Metaverse: 3 boyutlu turizm

Covid ile birlikte gündelik hayatımız hızlı bir şekilde değişmeye başladı. Aynı şekilde hayat tarzımız, aktivitelerimiz de bu bağlamda hızlıca değişmek zorunda kaldı. Tüm bu değişikliklere henüz tam adapte olamamışken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeni bir kavramı ortaya attı: metaverse!

Bu kavramı duymayanlar için kısaca değinelim: metaverse, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet'in varsayımsal bir yinelemesidir.

Yani özetle, tüm gerçeklik algılarımızın tamamen değişmesi gündemde. İşte bu nedenle Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun önemine değinirken, yeni geliştirilecek uygulamaların bu bağlamda kültürel mirasımız ile paralel olması gerektiğinin altını çizdi. Bu noktada gereken tüm desteğin verileceğini söyledi.

Kültürel miras: metaverse

Kültür turları, turizm ve sanatsal aktiviteler düzenleyen Cultural Places şirketi ile konu hakkında konuştuğumuzda şirket CEO’su çok farklı bir noktaya değindi. CEO Patrick Tomelitsch, metaverse evreni ile birlikte insanların oturdukları yerden diledikleri müzeyi ya da ülkeyi gezebileceklerini ve kullandıkları ekipmanlarla bu deneyimi gerçek bir deneyim gibi algılayabileceklerini söyledi. Son yıllarda hayatımızın değişim ve dönüşüm hızına da değinen Tomelitsch, mevcut teknolojik yapıların hızla değiştiğine bu nedenle en geç 2-3 yıla köklü bir yeni düzenin gelebileceğine vurgu yaptı.

Cultural Places kültürel aktivitelerin bir parçası olacak!

Tomelitsch, yıllardır sektörde olduklarını ve hali hazırda dünyanın farklı noktalarında ciddi partnerlerinin olduğuna değindi. Bu işbirlikleri sayesinde her ülkeye özgü kültürel aktiviteleri ve sanatsal etkinlikleri yeni geliştirecekleri metaverse uygulamasına adapte edeceklerini söyledi. Kullanıcıların, uygulama içi deneyimlerini ödüllendirmek için CPTC adında Avusturya’da resmi olarak basılma onayı alan işlevsel tokenı oluşturacaklarını ifade etti.

Sahip olduğumuz avatarlar sayesinde metaverse deneyimimizin çok daha heyecanlı olacağına vurgu yapan Tomelitsch, artık dilediğimiz kişi olabilir ve dilediğimiz gibi bir hayat sürebiliriz diyor. Çünkü artık mevcut sınırların dışına çıkabilir, oturduğumuz yerde dünyanın her noktasına gidebilir ya da istediğimiz her kültürel aktiviteyi zaman kaybetmeden yapabiliriz diyor.