İzmir’in Çeşme ilçesi, geçmişten bugüne popülerliğini hiç yitirmeyen en önemli turizm merkezlerimizden biri oldu. Çeşme’de gezilecek yerler haberimiz, Çeşme Alaçatı’dan Çeşme Ilıca’ya, Kleopatra Koyu’ndan Germiyan Köyü’ne, Çeşme Nüfusu’ndan Çeşme seyahati notlarına kadar geniş bir yelpazede Çeşme Gezi Rehberi’ni temsil ediyor.

ÇEŞME GEZİLECEK YERLER, ÇEŞME GEZİ REHBERİ

Çeşme, denizi, eğlence alternatifleri ve gezi rotalarıyla adeta cennetten bir köşe. Geçmiş yüzyılların izlerini birçok farklı noktasında taşıyan Çeşme ilçesi, Çeşme seyahati planlayanlar için harika bir tercih. Özellikle Eylül ayında yapılan Çeşme Fesivali’ni kaçırmamak gerek. Çeşme’de gezilecek yerler listemiz, Çeşme Alaçatı’dan Çeşme Kalesi & Müzesi’ne, Dalyan’dan Ildır’a, Çeşme Atina Feribotu’ndan Çeşme Otelleri’ne çeşitli başlıklarda ayrıntılı bilgiler içeriyor. Çeşme’nin termal merkezleri, lezzetli ve çeşidi bol mutfağı ile renkli eğlencelerin merkezi oluşu, çeşme tatili için çekici ayrıntılar olarak turizmi canlandırıyor. Çeşme plajları ise mavi deniz sevdalıları için mıknatıs görevi görüyor. Çeşme Kleopatra Koyu’ndan Çeşme Boyalık Plajı’na, Dalyan’dan Ilıca’ya, “Deniz, Kum, Güneş” muhteşem üçlüsünün tadı en leziz şekilde çıkarılıyor. Çeşme’de kışın gezilecek yerleri de unutmayalım. Yaz aylarının birçok rotası kış ayları için de geçerli.

ÇEŞME NÜFUSU

İzmir merkeze 86 km uzaklıkta olan Çeşme ilçesi ya da daha derin adıyla Çeşme Yarımadası’nın en nadide toprağı Çeşme, nadide plajları, Alaçatı semti ve huzuru ile nüfusu her yıl artan ve çekim merkezi olmayı sürdüren İzmir ilçeleri arasında yer alıyor. 2007 nüfusu 27 bin 796, 2017 nüfusu 41 bin 278 olan Çeşme’nin 2018 nüfusu ise 43 bin 489 kişiden oluşuyor. Çeşme nüfusu kadın ve erkeğe bölündüğünde ise 22 bin 41 erkek ve 21 bin 448 kadın olarak kayıtlara geçiyor. Yıllar içinde değişen (artan) Çeşme nüfusuna birkaç örnek vermemiz gerekirse;

  • 2007: 27 bin 796 nüfus
  • 2009: 32 bin 475 nüfus
  • 2012: 34 bin 563 nüfus
  • 2015: 39 bin 243 nüfus
  • 2018: 43 bin 489 nüfus

ÇEŞME NEREDE, ÇEŞME’YE ULAŞIM

Tarihteki İyon kolonileri arasında yer alan ve antik devirlerde adı Cyssus olan Çeşme, İzmir’e bağlı bir ilçe ve şehrin batısında yer alıyor. Alaçatı Mahallesi ile meşhurluğu daha da artan Çeşme ilçesi adını, suları durmadan akan ve ilçede bulunan 100 çeşmeden alıyor. 29 km’lik sahil şeridi bulunan Çeşme’nin doğusunda İzmir’in Urla ilçesi, kuzeyinde Karaburun ilçesi ve batısında Ege Denizi var. Çeşme’ye gitmek isteyenler, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na uçakla gidebilir ve Çeşme’ye karayoluyla ulaşabilir. Havalimanı’ndan kısa aralıklarla hareket eden otobüsler Çeşme Otogarı’na gidiyor. Özel aracı olanlar İzmir’den Çeşme’ye 1 saatten az bir kısa sürede ulaşabilir. Çeşme ulaşım demişken, Çeşme Atina feribot seferlerine de değinelim. 30 Haziran 2019’da başlayan Çeşme Atina feribot seferleri, kısa bir süre sonra tamamen durduruldu ve şu an kullanım dışı. Çeşme’ye ulaşım diyorduk, evet. Çeşme’ye ulaşmak için kullanılacak yollar ve notları şöyle sıralayabiliriz;

  • Adnan Menderes Havalimanı’ndan Çeşme’ye giden otobüsler
  • İzmir Otogarı’ndan ve diğer şehirlerin otogarlarından Çeşme Otogarı’na giden otobüsler
  • İzmir-Çeşme Otoyolu’nu kullanarak özel araçla ulaşım

izmir en iyi kahvaltı yapılacak mekanlar yerler 2021

ÇEŞME ALAÇATI GEZİLECEK YERLER Mİ DEDİNİZ?

Çeşme Alaçatı denilince akla, her mevsim esen rüzgâr, lavantanın hâkimiyetindeki sokaklar ve beyaz taş evler gelir. Sadece bunlar mı? Değil elbette. Arnavut taş kaldırımları, evlerin pencere ve balkonlarındaki her renkten çiçekler ve popüler koyları ile plajları da unutmamak gerek. Rüzgâr sörfünün önemli merkezi olan Alaçatı, yaşamın her rengine ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin en önemli tatil merkezleri arasında yer alan Alaçatı, gece hayatının bitmeyen dinamizmiyle de önemli bir merkez konumunda. Alaçatı’da neler mi var? Alaçatı Antika Pazarı var, Alaçatı Port, Deliklikoy, Hacımemiş Mahallesi var. Alaçatı Pazarı, Alaçatı Yel Değirmenleri, Alaçatı sokakları ve keşfin bitmeyen merakı var.

ALAÇATI OT FESTİVALİ

Alaçatı adının, bölgede Osmanlı döneminde yaşayan Alacaat Aşireti’nden geldiği söylenir. Yaklaşık 20 yıl önce Alaçatı’da rüzgar sörfünün keşfedilmesiyle bu güzide kasaba gelişmeye başladı. Sonra taş evlerin meraklıları sahneye çıktı ve restore edilmeye başlayan evler turizme kazandırıldı. Her daim esen rüzgar, serinlik meraklılarını Alaçatı’ya çekti ve bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından biri Alaçatı oldu. Alaçatı Ot Festivali’ni de unutmamak gerek. Her yıl Nisan ayında yapılan Alaçatı Ot Festivali’nin ülkenin en popüler festivalleri arasında yer aldığını bilmeyen kalmamıştır. Türkiye’nin dört bir yanından Nisan ayında Alaçatı Ot Festivali’ne gelenler, renkli görüntüler oluşturmaya devam ediyor.

ÇEŞME ILDIR: İZMİR’DE BİR ANTİK KÖY

Çeşme Ildır yahut tam adıyla Çeşme Ildırı Köyü/Mahallesi, Çeşme merkezine 27 km mesafede bulunuyor. Yarımadanın meşhur ören yeri olan Erythrai Antik Kenti de Ildırı’da kurulmuş. Erythrai kelimesinin Yunanca kırmızı manasına gelen “erythros” kelimesinden ya da Giritli Erythro’dan türediği yönünde görüşlerin olduğunu da söyleyelim. Balık lokantaları, kahvaltı yerleri ve enginarı ile bilinen Ildırı’da güneşin batışının izlenmesi de ayrı bir keyif. Ildırı, Çeşme Yarımadası’nın ilk yerleşim yeri olarak da biliniyor. Gizli cennet Ildır Köyü, özellikle tarihe meraklı olanların gezmesi gereken yerlerden biri. Athena Tapınağı ve antik tiyatronun yerleri Ildırı’da görülebilir. Ildırı’ya gidenler köylülerin sattığı doğal ürünlere de mutlaka yakından bakmalı. Erythrai (Ildırı) Antik Kenti görülmesi gereken en önemli yer. Antik kentten çıkarılan eserler Çeşme Kalesi & Müzesi’nde sergileniyor.

Erythrai (Ildırı) Antik Kenti’ne gidenler şunları görecekler;

  • Athena Tapınağı kalıntıları
  • Antik kentten kalma villa yapıları
  • Antik tiyatro
  • Şehir surları
  • Kilise ve hamam
  • Akropoliste tarihi kalıntılar

çeşme tanay tabiat orman parkı kamp giriş ücreti 2021

ÇEŞME GERMİYAN KÖYÜ: YAVAŞ YİYENLERİN MERKEZİ

Lezzet peşinde olanların mutlaka görmesi gereken Germiyan Köyü, Çeşme’ye 23 km mesafede yer alıyor. Türkmen yerleşimi olan köy, ülkemizde Slow Food (Yavaş Yemek) hareketine katılan ilk köy olma özelliğini taşıyor. Yöresel ve doğal ürünlerin bol olduğu ve yerel ata tohumlarıyla üretim yapılan köyde mutlaka lezzetine şahit olmanız gereken ürünlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Germiyan Ekmeği
  • Kopanisti Peyniri
  • Pirinçli Mantı
  • Asma Pidesi
  • Bazina
  • Hurma Zeytini
  • Şekeriçi Damat Tatlısı
  • Adaçayı
  • Karabaş Otu Çayı

Çeşme Germiyan Köyü’nün evlerinin duvarları rengârenk resimlerle süslü. Köy hayatının en doğal haliyle yaşandığı Germiyan Köyü’nde bu sıcaklığı mutlaka hissedeceksiniz. Gastronomi meraklıları gezi rotalarına Germiyan Köyü’nü mutlaka eklesin.

ÇEŞME ÇİFTLİKKÖY: İLLE DE SAKIZ DİYENLER

Çeşme rüzgârının serinliğini yoğun olarak hissedeceğiniz bir bölgede yer alan Çiftlikköy, Çeşme merkezine 6 km mesafede yer alıyor. Ege’nin tüm atmosferinin yaşatıldığı Çeşme Çiftlik Mahallesi’nde rengârenk tekneleri, balıkçı barınağını, restoranları ve çeşidi bol deniz ürünlerini Sakız Adası manzarası eşliğinde yakından inceleyebilirsiniz. Bölgeye özgü sakız ağaçlarının Sakızağacı Koruluğu’nda bol olduğu Çiftlik Köyü’nde, meşhur Çeşme Altınkum ve Pırlanta plajları da bulunuyor.

ÇEŞME OVACIK KÖYÜ: TARIMIN MERKEZİ

Çeşme Ovacık Köyü tarımın hala devam ettiği, ziyaretçilerini ekili tarlalarla, üzüm bağları, enginar ve kavun tarlalarıyla karşılayan nadide bir yer. Bölgeye özgü kireçli toprak ve Gerence Koyu’ndan gelen esinti üzüm bağlarını daha da değerli kılıyor ve Ovacık üzümü lezzetleniyor. Çeşme kavunu da Ovacık Köyü’nde yetişiyor. Aynı zamanda Sakız Koyunu’nun vatanı da yine Ovacık diyebiliriz.

izmir en güzel iyi piknik alanları yerleri 2021

ÇEŞME REİSDERE KÖYÜ: ŞİFA NİYETİNE

Reisdere Köyü, harika bir manzaraya sahip, koyları, mutfağı, sağlık turizmi ve doğallığı ile de Çeşme Gezilecek Yerler listesinde yer almayı çoktan hak etmiş bir huzur köyü. Reisdere Köyü’nün nüfusunu Rumeli’den gelen göçmenler oluşturuyor. Denize nazır balık restoranlarına gidildikten sonra, Şifne Termal Otel’de de sağlık turizmine kapıyı aralayabilirsiniz. Şifalı suların yer aldığı Reisdere ve Şifne, huzur bulmanın ve birçok hastalığın doğal yollarla çözülmesinin adresleri arasında yer alıyor. Cildi güzelleştiren çamur banyosunun ve şifa veren suların olduğu bölgede Büyük Liman ve Paşa Limanı Koyları da yer alıyor. Kaplıcaları ile ünlü bölge Ilıca’ya da yakın bir noktada yer alıyor.

ÇEŞME ILICALAR: ŞİFA’NIN BİR DİĞER KAYNAĞI

Dünyanın en iyi kaplıca alanları arasında yer alan Çeşme Ilıcaları, Çeşme merkezine 6 km mesafede yer alıyor. Termal suların 42 derece ile 55 derece sıcaklıklar arasında olduğu Çeşme Ilıcalar, romatizmadan sindirim sistemi rahatsızlıklarına, deri hastalıklarından kadın hastalıklarına birçok rahatsızlığı tedavi ediyor. Yıldızburnu’nda bulunan Çeşme Ilıcaları’na civarda bulunan konaklama tesislerinde yer alan termal havuz ve banyolara girerek de yararlanabiliyorsunuz.

ÇEŞME EŞEK ADASI’NIN TEMİZ KOYLARI

Çeşme’den tekne turlarıyla gezebileceğiniz Eşek Adası, temiz koylara sahip ve sualtı sporlarının yapıldığı bir yer. Eşek Adası’nda adından da anlaşılacağı üzere çok fazla eşek var. Konaklamanın olmadığı Eşek Adası’nın eski adının Goni olduğunu ve Çeşme’den deniz yoluyla 1 saatte gidildiğini de ekleyelim. Milli Parklar statüsünde olan Eşek Adası’na gidenler, Mavi Koy’u da mutlaka görmeli. Bahar aylarında daha da güzelleşen adada, nergisleri, katır tırnaklarını ve kekikleri yakından görebilirsiniz.

izmir'de kamp yapılacak yerler ve koylar 2021

ÇEŞME KALESİ & MÜZESİ MUTLAKA GÖRÜLMELİ

II. Bayezid döneminde inşasına başlanan Çeşme Kalesi’nin yapımı 1509 yılında bitmiştir. Piri Reis’in haritasına ve Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne giren nadide yapılar arasında yerini alan Çeşme Kalesi, Osmanlı mimari özelliklerini taşıyan ve günümüze kadar ulaşan kaleler arasında yer alıyor. 1965 yılında Çeşme Müzesi olarak da hizmet vermeye başlayan Çeşme Kalesi’nde Ildırı Antik Kenti’nden çıkarılan arkeolojik eserler sergileniyor. Müze Kart’la da girilebilen Çeşme Kalesi & Müzesi’ne 14 TL (2019 Fiyatı) ödenerek de girilebiliyor. Çeşme Kalesi & Müzesi'ne ayrıntılı bakmak isteyenler için detaylı haberimiz sitemizde yer alıyor.

ÇEŞME ÇARŞISI’NDA NE ARARSANIZ VAR

Çeşme Kalesi’ni gezenler Çeşme Çarşısı’na da mutlaka uğramalı. Çeşme Çarşısı’nda harika saatler geçirilebilir, hediyelik eşyalardan alabilir, meşhur pastanelere uğrayarak leziz tatları tecrübe edebilir, sakızlı dondurmayı ve kurabiyeyi deneyebilirsiniz. Alışverişin ve yemeğin merkezi olan Çeşme Çarşısı’nda halılardan yerel ürünlere, hediyelik eşyalardan takılara, geniş yelpazede bir deneyim yaşamanızı tavsiye ediyoruz.

ÇEŞME KERVANSARAY’IN ASALETİ

1529’da Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kervansaray şu an otel ve alışveriş mekânı olarak kullanılıyor. Osmanlı mimarisini yakından incelemek isteyenler Kervansaray’ı görmeden Çeşme’den ayrılmamalı. 2 katlı olan ve Çeşme Kalesi’ne de yakın olan Kervansaray, yüzyıllarca yabancı tüccarların konaklama mekânı olmuş.

menderes gümüldür orman tabiat orman parkı kamp giriş ücreti 2021

ÇEŞME MARİNA’DA YEMEK VE EĞLENCE

Çeşme merkezinde olan Çeşme Marina, alışveriş ve eğlence tutkunları için en doğru yer tercihi olacaktır. Zincir restoranların ve yerel lezzet işletmelerinin yer aldığı Çeşme Marina’da, eğlence mekânları ve alışveriş meraklıları için birçok ünlü mağaza da var. Çeşme gecelerinin büyüsüne kapılmak isteyenler Çeşme Marina’yı daha yakından incelemeli.

ÇEŞME PLAJLARI & KOYLARI: DENİZ, KUM VE GÜNEŞ, BİR DE SÖRF!

Çeşme’nin kıyı şeridi 29 km uzunluğunda. Her biri ayrı keyif veren Çeşme plajları, temizliği, yumuşak kumları ve harika güneşiyle sizi çağırıyor. Sörf tutkunlarının Çeşme denizini es geçmesi düşünülemez. Rüzgârı bol Çeşme’de sörf tahtası adeta bir yaşam şekline dönüşmüş. Çeşme plajları ise turizmin en canlı olduğu noktalar arasında yer alıyor. Çeşme plajlarını ve koylarını özetleyerek geçeceğiz. Her biri ayrı bir sayfa hak eden plajlar zaten denizi, kumu ve güneşiyle meşhur.

İşte Çeşme’nin en güzel plajları ve koyları listemiz;

  • Dalyan Plajı
  • Çeşme Ilıca Plajı
  • Altınkum Plajı
  • Pırlanta Plajı
  • Kocakarı Plajı
  • Tekke Plajı
  • Paşa Limanı Plajı
  • Aya Yorgi Koyu
  • Boyalık Koyu
  • Çeşme Kleopatra Koyu
  • Delikli Koy
  • Sakızlı Koy

ÇEŞME’DE NEREDE KALINIR: ÇEŞME OTELLERİ

Çeşme Gezilecek Yerler listemizi takip edip Çeşme’nin en güzel yerlerini gezen, en leziz tatlarından tadan ve en iyi plajlarında vakit geçirenlerin Çeşme’de nerede kalınır sorusunu sorduğunu biliyoruz. Çeşme Otelleri’ne bu yüzden kısaca yer vermek isteriz. Alaçatı’da cumbalı evlerden otele dönüştürülen harika taş evlerin olduğunu söylemek isteriz öncelikle. Çeşme’de her bütçenin karşılayacağı konaklama imkânları mevcut. Çeşme merkezinde de aynı şekilde tüm Çeşme’yi gezdikten sonra dinlenebileceğiniz güzel oteller var. Beş yıldızlı otellerden butik otellere, pansiyonlardan apartlara çok çeşitli konaklama imkânlarının olduğu Çeşme’de Alaçatı, Dalyan ve Ilıca bölgesindeki konaklama yerlerini tercih edebilirsiniz.

izmir tatil yerleri isimleri fiyatları 2021 müzeler köyler