İzmir İl Sağlık Müdürlüğü önderliğinde Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle “Hayata Bağlayan Eller” temalı 4. Organ Bağışı ve Nakli Sergisi Ege Üniversitesi Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi’nde sanatseverlerle buluştu.

Açılışı törenle gerçekleştirilen sergiye; Bornova İlçe Kaymakamı Fatih Genel, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcıları Dr. Muhammed Ertuğrul Eğin, Doç. Dr. Mehmet Gündüz, Kan, Organ, Doku Nakli Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Murat Öztürk, Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kutsal Tarhan, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir ile çok sayıda sağlık çalışanı ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılış konuşmasını yapan Bornova İlçe Sağlık Müdürlüğünde görevli Dr. Hilal Sipahi, “Hayata Bağlayan Eller“ adlı 4. Sergilerinde bu kez sağlık çalışanlarını, emeklerini, çalışma alanlarını iç dünyalarını ziyaretçilere sunmayı amaçladıklarını belirtti.  “Umuyoruz ki sergiyi ziyaret edenler bu büyük emeği zengin kadroyu ve geniş sistemi tanıyacaklar ve organ bağışı ve nakli konusunda tutum ve davranışlarını edindikleri bilgiler ışığında şekillendireceklerdir.“ diye konuştu.

4. Organ Bağışı ve Nakli Sergisi kurdele kesim merasiminin ardından ziyaretçilere açıldı. Sergiyi gezen protokol üyeleri sergilenen resimler hakkında bilgi aldı. 

Protokol üyeleri sergi açılışının ardından İzmir İl Sağlık Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliği ile Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Muhittin Eren Amfi Salonunda düzenlenen “Organ Bağışı Haftası Töreni ”ne katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Hüseyin Bozdemir yaptığı konuşmasında İzmir Koordinasyon Merkezi verilerine göre 2019 Yılı Kasım ayı itibariyle beyin ölümü gerçekleşen hasta sayısının 281 olup 98’inin donör olabildiğini açıkladı. Türkiye genelinde İzmir'in son 6 yıldır 70 bin 850 bağış ile ilk sırada yer aldığına dikkat çekti.  “Hedefimiz bağış sayısına oranla donör sayımızı da yükseltmektir." dedi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Gündüz de yaptığı konuşmasında, dünyada nakil sayıları ve nakil sonrası sağ kalım oranları ile canlı nakilde Türkiye'nin ilk 3 sırada olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin dünyanın en gelişmiş organ nakil merkezlerine sahip olduğunu kaydederek, yılda ortalama 5 bin 500 nakil operasyonunun başarıyla gerçekleştirildiğini dile getirdi.

Törende donör yakınlarına, organ nakli olmuş hastalara ve yoğun bakım çalışanlarına teşekkür belgesi takdim edildi. Diğer taraftan İzmir İli Bölgesi Beyin Ölümü ve Donör Tespitinde ilk 3'e giren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Özel Medikal Park Hastanesi yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkür belgesi verildi.

Törenin sonunda tüm katılımcılar, 20 Mayıs Amfisi Tören Şölen Alanında “Organ Bağışını Destekliyoruz” sloganıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.