Geçtiğimiz günlerde emlak piyasasının hareketlenmesi için konut kredilerinde düşüş yapılmıştı. Birkaç banka, konut kredisinde faizi 0,99'a düşürmüştü. Türkiye İstatistik Kurumu, konut satışlarıyla ilgili verileri açıkladı. Konut satışlarında geçen Temmuz ayına göre  % 18'lik düşüş gerçekleşti. Toplamda 100 bine yakın konutun satıldığı Türkiye'de en çok konutun satıldığı şehir ise İstanbul oldu. İstanbul'da 17 bin konut satılırken 2. sırada 9 bin 400 ile Ankara, 3. sırada ise 5 bin 500 konut ile İzmir yer aldı. Temmuz ayında en az konutun satıldığı şehir ise 10 satış ile Ardahan oldu. 

İPOTEKLİ SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ

TÜİK verilerine göre satışların düşmesinde en büyük etkenlerden biri, ipotekli satışların düşüşü oldu. İpotekli satışlar, Temmuz 2018'e göre yarı yarıya düştü. İpotekli şekilde en çok konut satılan şehir, yine İstanbul oldu. Daha önce hiç kullanılmamış konutların satışları ise yaklaşık olarak 39 bin oldu. Yeni yapılan konutların en çok satıldığı şehirler, sırasıyla İstanbul, Ankara ve İzmir oldu. İkinci el satışlar ise 60 bin civarında gerçekleşti. Şehir sıralaması, ikinci el konutların satışında da değişmedi.

YABANCILARA SATIŞ ARTTI

Geçtiğimiz yılın Temmuz ayına göre göre yabancılara yapılan konut satışı ise yarı yarıya artarak 4 bin 200 oldu. Yabancılara en çok satış yapılan iller ise İstanbul, Antalya, Ankara ve Bursa oldu. Türkiye'den en çok konut alan ülke vatandaşlarında ise başı Iraklılar çekti. Iraklıları İranlılar, Kuveytliler, Suudiler ve Ruslar izledi.

TÜRK VATANDAŞI OLABİLİYORLAR

Yönetmeliğe giren kanuna göre Türkiye'den 250 bin dolar veya Türk Lirası karşılığında gayrimenkul yatırımı yapan yabancı ülke vatandaşları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaya hak kazanıyor. Konutu satın alan kişiler, daha sonra Türk vatandaşlığı için belge toplayarak başvuruyor. Başvuru incelendikten sonra Cumhurbaşkanlığı tarafından olumlu veya olumsuz şekilde karar veriliyor.