İzmir’in Konak ilçesine bağlı Kemeraltı Havra Sokağı’nda 6 sinagogu ziyaret eden Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir’in tarihi mekanlarında yapılan restorasyon çalışmalarını yerinde gördü. Sinagogların Konak’ın tarihini ve çok kültürlü yaşamını yansıttığını dile getiren Başkan Batur, Konak’ın tüm renklerine ve kültürlerine sahip çıkacaklarını dile getirdi.

BATUR 6 SİNAGOGU GEZDİ

Kemeraltı Havra Sokağı’nda bulunan 6 sinagoga da ziyaret gerçekleştiren Konak Belediye Başkanı Abdül Batur’a İzmir Musevi Cemaati Vakfı Başkanı ve Kültür Mirası Danışmanı da eşlik etti. Kemeraltı’ndaki havraları tek tek gezen Başkan Batur, dini mekanların tarihi ve yapılan restorasyon hakkında da ayrıntılı bilgi aldı. İlk olarak, İZKA’nın restorasyona aldığı Etz Hayim Sinagogu’na giden Başkan Batur, İzmir’de kurulan ilk sinagog olan ve çok eski zamanlara tarihlenen Etz Hayim’de yapılan restorasyonun kapsamı hakkında bilgiler aldı. Restorasyon ekibinin çalışmalarını yakından inceleyen Başkan Batur, Konak Kemeraltı’ndaki diğer sinagogları da kurmayları ve Musevi cemaati temsilcileri ile gezdi.

BATUR: TARİHE SAHİP ÇIKACAĞIZ

Sinagog ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulunan Başkan Abdül Batur, Konak’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve sahip olduğu çok kültürlü doku ile eşsiz bir kent olduğunu vurguladı. İzmir’in ve merkez konumunda bulunan Konak ilçesinin tarihe tanıklık ettiğini ve kadim bir yer olduğunu dile getiren Başkan Batur, bunun büyük bir zenginlik olduğunu söyledi. Tarihin kıymetini bildiklerini ve binlerce yıllık tarihe sahip çıkarak Konak’ı geleceğe taşıyacaklarını vurgulayan Başkan Batur, sinagoglarda yapılan restorasyon çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü, elde edilen bulguların tarihe not düşüldüğünü kaydetti. Konak’ın tüm renklerinin geleceğe huzurla ulaşması için çalışacaklarını söyleyen Başkan Batur, bölgeye daha çok turist gelmesi için projeler olduğunu, kendilerinin de bu projelere destek vereceğini dile getirdi.