İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘yeşil enerji’ sloganıyla İzmir’in kuzeyinde dönüşüm seferberliği başlattı. Bu kapsamda ihale sürecine gidildi ve Bergama, Aliağa, Dikili ve Kınık ilçelerinin çöplerinden elektrik üretilecek tesis için hazırlıklar başladı.

YILLIK 1 MİLYON 540 BİN TL KİRA

İzmir’in kuzeyindeki ilçelere ekonomik ve ekolojik destek sağlayacak proje Bergama’da hayata geçiyor. Bergama’da 8 yıl önce faaliyete geçen katı atık depolama tesisinin yeniden ele alınması ve çöplerden elektrik üretilecek bir sistemle sürecin devam etmesi için proje geliştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilgili tesisin sürdürülebilir ve etkin şekilde çalışabilmesi için ihaleye çıktı. İzmir’in 4 ilçesinden çıkan atıkların ilgili tesise yönlendirilerek bu çöplerden elektrik enerjisi elde edilmesi planlanıyor. Her gün 500 ton kapasite ile çalışması planlanan Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin ihalesini Doğu Star adlı firma kazandı. Firmanın 15 yıl İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kira vereceği, bu bedelin de yıllık 1 milyon 540 bin TL olduğu bilgisi paylaşıldı. Tesisin önümüzdeki yılın son aylarında faaliyete geçeceği belirtiliyor.

FİRMA SÖZLEŞME İMZALAYACAK

İhaleyi kazanan Doğu Star firmasının önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sözleşmeyi imzalayacağı ve ardından tesisin yeniden düzenlenmesi için faaliyete başlayacağı bildirildi. Bergama’da bulunan mevcut tesisin çevresine kötü koku yaydığı ve bazı çevre problemlerine yol açtığı bilgisi de paylaşılırken, firmanın bu sorunları da gidereceği açıklandı. Çöpten elektrik üretecek firma ekonomik bir değer yaratacak. İzmir Çiğli’de de çöpten elektrik üretilecek Harmandalı tesisinin yapımının devam ettiği ve önümüzdeki aylarda faaliyete geçeceği ifade edildi.