Bu yıl İzmir’de ve Ege Bölgesi’nde narenciye ürün bereketi yaşanıyor. Portakaldan limona, mandalinadan greyfurta tonlarca narenciyenin yetiştiği Ege Bölgesi’nde, Ege İhracatçı Birlikleri’ne bağlı Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nden toplam ürün tahminleri geldi. Bu tahminlere göre portakalın rekoltesi 264 bin 468 ton, mandalina rekoltesi 121 bin 918 ton, limon rekoltesi 50 bin 824 ton olacak. Geçtiğimiz yıl bölgede yetişen narenciye ürünlerinin toplamının 688 bin ton olduğunu kaydeden yetkililer, bu yılın bereketli geçtiğini ve toplanan ürünlerin de kaliteli narenciye ürünleri olduğu dile getirerek, ihracat sorunu ile karşılaşmayacaklarını söyledi.

HASAT 15 GÜN GEÇ YAPILACAK

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, ürün rekolteleri, narenciye ürünlerinin karşılaşacağı tehlikeler ve ihracat hacmi konusunda açıklamalarda bulundu. Akdeniz meyve sineğine dikkat çeken Uçak, sinekler için uygun şartların meydana geldiğini, üreticilerin bu süreçte tedbirli olma zorunluluğunun kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. 2018 yılında yapılan hasat sırasında ve bu yıl çiçeklenme döneminde yağışların olduğunu, bu yağışlar sebebiyle ağaçların yorgun olduğunu söyleyen Uçak, narenciye ürünlerinin 15 gün kadar gecikme ile geliştiklerini ifade etti ve bu sene yapılacak hasadın 15 gün geç yapılacağını tahmin ettiklerini söyledi.

İHRACAT REKORU MANDALİNADA

Üretim ve ihracat verilerini de paylaşan EİB Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, dünya ölçeğinde kabul gören verilere göre ülkemizin portakal üretiminde 9. olduğunu, mandalinada 3. sırada, limonda 6. sırada ve greyfurt üretiminde 7. sırada olduğunu kaydetti. Geçtiğimiz yıl narenciye ürünlerinden 738 milyon dolar dövizin elde edildiğini kaydeden Uçak, bu yıl hedefledikleri 900 milyon dolar ihracat hedefinin ulaşılabilir bir hedef olduğunu dile getirdi. Geçtiğimiz yıl narenciye ürünleri özelinde en fazla döviz mandalinadan elde edildi. 2018 yılında mandalina ihracatından 286 milyon dolar, limon ihracatından 280 milyon dolar, portakaldan 101 milyon dolar ve greyfurttan 70 milyon dolar döviz elde edildi.