CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın verdiği kanun teklifi kabul edilirse, belediyeler antik kentlerin ve müzelerin gelirlerinden pay alacak. Konuyla ilgili destek açıklaması yapan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, teklifin doğru ve gerekli olduğunu dile getirdi.

TURİST SAYISI DÜŞÜNÜLMÜYOR

CHP’li Vekil Ednan Arslan’ın kanun teklifine göre, ilgili bakanlığın antik kentlerden ve müzelerden elde ettiği gelirin %5’ini antik kent ve müzenin bağlı olduğu büyükşehir belediyesine aktarması, büyükşehirin ise elde ettiği gelirin %75’ini nüfus oranına göre ilçe belediyelerine pay etmesi öngörülüyor. Bu kanun teklifi ile yerel yönetimlerin güçleneceğini ve belediyelere önemli bir katkı olacağını kaydeden Arslan, yaz dönemlerinde turizm bölgelerinde nüfusun katlandığını, belediyelerin bu nüfus yoğunluğu yüküyle baş etmek için desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. İlgili bakanlığın kaynak aktarımında turist sayısını düşünmediğini dile getiren Arslan, Selçuk Efes Müzesi ve Efes Anti Kenti gibi bir çok tarihi alanın bulunduğu Selçuk Belediyesi’ne yıl içerisinde 916 bin 45 TL pay aktarıldığını, ülkenin en çok turist ağırlayan belediyesi için bu payın az olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz yılın verilerini de paylaşan Arslan, antik kent ve müze ziyaretleri açısından en çok gidilen yerin Selçuk olduğunu, bu açıdan kanun teklifinin yerinde ve gerekli olduğunu ifade etti.

BAŞKAN SENGEL’DEN DESTEK

CHP’li vekilin kanun teklifi hakkında açıklamalarda bulunan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, kanun teklifinin kendileri için sevindirici olduğunu söyledi. Efes Antik Kenti’nin gelirlerinin dağılımında adaletsizlik olduğunu dile getiren Başkan Sengel, Selçuk ilçesinin İzmir ilçelerinde arasında nüfus bakımından 25. sırada olduğunu, antik kent ve müze değeri bakımından ise 1. sırada olduğunu kaydetti. Mevzuata göre nüfus yoğunluğu kadar pay alındığını, mevcut veriler ışığında ise pay alamadıklarını söyleyen Başkan Sengel, kanun teklifinin yasalaşması durumunda, UNESCO’nun listesinde olan antik kent ve müze bulunan ilçelerin büyükşehir belediyelerinin kaynak aktarım listesinden çıkartılacağını, kaynakların doğrudan ilgili bakanlık tarafından aktarılacağını dile getirdi.