ESHOT Genel Müdürlüğü'nün 2 yıl önce başlattığı proje, koronavirüs önlemleri kapsamında hayata geçirildi. Otobüslerin sürekli hava sterilasyonunun sağlanmasının amaçlandığı, hastanede kullanılan cihazlarla aynı işlevi gören cihazlar, İzmir'deki 3 otobüse monte edildi. Dünyada ilk kez uygulanan projenin başarılı olması halinde, İzmir'deki tüm otobüslere aynı cihazın takılması planlanıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yaptığı açıklamada cihazların yüksek filtrelere sahip olduğunu ifade ederek ortamdan çekilen havanın filtrelenerek yeniden yolculara verileceğini, böylece yolcuların sürekli olarak temiz hava soluyacağını kaydetti. Cihazın verimliliğinin bir süre test edileceğini ifade eden Başkan Soyer, verilerin olumlu olması halinde tüm toplu taşıma araçlarında bu cihazların kullanılabileceğini vurguladı.

Projenin geliştirilmesine destek veren Eşrefpaşa Belediye Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hüseyin Tarakçı da yaptığı açıklamada toplu araçlara ve hasta olan bir kişinin, kendisine yakın olan kişilerin de hastalanmasına sebep olabildiğini ifade etti. Dr. Tarakçı, cihazın ortamdaki hava kalitesini artırmaya yarayacağını belirterek, cihazın filtre yardımıyla zararlı maddeleri engelleyeceğinin ve temiz havayı yeniden dışarı vereceğinin altını çizdi.