İlk olarak 2003 yılında bir blog yayınlama aracı olarak hayatımıza giren WordPress, başlangıçta çok hafif ve basit bir yazılımdı ve her hangi bir hosting türü ile çok fazla sunucu kaynağı tüketmeden verimli bir şekilde çalıştırılabiliyordu.

Yıllar içinde WordPress, milyonlarca farklı tür ve amaçtaki web sitesi tarafından tercih edilecek kadar çarpıcı bir evrim geçirdi ve hem en güçlü hem en popüler içerik yönetim sistemine (CMS) dönüştü. Tahmin edeceğiniz üzere WordPress’i önemli ölçüde daha fazla kaynağa ihtiyaç duyar hale getiren de bu genişletilmiş işlevsellik oldu.

Standart hosting planlarının, ayda birkaç bin ziyaretçisi olan küçük bir WordPress sitesini idare edebileceğini söyleyebiliriz ancak aktif ve daha büyük bir web sitesi için daha gelişmiş bir hosting hizmetine ihtiyacınız olacaktır.

WordPress Hosting Nedir?

WordPress hosting, tüm hosting türlerinin bir alt kümesi olarak sunulabilen ve WordPress sitelerinin teknik öğelerine göre tasarlanmış bir hizmet türüdür. Standart hosting paketleri genellikle minimum özellikler sunar ve bir WordPress sitesinin teknik yönlerini desteklemeye yönelik bazı yapılandırmalar açısında sınırlıdır. Oysa aktivite seviyeleri ve kaynak taleplerinin en verimli şekilde karşılanması sitenizin erişilebilirliği ve itibarı açısından son derece önemlidir.

Sanal sunucu, paylaşımlı hosting, bulut sunucu ya da dedicated sunucu gibi bir web hosting hizmetinin herkese, her işletmeye uyması söz konusu değildir. Ancak WordPress ile çalışan bir sitenin tüm bu hosting türlerinin WordPress odaklı altyapıyı sunma amacıyla tasarlanmış sunucu mimarilerinden yararlanması mümkündür.

Daha az trafiğe sahip küçük web siteleri için paylaşımlı WordPress hosting planları elbette ki yeterli olacaktır. Ancak en az yapılandırılabilir ve en esnek olmayan barındırma türü genellikle paylaşımlı hostingtir. Çünkü, web sitenizin çok sayıda web sitesiyle aynı sunucunun işlem gücü, bellek ve disk alanını paylaşmasını gerektirir. Sunucu aşırı yüklenirse, üzerindeki tüm web siteleri yavaşlar.

Sunucunuz kaldırabileceğinden daha fazla ziyaretçiden gelen isteklerle aşırı yüklendiğinde gerçekten ihtiyacınız olan, sunucunuzun sitenizin verilerini ziyaretçilerine hızlı ve minimum yanıt süresi ile aktarmasını sağlamak için yeterli RAM ve CPU’dur. Bu nedenle paylaşımlı WordPress hosting yüksek trafik ve ticari amaçlara yönelik bir WordPress sitesi için tavsiye edilen bir seçenek değildir.

Sanal sunucu altyapısına sahip WordPress hosting planları da bir tür paylaşımlı hosting sanılabilir ancak farkı, sunucunun sanallaştırma teknolojisi ile ihtiyaçlarınız göz önünde bulundurularak özel bölümlere ayrılmış olmasıdır. Sanal sunucularda (VPS, VDS) kullanıcılara belirli bir miktarda disk alanı, bellek ve işlem gücü tahsis edilir. Root erişimi, özelleştirme imkanı gibi avantajlar söz konusudur ve belirli ölçüde teknik uzmanlık gerektirir. Web siteniz, yeterli sunucu kaynaklarına sahip olduğundan emin olduğunuz sürece, sunucunun aşırı yüklenmesi nedeniyle yavaşlamayacaktır. Orta ölçekli WordPress siteleri ve geliştiriciler için ideal bir hosting çözümüdür.

Tek bir sunucunun belleği, işlem gücü ve disk alanı gibi tüm bileşenleriyle tek bir kullanıcının hizmetinde olduğu dedicated sunucularla yapılandırılmış WordPress hosting planlarına rastlamak da mümkündür. Bu en yüksek performans ve güvenlik düzeyi sunduğundan büyük şirketler ve çok yüksek trafikli WordPress siteleri için daha uygun bir seçenektir. Maliyeti yüksektir.

Bunların dışında WordPress hosting planlarının bulut sunucular ile desteklenmiş versiyonlarını bulabilirsiniz. Bunlar; geniş kaynak, yüksek uptime gerektiren ve trafiğinde büyük dönemsel dalgalanmalar yaşayan WordPress siteleri için önerilir.

WordPress Hosting’in Avantajları Nelerdir?

Performans> WordPress ücretsiz, açık kaynaklı ve çok popüler bir yazılım olduğundan WordPress’e göre optimize edilmemiş çoğu hosting planına genellikle tek tıklama ile WordPress kurulumu dahildir. Başlangıç aşamasındaki küçük siteler için bu planlar ekonomik ve verimli olabilse de uzun vadede, yetersiz kalabilirler. Bilindiği üzere yavaş yüklenen siteler sadece trafiği ya da satışları değil aynı zamanda genel kullanıcı deneyimini de etkiler. WordPress hosting planlarının en önemli özelliği sunucu mimarilerinin; WordPress ile oluşturulmuş web sitelerinin yüksek performansla çalışacak şekilde tasarlanmasıdır. Bu, WordPress’e göre optimize edilmemiş standart hosting hizmetlerine kıyasla önemli performans artışlarına ve sayfaların daha hızlı yüklenmesine yol açar.

Destek> İster yeni bir web sitesi kuruyor, ister başka bir sunucudan geçiş yapıyor olun, bu süreçlerin kolaylıkla ve sorunsuz bir şekilde tamamlanması için ihtiyaç duyduğunuz teknik desteğe ulaşabilmeniz son derece önemlidir. WordPress hosting planlarında çoğunlukla telefon, canlı destek ve e-posta yoluyla günün her saatinde ulaşılabilen, hızlı ve donanımlı destek sunulur. WordPress’e özgü üstün teknik destek düzeyi sağlaması WordPress Hosting’in en belirgin özelliklerinden biridir. Bu, web sitenizde karşılaştığınız herhangi bir teknik sorunu hemen tespit etmek ve düzeltmek için gerekli uzmanlığa sahip deneyimli profesyoneller ile iletişime geçmenizi sağlar.

Güvenlik> Sağlayıcılar ve planlar arasında farklılık gözlense de genellikle WordPress hosting planlarının güvenlik özellikleri arasında DDoS koruması, güvenlik duvarı, kötü amaçlı yazılım taraması ve Brute Force koruması mevcuttur. Çoğu WordPress hosting sağlayıcısı, özellikle kötü amaçlı yazılımları uzak tutmak için tarama ve algılama yöntemlerine sahiptir.

Sonuç

WordPress hosting; içerik yönetim sisteminizden en verimli şekilde yararlanmanıza yardımcı olması için WordPress’e özgü tasarlanan etkili bir hosting çözümüdür.

Yalnızca kişisel bir web sitesi oluşturmak isteyenlerin değil markalarını büyütmeye ve kitle erişimini genişletmeye çalışan işletmelerin de yüksek verim alabileceği WordPress Hosting, çoğu standart hosting planına göre yüksek güvenlik, WordPress odaklı müşteri desteği, optimum site hızı, otomatik yedeklemeler, kötü amaçlı yazılım taramaları ve sık güncellemeler gibi avantajlar sunan çok daha gelişmiş bir seçenektir.

Bir hosting planında sunulan bellek (RAM), işlem gücü (CPU’lar) ve disk alanı (HDD ve SSD) web sitenizin genel performansını belirlemede büyük rol oynar. Sunucunuzun verileri ziyaretçilerinize hızlı bir şekilde ulaştırma yeteneği, yani aktarım hızı son derce önemlidir. Bu nedenlerle VDS, bulut ya da dedicated gibi daha güçlü sunucu çözümlerine dayanan WordPress hosting planlarının, büyük miktarda trafiği etkin bir şekilde tolere edebileceğini söyleyebiliriz.