Ege Bölgesi'nde önce Balıkesir'de, sonra Manisa'da son olarak da İzmir'in Çeşme ilçesinde yaşanan otobüs yangınlarının ardından otobüs yolculuğu yapacak olan vatandaşlar tedirgin olmaya başladı. İzmir Otobüs Yangınlarını Önleme Derneği, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Dernek, otobüslerin fazla elektrik gücü yüklenmesi ve otobüs yolculuğunun yoğun olduğu dönemlerde araçların hiç durmaması sebebiyle olduğunu belirtti. Dernek Başkanı Selim Gediz ve Genel Sekreter Tarhan Aslan, araçlarda yangın alarmı ve algılama sistemlerinin kurulmasının gerekli olduğunu ancak bazı araçlarda halen bu sistemin kullanılmadığını dile getirdi. 2012 yılında uygulanmaya başlanan bu yönetmeliğin uygulanmaması nedeniyle otobüste bulunan vatandaşların hayatlarını kaybettiği, bu sistemin uygulanması halinde vatandaşların kurtulacağının altı çizildi.

"OTOBÜSLERE FAZLA ELEKTRİK YÜKLENİYOR"

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; yapılan açıklamada araçlardaki elektrik tesisatı ile yüklenen elektriğin farklı olduğu belirtilirken 24 wattlık araca 28 watt elektrik yüklendiği, bunun da araçlardaki yangını tetikleyebildiği ifade edildi. Fabrika çıkışında, su ısıtıcının suyu 70 derece olarak kaynatacak şekilde ayarladığı ancak fabrika sonrası bu ayarların değiştirildiği, ısınan suyun da plastik ısıtıcıyı eritmeye başladığını vurguladı. Otobüslerde çıkan yangınların en büyük sebeplerinden birinin, fazla kaynatılan suyun plastiği eriterek yangın çıkarması olduğu belirtildi.

"VATANDAŞLAR, OTOBÜSE BİNMEDEN ÖNCE SORSUN"

Otobüslerin üretim anında hiç durmadan 24 saat boyunca çalışacak şekilde üretilmediğini belirten dernek genel sekreteri, yönetmeliğin uygulanmadığı araçların ağır kusurlu sayılması gerektiğini söyledi. Bayramda otobüslerin yine çok fazla mesai yapacağını söyleyen genel sekreter, vatandaşların otobüslere binmeden önce araçta yangın söndürme tüpünü ve yangın algılama sistemi olup olmadığını sormasını tavsiye etti.