İzmir’de çalışmalarını sürdüren Avukat Cansu Şirin, eşiyle sürekli olarak sorun yaşayan ve hakarete uğrayan kişilerin hakları ve ne yapabilecekleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Cansu Şirin, evliliğin her iki tarafının da psikolojik şiddete maruz kalabileceğini ifade ederek kişilerin bu tür durumlarda dava açabileceğini ve tazminat talep edebileceğini kaydetti.

Avukat Cansu Şirin, “Hiçbir birey evliliğini psikolojik/duygusal şiddet altında yürütmeye zorlanamaz. Bu nedenle psikolojik şiddet boşanma sebepleri arasında yer almaktadır. Peki psikolojik/duygusal şiddet nedir? Şiddet uygulayan taraf, şiddet mağdurunu söz ve/veya davranışlarıyla aşağılar, yokmuş gibi davranır, toplum içerisinde küçük düşürür, sindirmeye çalışır. Anlaşılacağı üzere bu şiddet türü her somut olay için farklı şekilde tezahür edebilir. Bu eylemlerin mağduru kadın ya da erkek olabilir.” şeklinde konuştu.

“‘SENİ SEVMİYORUM, İSTEMİYORUM’ DİYEN EŞ KUSURLU BULUNMUŞTUR”

izmir boşanma avukatı Cansu Şirin, eşlerin şiddetinin suç teşkil etmesi halinde tarafların savcılığa da başvurabileceğini ifade ederek “6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kadın erkek fark etmeksizin bireyleri şiddetten korumayı amaçlar ve yargı makamlarına gerekli önlemleri almasını emreder. Yine uygulanan eylemin suç teşkil etmesi halinde savcılığa şikayet yolu da mümkündür. Ayrıca psikolojik/duygusal şiddete maruz kalan eş Aile Mahkemelerine başvurarak boşanma talebinde bulunabilir, bunun yanı sıra maddi - manevi tazminat ve boşanma sebebiyle yoksulluğa düşme halinde nafaka talebinde bulunmak da mümkündür. Eşini sürekli aşağılayan, eşine hakaret veya küfür eden, sözlü olmasa dahi davranışlarıyla yok sayan, sindirmeye çalışan eşlerin boşanmada ağır kusurlu olduğu yönünde birçok Yargıtay karar bulunmakta olup şiddete maruz kalan eşe tazminat ödenmesine karar verilmektedir. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine "Seni sevmiyorum, seni istemiyorum" diyen eşin kusurlu olduğuna karar vermiştir.” dedi.

izmir boşanma avukatı Cansu Şirin, ifadelerine ”Belirtmek isterim ki, uygulanan şiddete dair iddiaların boşanma davasında kanıtlanması gerekmektedir. Bunun için hukuki destek alınmalı, mesajlaşma gibi yazılı deliller var ise avukat ile paylaşılmalı ve yargılama aşamasında da tüm iddialar tanık anlatımlarıyla desteklenmelidir.” şeklinde nokta koydu.