geçirebilmek için iyi bir beslenme düzeni oluşturulması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlıklı beslenmenin, vücudun en önemli savunma silahı olduğunu vurguladı. Doç. Dr. Uzel, son dönemde içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının da dikkate alınarak sonbahar mevsiminde sağlıklı yaşam koşullarının aksatılmadığı bir beslenme programı uygulanması ve vücut direncinin arttırılması gerektiğini dile getirdi.

Dengeli bir beslenme düzeni oturtulması gereken bu dönemde, aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekleyecek seçenekler oluşturulması ve bunların aksatılmadan uygulanması gerektiğini kaydeden Uzel, böylelikle vücut direncinin artması ile birlikte savunma mekanizmasın da güçleneceğini, yorgunluk ve halsizlikten korunmak için de önlem alınmış olacağını söyledi.

Doç. Dr. Uzel sözlerine şöyle devam etti; “Bunun için ilk olarak su tüketimi önemli. Su, gün boyu bizi zinde tutabilecek, en ekonomik besin araçlarından bir tanesi. Yorgunluk yaşanması durumu oluşursa bu durumun sebepleri arasında susuzluk sayılabilir. Unutulmamalıdır ki hiçbir fiziksel aktivite yapılmasa dahi solunum, terleme, idrar ve dışkı gibi yollardan vücut su kaybeder. Bu yüzden su tüketimini sıcaklıklar azalsa bile ihmal edilmemeli.”

Sonbahar beslenme önerileri

Sonbahar beslenme önerileri hakkında açıklama yapan ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin önemli bir süreç olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Uzel, “Bağışıklığı güçlendiren gıdalardan bir kısmının geçmişi çok uzun yıllar öncesine dayanmakta. Bu materyallerden bazıları aktif bileşen niteliğinde ilaç formülasyonlarında da kullanılmakta. Geleneksel olarak eski dönemlerden beri kullanılan bağışıklık güçlendirici materyaller özelinde değerlendirildiğinde, Türkiye bitki zenginliği bakımından ciddi bir potansiyele sahip. Hayvansal gıdalardan alınabilecek bağışıklık sistemi desteği, bitkisel gıdalar tarafında da önemi yadsınamaz çeşitlilikte ve içerikte.” dedi. pandemi döneminde sık tüketilmeye başlanan ürünler;

  • Çörekotu yağı
  • Kekik yağı
  • Nane yağı
  • Zeytin yaprağı ekstresi

Bu noktada, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilebilecek mucize bir besinin olmadığı belirtilmeli. Bireylerin sağlık durumu iyi olduğu sürece ilave vitamin ve mineral takviyesi elzem değil. Eksiklik görülmesi durumunda takviye alımı bilinçli ve uzman kontrolü dahilinde yapılmalı” dedi.

Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz?

Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz? Sorusu da yine Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’in açıklamaları ile yanıt buldu. “Güne iyi bir kahvaltı ile başlayarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren yiyecekler seçilmeli” diyen Ruhan Aşkın Uzel, “Özellikle E vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi bulunmakta. Soğuk algınlığında vücut direncini arttırmakta ve A vitamininin okside olmasını engellemekte.

  • Yeşil yapraklı sebzeler
  • Fındık
  • Ceviz
  • Yağlı tohumlar E vitamini içeriği bakımından zengin yiyecekler.

Bağışıklığı güçlendiren besinler brokoli, cibez, radika, somon-sardalye gibi yağlı balıklar, portakal, yeşil çay, yumurta, bal kabağı, taze kırmızıbiber, ıspanak, domates, yoğurt gibi farklı alternatifler şeklinde belirtilebilir. Bu besinlerden bir kısmı antioksidan içeriği ile bir kısmı ise protein ve vitamin yönünden zenginliği ile vücuda direnç kazandıracak ve aynı zamanda metabolizma hızını düzenleyerek aşırı kilo alımının önüne geçilebilecektir. B vitamini içeren yiyeceklere de beslenme düzeninde yer vermek gerekmektedir. Tam tahıllı ekmek, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri B vitamini içeren yiyeceklerdir” bilgisini verdi.

Sonbahar diyet listesi

Halsizliği gidermek için besin öğelerinin dengeli alımının önemli olduğunu belirten Uzel, “Bu besin öğelerinden protein, kas yapısı için enerji tedarik eder. Protein kaslar için gereken enerjinin ana kaynağıdır. Beyinde dopaminin üretimini arttıran bir amino asittir ve bu nedenle motivasyon ile zindelik sağlar. Geniş bir aminoasit kaynağı olan protein grubu yiyecekler arasında et ve yumurta grubunu sayabiliriz.

Kolesterolü yüksek olan kişiler derisiz tavuk eti, fasulye, nohut gibi protein içeren daha hafif yiyecekleri tüketilebilir. Yoğurt, sindirim sistemi için yararlı olan probiyotik bakterileri içermesinin yanında yüksek protein içeriği hem bağışıklık sistemini güçlendirir hem de kronik yorgunluğun azaltılmasında yardımcı olur.

Vücudun birincil enerji kaynağı karbonhidrat içiren gıdaları da unutmamak gerekli. Tabii karbonhidrat içeren gıdalar kilo alımına neden olmayacak şekilde dengeli alınmalı.

  • Nişastalı gıdalar
  • Kepekli tahıllar
  • Sebze
  • Meyveler

Temel karbonhidrat kaynakları olarak sayılabilir” dedi.

son dakika izmir haberleri