Ücretsiz ya da FTA uydu Alıcısı, şifrelenmemiş olan TV ve radyo yayınları almak amacı ile tasarlanmış olan bir uydu televizyon alıcısı aygıtlarıdır. Çağdaş kod çözücü aygıtlar tipik şekilde MPEG-2 ya da DVB-S ve daha yakın vakitlerde dijital televizyonlar MPEG-4 ve DVB-S2 standardı ile uyumlu çalışırlar.

Uydu Alıcısı

Bu anlamda uydu alıcısı aygıtların yaptığı şey uydulardan yapılan yayınların yerleşim merkezlerindeki baz istasyonlarındaki alıcılara gönderilir ve buradan da evlerde yer alan çanak antenlerden bu yayın alınır.

LNB cihazı ile alınan yayınlar uydu alıcısı tarafından televizyonların gösterebileceği sinyallere çevrilir. Bu anlamda uydu alıcı cihazların yapmış olduğu şey LNB cihazından gelen sinyallerin televizyonun gösterebileceği yayınlara çevrilmesidir. Bu şekilde uydu alıcısı nedir sorusuna cevap vermek mümkündür.

Uydu Alıcısı Ne İşe Yarar?

Uydu Alıcısı, dünya yörüngesinde yer alan uydulardan yeryüzüne gönderilen mikrodalga türündeki sinyallerin uydu çanaklarının ucundaki bağlantılardan uydu alıcınıza ulaşması neticesinde sinyallerin işlenmesi ile TV ekranında görüntüye çevrilme işlemini gerçekleştiren aygıtlara verilen addır.

Bununla beraber IP TV şeklinde de tanıtılabilecek çanak antene sahip olmayan uydu alıcısı internet bağlantısını kullanırlar ve sizlere dünya üzerinde yayın yapan çok fazla sayıda kanalı izleme hizmetini sunarlar. Bütün bu aygıtlar ile dünya üzerindeki en kaliteli dizi, film, müzik ve belgesel TV kanallarını rahatlıkla izlersiniz.

Uydu Alıcısı Nedir?

Uydu Alıcısı Özellikleri

Her uydu alıcısı aynı özelliklere sahip değildir. Bu anlamda Uydu alıcısı özellikleri birbirinden farklı olabilir. Bu farklı özelliklere dikkat ederek uydu alıcılarını satın almak gerekir. Burada da uydu alıcılarında yer alan çeşitli özellikleri sıralayacağız:

  • Teleteks
  • Türksat KGS (Kanal Güncelleme Sistemi)
  • USB girişi
  • Akıllı Televizyon özellikleri
  • IP TV
  • TP ve Ağ arama, manuel arama, kör ya da otomatik arama gibi özellikler
  • Altyazı
  • Dil seçenekleri
  • PVR desteği
  • EPG (Elektronik Program Rehberleri)
  • HDMI kablo girişi

Burada yazılan özelliklere göre uydu alıcılarının sıralanması mümkündür.

Uydu Alıcısı Nasıl Çalışır?

Uydu alıcısı nasıl çalışır dendiği zaman burada anlatılacak olan sistem IP TV uydu alıcılarıdır.

IP TV uydu alıcıları diğer uydu alıcıları gibi çanak anten üzerinde yer alan ve yayınları toplayan LNB cihazlarından veri almazlar. Bunun yerine internete bağlı olarak çalışırlar. İnternete bağlı olarak çalışan bu cihazlar televizyon yayın verilerini internet ortamından alırlar ve uydu alıcısında bu veriler televizyonun gösterebileceği sinyallere dönüştürülür.

Klasik uydu alıcılarında ise LNB aygıtından gelen veriler değerlendirilerek televizyon cihazının gösterebileceği bir şekle dönüştürülür. İşte bu dönüştürme işlemi uydu alıcısı tarafından gerçekleştirilir.

Çanak Antensiz Uydu Alıcısı Çalışır Mı?

Elbette ki çalışması mümkündür. Ancak çalışması için gerekli olan şey IP TV özelliğine sahip olmasıdır. Bu şekilde de artık çanak anten olmadan da uydu alıcıları çalışabilir. Bu uydu alıcıları tüm bilgileri internet üzerinden çekerek herhangi bir çanak anten cihazına ihtiyaç duymazlar. Bu durum da onları daha erişilebilir kılar.

4k uydu alıcısı Merter Elektronik üzerinden kolayca bulunarak satın alınabilir. Bu tür cihazların doğru bir biçimde çalışmaları için tek yapılması gereken şey ise düzgün ve devamlı çalışan bir internet bağlantısına sahip olmaktır.

Bu olmadığı zaman IP TV uydu alıcıları verileri anında çekemez ve görüntülerde kopukluklar yaşanabilir. Bu anlamda iyi bir internet bağlantısı olan kişilerin IP TV uydu alıcısı almaları öneriliyor.

İyi bir internet bağlantısı olan evlerde çanak anten olmadan düzgün bir biçimde uydu alıcısının çalışması mümkün olur. Birçok kişi de artık bu tür yöntemleri tercih ediyor. Bu şekilde çok daha fazla sayıda kanala ulaşmak da mümkün olur.

Uydu Alıcısı Nedir?

Sık Sorulan Sorular

Uydu alıcısı alınırken pek çok soru soruluyor. Bu sorulardan bazıları da diğer sorulara göre çok daha fazla sayıda soruluyor. Bu nedenle de bu sorulara cevap vererek en fazla sorulan bu soruları yanıtlamak gerekiyor.

En çok merak edilen konulardan bir tanesi de elbette ki uydu alıcısı fiyatları konusudur. Herkes kaliteli bir uydu alıcısının ne kadar bir fiyata mal olduğunu merak ediyor. Bu anlamda bakıldığı zaman en ucuz uydu alıcılarının 100 ila 150 TL arasında başladığı görülüyor. Ancak buradaki uydu alıcıları USB tipli olup oldukça kısıtlı olanaklara sahiptir. Bu nedenle de gerçek bir uydu alıcısı sahibi olmak istiyorsanız yapmanız gereken şey en azından 300 TL ve üstündeki bir uydu alıcısını satın almaktır.

Bu anlamda yine IP TV uydu alıcılarına bakıldığı zaman kaliteli markaların 300 TL’den başlayan fiyatlara sahip oldukları görülecektir. Eğer ki en kaliteli ve en fazla özelliğe sahip olan uydu alıcılarını satın almak istiyorsanız da yapılması gereken 800 TL’yi gözden çıkarmaktır.

Sonuç

Sonuç olarak ise söylenmesi gereken şey iyi bir uydu alıcısı alırken pek çok şeye dikkat etmektir. Uydu alıcıların özelliklerine dikkat etmek ve ona göre satın almak gerekir. İyi bir internet bağlantısı yoksa IP TV uydu alıcısı satın almak yanlış bir tercih olur. Ancak iyi bir internet bağlantısı mevcut ise çanaksız uydu alıcısı sistemlerini kullanmak oldukça eski ve kalitesiz de bir çözüm olacaktır. Bu nedenle de seçenekleri değerlendirerek en doğru uydu alıcı aygıtı hangisi bunu iyi bir biçimde belirlemek gerekiyor.