İzmir’in Menderes ilçesindeki güller 14 Şubat Sevgililer Günü için toplandı. İzmir’den 1,5 milyondan fazla gül ve 600 binden fazla diğer çiçek türü piyasaya sürüldü. Gül fiyatlarının geçtiğimiz yıla göre daha yüksek olacağı kaydedildi. 14 Şubat Sevgililer Günü için tüm hazırlıklar tamamlandı. Menderes ilçesi Türkiye’nin kesme çiçek ihtiyacının yüzde 70’lik kısmını karşılıyor. Menderes’teki gül seraları neredeyse boşaldı ve çiçek satıcıları mezata koştu.

GÜLLER BU YIL 1 AY ERKEN AÇTI

Konuyla ilgili değerlendirme yapan İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, üreticilerin çiçeklerini mezata getirip açık arttırma yöntemi ile sattıklarını, fiyatların ise arz ve talebe göre şekillendiğini kaydetti. Hava sıcaklıklarının sürekli değişmesinden dolayı Şubat ayında açması gereken güllerin 1 ay erken açtığını söyleyen Kış, gül konusunda kıtlık yaşanıyor gibi görünse de, üreticilerin gülleri ve diğer çiçek türlerini mezata getirdiğini söyledi. Türkiye’de satılacak 5 milyon gülün 1,5 milyonunun İzmir’den gittiğini kaydeden Kış, bir günde 35 bin dal gülün mezatta satılacağını kaydetti. 2019 yılında 10, 15 ve 20 TL arasında değişen fiyatlarda gül sattıklarını, bu yıl da fiyatların bu ayarda olacağını söyleyen Kış, tüketicilerin daha erken sipariş vermeleri gerektiğini söyledi.

BU YIL BİR DAL GÜL 15-20 TL’YE SATILACAK

Çiçek mezatına ürün getiren üretici Yakup Parıldar, bu yıl üretilen çiçeğin daha az olduğunu söyledi. Çiçek satıcısı Kenan Nalbant ise fiyatların kendisine pahalı geldiğini, bunun sebebinin ise mevsimler hava koşulları olduğunu, arz ve talebin dengesiz oluşundan dolayı fiyatların da dengesizleştiğini kaydetti. 2019’da bir dal gülü 10-15 TL’ye sattıklarını kaydeden Nalbant, bu yıl bu fiyatın 15-20 TL olacağını dile getirdi.