Eğitici oyuncaklar son zamanlarda çocukların en fazla ihtiyaç duyduğu oyun türlerinden biri oldu. Gerek pandemi ile mesafe koyulması, gerekse de teknolojinin vermiş olduğu sokak oyun kültüründen uzaklaşılması ile tüm çocuklar için ihtiyaç haline geldi.

Ebeveynler genel olarak eğitici oyuncak ve oyun oynamanın faydaları hakkında araştırmalar yapıyorlar. Çünkü bilinçli anne ve babalar oyuncakların ve oyun oynamanın çocuklara çok fazla yarar sağladığının farkındalar. Bu yüzden de eğitici oyuncak seçimleri her zaman daha zor oluyor. Çocuklar hem eğlenmeli hem de öğrenmeliler. Sadece eğitici olma özelliğine sahip bir oyuncak sıkıcı olabilir. Yazımızda çocukların sıkılmadan oynayacakları; oyun ve oyuncak tavsiyelerini bulabilirsiniz.

Son zamanlarda oyunlar ve oyuncaklar üzerinde yapılan birçok araştırma var. Sonuç olarak da oyun oynayarak öğrenmenin çocuk gelişiminde büyük öneme sahip olduğu belirtiliyor. Çocuğunuzun her gün oyun oynaması için zamana ihtiyacı var. Bu nedenle oyun oynaması için ona hem imkan sağlamalı hem de oyuncaklar almalısınız. Bunu yanı sıra kendinizde oyuncak yapabilirsiniz.

Oyun oynamanın ve oyuncakların faydaları henüz bebeklik döneminde ortaya çıkar. Oyuncaklar bebeklerin kim olduğunu tanımalarına yardımcı olur. Ayrıca enerjilerini atmalarına da destek olur. Enerjisini atan ve her gün yeni şeyler öğrenen çocuklar hem kendine güvenir hem de daha mutlu olurlar. Ne de olsa oyun oynamak keyif vericidir.

Eğitici Oyuncakların Faydaları

Bir bebeğin zihni çevresine bakarak dahi genişler. Bulunduğu ortamdaki nesneler ve canlılar zamanla tanınmaya başlar. Bu nedenle eğitici oyuncak kullanımı da zihinlerinin genişlemesine katkıda bulunur. Hayatlarında ihtiyaç duydukları birçok şeyi oyun oynayarak öğrenecekleri için oyuncaklar da bir ihtiyaçtır. Ayrıca çocukların becerilerinin gelişmesine katkıda bulunur. Oyuncakların faydalarını daha detaylı belirtmek gerekirse hemen maddeler hâlinde yazalım.

  • Mantıksal düşünmelerini sağlar.
  • Neden sonuç ilişkisi kurmalarına destek olur.
  • Motor gelişimlerini olumlu yönde etkiler.
  • Hayal dünyalarını genişlemesini sağlar.
  • Kişiliklerinin farkına varmalarını sağlar ve benlik duygularını olumlu yönde geliştirir.

Henüz bebek deyip eğitici oyuncakların etki etmeyeceğini düşünmeyin. Çünkü bebekler bir aylık olduklarında eğitici oyuncaklardan yararlanabilirler. Yaş aralığına bakarak işte sizler için hazırladığımız oyuncak fikirleri ve bu oyuncakların faydaları.

Eğitici Oyuncakların Faydaları

Yaş guruplarına göre Eğitici oyuncaklar

1-12 ay grubu için oyuncak önerileri ve faydaları; bebeğinizin duyularını harekete geçirip bir yandan öğrenmesini sağlayan oyuncaklar seçebilirsiniz. Yanıp sönen ışıklar ve sesli oyuncaklar bu aylar için oldukça etkili özellikler. Bu nedenle çıngıraklar ilk aylarda en çok kullanılan oyuncaklardır. Sallandığında ses çıkardığını öğrenmeleri fazla zaman almasa da çıngırak ile oynamaktan kolay kolay sıkılmıyorlar. Ayrıca titreşimli ve hayvan figürlü oyuncakları da tercih edebilirsiniz.

Oyun minderi, yürüme yardımcıları, diş kaşıyıcılar ve bu tarz eşyalar ilk aylarda oldukça önemli. Daha ileriki aylar için de bloklar en ideal oyuncaklardır. Blokları üst üste dizip neden sonuç ilişkisi kurabilirler. Ayrıca ışıklı olan ve hareket eden oyuncaklar özellikle emekleyen bebeklerin enerjilerini atmalarına yardımcı olur.

+2 yaş için oyuncak önerileri; artık yürüyebilen ve kendini ifade edebilen bir çocuğa sahip olduğunuz için yeteneklerini biraz olsun keşfetmesini sağlamak gerekir. Bunun için üç tekerlekli bisiklet, ilk arabam ve basket ya da voleybol oyuncakları alabilirsiniz. Hem egzersiz yapmalarını sağlayacak hem de eğlendiklerinden emin olabileceksiniz. Ayrıca bu tür oyuncakları kullanırken kask gibi güvenlik önlemleri almayı da öğretmeniz gerekir. Aksi takdirde büyüdükçe güvenlik önlemleri almayı reddedebilir.

Fiziksel yetenekleri haricinde bilişsel yeteneklerini de fark etmelerini sağlayabilirsiniz. Bunun için de oyun hamuru ve kinetik kum gibi şekil alan oyuncaklar gerekli. Bunlar dışında bir şövale alıp resim çizmeyi sevdirebilirsiniz. Bununla birlikte fırça ve kalem tutmayı da öğrenmiş olurlar.

Kitap sevgisini aşılayın

Kitap sevgisi kazandırmak için kalın kapaklı ve büyük resimli olanları tercih edebilirsiniz. Her resme baktığında orada ne gördüğünü sorup bir hikâye uydurmasını isteyebilirsiniz. Böylece hayal gücünün ne kadar derin olduğunu da anlamış olursunuz. Bununla birlikte bir hayvan kitabı alıp çocuğunuzdan sayfaları çevirmesini isteyebilirsiniz. Her sayfada çıkan hayvanın sesini taklit ederek hayvan seslerinin nasıl olduğunu öğrenmelerini sağlamak mümkün.

Problem çözmeyi teşvik etmek için üst üste dizilen bloklar ve Legolar harika oyuncaklardır. İster kutuda belirtilen örneği yapsın isterse de kendi sanat eserlerini üretsinler. Sonuç itibari ile yaratıcılıkları gelişecek ve mantıksal düşünebilecekler.

Abaküs, bowling ve bunun gibi birkaç adetten oluşan oyuncaklar ile saymayı öğrenebilirler. Basit bir şekilde ileri geri gittiği ve karışık olmadığı için ahşap abaküsler 2 yaş ve üzeri çocuklar için oldukça güzel oyuncaklardır. Ancak boncuklarının çıkmadığından emin olmalısınız. Bunun yanı sıra bu tarz parçalı oyuncaklarla oynarken çocuğunuzu yalnız bırakmamalısınız.

Oyuncak Alırken Dikkat edin

Oyuncak alırken güvenli, eğitici, eğlendirici ve kaliteli olmasına dikkat etmeniz gerekir. Kendi seçimlerini yapabileceği bir yaşa geldiklerinde çocuklarımıza oyuncak seçimlerinde özgürlük tanıyabiliriz. Elbette bunu yaparken bütçenizi de belirtin. Bu pahalı, bu bizim bütçemize uygun değil. Bu senin yaşın için uygun üretilmemiş gibi cümleler kurup ona mantıklı olanı yapmasını sağlayabilirsiniz.

Günlerine oyun ve oyuncak eklemek elbette onları mutlu etmek demektir. Bu nedenle yarın ne pişireceğim diye düşünürken bir yandan da çocuğuma hangi oyuncağı vereceğim ya da onunla hangi oyunu oynayacağım diye düşünmelisiniz. Unutmayın ki ebeveynler çocukların en sevdiği oyuncaklarıdır. Sizden asla vazgeçmezler.