Tarihe tanıklık eden İzmir’in her bölgesinden tarih fışkırıyor. Binlerce yıllık tarihi ile göz dolduran İzmir’de arkeolojik çalışmalar yapılarak tarihe ışık tutulmaya çalışılıyor. Bu çalışmalardan biri de önümüzdeki günlerde Aliağa’da başlayacak. Myrina ve Gryneion gibi önemli antik kentlere ev sahipliği yapmış Aliağa’da Aydın Adnan Menderes Üniversitesi arkeolojik yüzey araştırmaları yapacak.

MYRİNA VE GRYNEİON’DA YÜZEY ARAŞTIRMALARI

İlçe sınırlarında bulunan antik kentler ve komşuluk ettiği diğer önemli antik kentler ile tarihin önemli merkezlerinden olan Aliağa tarih turizmi için önemli bir çekim merkezi konumunda. Arkeologların ve araştırmacıların ilgisini çeken Aliağa’da yeni bir arkeolojik çalışma başlıyor. Her yıl yaz döneminde arkeoloji ekiplerini ağırlayan Aliağa’da, 2015 yılından bu yana süren ve Myrina ile Gryneion antik kentlerinde yapılan yüzey araştırmaları çalışmaları devam edecek. Aliağa Belediyesi’nin de destek verdiği çalışmaları bu yıl Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Çekilmez, ekibi ile birlikte yürütecek.

15 KİŞİLİK EKİP 15 GÜN ÇALIŞACAK

Aliağa’da 15 gün sürecek çalışmalara 15 kişilik uzman ekip katılacak. Amazonlar tarafından kurulduğu iddia edilen ve tarihin liman kentlerinden olan Myrina ve Gryneion antik kentlerinde yapılacak yüzey araştırmaları ile bölge hakkında merak edilen konuların ve önemli soruların cevap bulması bekleniyor. Aliağa Belediyesi, Aliağa’da bulunan antik kentlerle ilgili önemli akademik kitapları geçtiğimiz yıllarda hazırlamış ve tarih meraklılarına sunmuştu. Myrina ve Gryneion antik kentleri ile ilgili 320 sayfalık eser hazırlayan Aliağa Belediyesi, daha sonra yapılan çalışmalar ışığında 446 sayfalık ikinci bir kitap hazırlayarak kültür dünyasına katkıda bulunmuştu.