Mağdurlar için Adalet Derneği tarafından yayınlanan bir raporda, 2016-2018 yıllarında faaliyet gösteren Türkiye'deki olağanüstü hal mağdurlarının yaklaşık bir buçuk milyonunun aylık ortalama gelirinin, 800 liradan (150 dolar) az olduğu ortaya kondu. Raporun, 2016 yılında yapılan başarısız darbe girişiminin ardından ilan edilen acil durum sırasında alınan ciddi tedbirler nedeniyle bireysel vatandaşların karşılaştığı adaletsizliğe dikkat çekmesi amaçlanmıştır, Ağustos-Eylül 2018’de yapılan anketlerin sonuçlarına göre derlenmiştir. yıl. Türk kamu hizmeti kuruluşu Deutsche Welle , bu anketlerde, devletin olağanüstü hal sırasında eylemlerinden muzdarip olan 3 bin 776 kişinin yer aldığını bildirdi . 

Raporda, mağdurların ayda ortalama 150 dolardan az kazandıkları, darbeden önce ise aylık gelirlerinin yaklaşık 3.500 Türk Lirası olduğu (mevcut döviz kurlarında) olduğu yazıyor. Yüksek eğitimli mağdurların oranı% 98,7'ye eşittir, bu ülkede ortalama% 17'den daha yüksektir. Ayrıca, mağdurların% 25'inin yüksek lisans veya doktora derecesi var. Rapora göre, yeni bir insan sermayesi kaybı riski yüksek, çünkü ankete katılanların% 83,9'u böyle bir fırsatı varsa başka bir ülkeye taşınmak istediklerini doğruladı. Olağanüstü hal ilanının kararnameler ile ilan edilmesinin ardından, Türk hükümeti yaklaşık 125.800 memur görevinden kovdu ve yargı makamları yaklaşık 446.000 kişiye karşı soruşturma başlattı. 100.000'den fazla soruşturma ve 48.000 dava halen devam etmekte olup, 33.000'den fazla kişi Gülen Fethullah hareketiyle gerçek veya iddia edilen bağlantıları nedeniyle hapsedilmektedir. Yaklaşık 700 çocuk anneleriyle birlikte hapsedilmektedir. 

Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşüne göre, darbenin örgütünün Fethullah Gülen’in dini hareketi olduğunu hatırlayın. Raporda yer alan tahminlere göre, çeyrek milyondan fazla Türk vatandaşı, olağanüstü hal kapsamında alınan önlemlerden doğrudan etkilendi ve yarım milyondan fazla insan dolaylı olarak öldürüldü. Raporda ayrıca, yaşamlarında ilk kez işten kovulanların% 99,64'ünün idari ya da cezai soruşturmaya maruz kaldığını belirtiyor. Rapora göre, işlerini kaybeden memurlar, seyahat yasakları ve iş kısıtlamaları nedeniyle yoksulluk mahkum ediliyor. Raporda, "Her zaman olduğu gibi, iddia makamının, suç işlediği şüphelinin Türkiye'de olduğu gibi, mağdurların masum olduklarını kanıtlamaları istendiğini kanıtlamak zorundadır" diyor. 

Anket katılımcılarının% 86'sı hapishane hücrelerinin aşırı kalabalık olduğunu teyit ederken,% 46'sı kışın ısınmada sorun yaşadığını bildirdi. Ayrıca, ankete katılanların% 37'si, intihar hakkında en az bir kez düşündüğünü itiraf etmiştir. Katılımcıların% 95,3'üne göre en büyük sorun finansal sıkıntı,% 86,6'sı sosyal dışlanma ve yabancılaşma olduğunu belirtti. Haberlere göre, ankete katılanların% 41,6'sı aileler imha edildi.