Ege Bölgesi’nde yetişen kirazların Çin Halk Cumhuriyeti’ne ihraç edilmesi için uzun yıllardır girişimlerde bulunan Ege İhracatçı Birlikleri’ne iyi haber geldi. Türkiye’ye ihracat vizesi çıktı ve Çin’e, içinde bulunduğumuz yıl içinde 1 milyon 380 bin dolarlık ihracat gerçekleşti.

2019 ÇİN HEDEFİ: 200 MİLYON DOLAR

İhlas Haber Ajansı’nın haberine göre, Çin’e kiraz ihracatı hakkında açıklamalarda bulunan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, Çin’de insanların rağbet gösterdiği kiraz ile ilgili ihracat engelinin kaldırıldığını ve çözümle ilgili iyi haberin gelmesi ile ihracatın başladığını ifade etti. Türkiye ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında yapılan anlaşmaya büyük katkılar sunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve konuyla ilgili çalışmalar yürüten bürokratlara teşekkür eden Uçak, iki ülke arasındaki ihracat anlaşmasının sezonun ortasında imzalandığını, buna rağmen Çin’e ihracat yapılmaya başlandığını söyledi. Uçak, 2019 ihracat hedeflerinin 200 milyon dolar olduğunu kaydetti.

2019’DA 65 TON KİRAZ İHRACI

Çin’e yapılan kiraz ihracatının Ege Bölgesi için büyük bir ihracat pazarı olacağını söyleyen, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, hava kargo sistemi ile Uzak Doğu ülkelerine yaş meyve ve sebzelerin daha hızlı ihraç edilmesini sağlayacaklarını söyledi. Ülkemizin 2019 yılında 65 bin ton kiraz ihracı yaptığı bilgisini paylaşan Uçak, bu ihracattan 155 milyon 650 bin dolarlık gelir elde edildiğini kaydetti.