Sanayinin gelişmesi ve her alanda pratik üretim yollarının bulunması, plastiğin sağlıktan gıdaya, giyimden ev gereçlerine, yaşamın her alanında kendine yer bulmasını sağladı. Plastik ve daha özel kullanım yoluyla pet şişeler, gıdaları koruyan ambalaj görevi gördü ve içecek çeşitlerinden hazır gıda çeşitlerine, tüm gıda maddeleriyle evlerimize girdi. 

ZEYTİNYAĞI KOYU CAM ŞİŞELERDE OLMALI

Plastiğin ve pet şişelerin insan sağlığı için zararlı olduğunu sürekli tekrarlayan uzmanlar, tüketicinin cam şişelerde satılan ürünlere yönelmesinin halkın sağlığı için gerekli olduğunu hatırlattı. Bu bilgiler ışığında açıklamalarda bulunan Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağcılar Derneği Başkanı Atilla Totoş, kaliteli, içilebilir zeytinyağının, koyu ve siyah olması tercih edilecek cam şişelerde saklanması gereğine işaret ederek bunun olmazsa olmaz olduğunu söyledi.

Bazı zeytinyağı üretim ve işletmelerinin maliyet hesabı yapmasından dolayı zeytinyağlarının plastik-pet şişelere girdiğini anımsatan Atilla Totoş, insan sağlığı için bunun büyük bir tehlike olduğunu, bu tehlikenin insanlar için atom bombası etkisi yaptığını söyledi.

FTALAT TEHLİKESİNE DİKKAT

Plastik üreticilerinin, pet şişeleri yumuşatmak için Ftalat denen bir madde kullandıklarını, bu maddenin de ışıkla çözülerek pet şişe içindeki gıdaya karıştığını söyleyen Atilla Totoş, “İnsan üzerindeki zararlı etkileri çok fazla olan pet şişelerdeki Ftalat maddesi, pet şişe gölge bir yerde olsa bile, zeytinyağının da çözücü etkisiyle zeytinyağına karışıyor. Bu madde çocuklarda obeziteye sebep oluyor. Aynı zamanda erkek çocuklarında erkeklik fonksiyonlarını bozuyor. Hormonlarla oynadığı için erkekler, erkek çocukları için büyük tehlike arz ediyor. Biz bu sebepten zeytinyağını kesinlikle plastik-pet şişelere koymuyoruz. Marketlerde satılan hangi marka, hangi tür zeytinyağı olursa olsun, pet şişelerde satılanlardan uzak durulması gerekiyor” dedi.

“TENEKELER UZUN SÜRELERDE TEHLİKELİ OLUYOR”

Şeffaf cam şişeler konusuna da değinen Atilla Totoş, “Zeytinyağı şeffaf cam şişelerde olduğunda da, şeffaf şişeler ultraviyole ışınlara açık olduğundan, zeytinyağının çok kısa sürede bozulma tehlikesi var. Bu sebepten şeffaf olan cam şişelere zeytinyağı konulmamalı. Ülkemizde zeytinyağının konulduğu bir diğer saklama yöntemi ise tenekedir. Plastik-pet şişelere nazaran daha iyi bir yöntem. Bir çok kullanım, taşıma kolaylığı var. Işığı geçirmemesi de ayrı bir avantaj. Ancak zeytinyağı, sözünü ettiğimiz tenekelerde de çok uzun süre kaldığında, yine insan sağlığını riske sokan, teneke içindeki metalin zeytinyağına karışmasından dolayı tehlike var. O sebepten teneke içinde olan zeytinyağının kısa sürede tüketilmesi gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

TÜKETİCİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Tüketicinin, damlalığı olan, kapalı olduğunda hava almayan, ışığı geçirmeyen, ağzı kapalı ve özellikle koyu renkli olan şişeleri tercih etmesi gerektiğini söyleyen Atilla Totoş, “Bu özelliklerde olanları ve Natürel sızma zeytinyağının tüketilmesini öneriyoruz. Özellikle sabahları ve akşamları aç karnına zeytinyağı tüketen vatandaşlarımız plastik-pet şişelerden, tenekelerden uzak dursunlar, koyu renkli şişelerde muhafaza edilen zeytinyağını tercih etsinler.” dedi.