İzmir’in Bornova ilçesinde enstrüman kursları vermeye devam eden Bornova Belediyesi, telli çalgılardan ve orkestraların vazgeçilmez enstrümanlarından olan kanun eğitimlerini sürdürüyor. Farabi tarafından icat edilmesinin ve uzun bir dönem kullanılmasının ardından geçmiş yüzyıllarda beklediği ilgiyi görmeyen, sonrasında Hacı Arif Bey tarafından tekrar kullanılmaya başlayan ve bu yolla müzik ziyafetlerinin önemli bir parçası olan kanun, Bornova Belediyesi müzik kurslarının önemli bir parçası. Uzun bir eğitim sürecinin ardından çalınan kanun kurslarına çocukların da katıldığını kaydeden belediye yetkilileri, 6 ve 7 yaşlarındaki çocukların, kanunu profesyonel olarak çalmaya başladıklarını dile getirdi.

MİNİK KANUN SANATÇILARI

Bornova Belediyesi Hobi ve Beceri Edindirme Kursları’nın en renkli eğitimlerinden birini de Kanun Eğitimi oluşturuyor. Yaz aylarında da devam eden eğitimlerde enstrüman kurslarına katılan çocuklar, müzik ve enstrüman yeteneklerini ortaya çıkarıyor. Geleneksel Türk Müziği’nin temel müzik aletlerinden olan kanunu çocukların çaldığını görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Kursta kanun eğitimi alan 6 yaşındaki Burak Korkmaz ve 7 yaşındaki Naz Su Altıner, kanun enstrümanında uzmanlaşmak için sıkı bir eğitimden geçiyor. Miniklerin ilgisini çeken kanun kursları sayesinde, geleceğin kanun icracıları da Bornova’da yetişiyor. 6 yaşında olan minik Burak, kanun kurslarına 6 ay önce başladığını söylüyor. Minik Naz Su ise 1 ay önce kanun kursuna başladığını dile getiriyor. Enstrüman çalmanın yaşla ilgisi olmadığını kanıtlayan minikler, sergiledikleri yetenek ile kanunun tellerini konuşturmaya çok yakın olduklarını gösteriyor.

35 KİŞİ KANUN EĞİTİMİ ALIYOR

Bornova’da kanun eğitimi alan başka çocuklar da var. 11 yaşında olan Hiranur ve 15 yaşındaki Eren de kanun sanatçısı olmak için ciddi bir eğitim sürecinden geçiyor. Bornova Belediyesi’nin kanun kurslarına 35 kişinin katıldığını kaydeden yetkililer, haftada 1 saat ders yaptıklarını ve kursa katılanlarla birebir ilgilendiklerini kaydediyor. Kanun eğitmeni Namık Sağlam, kanun kursu için 10 yaş sınırının olduğunu ancak Naz ve Burak’ın yeteneğini gördükten sonra miniklerin eğitime katıldığını dile getirdi.