Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin dün hayatını kaybetmesinin ardından İzmir'de gıyabi cenaze namazı kılındı.

Diyanet İşleri Başkanlığı, 81 ilde eş zamanlı cenaze namazı kılınmasına karar verilmişti. 2012 yılında göreve gelen ancak darbe ile görevinden indirilen Mursi için İzmir'in Konak Meydanı'nda cenaze zamanı kılındı. Cenaze namazına İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi sivil toplum örgütleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İhlas Haber Ajansı'nın haberine göre; cenaze namazının ardından toplanan grup, Mursi'nin posterlerini taşıyarak tekbir getirdi. Vatandaşlar, Türkiye ve İslam dünyası için birlik mesajı verdi.

NELER YAŞANMIŞTI?

Mısır'da 2014 yılında yapılan darbe sonrası görevden indirilen Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler hareketinin lideri olarak yer alıyordu. Darbe sonrası tutuklanarak cezaevine konulan Mursi, o günden bu yana yargılanıyordu.

Casusluk suçlamasıyla yargılanan Muhammed Mursi, duruşmada yaptığı 5 dakikalık konuşma sonrası bayıldı. Hastaneye kaldırılan Muhammed Mursi, hayatını kaybetti.

MURSİ'NİN ÖLÜM NEDENİ

Yapılan otopside Mursi'nin bedeninde görülebilir bir yaralanma bulunmadığı belirtildi. Mursi'nin ölüm nedeni olarak kalp krizi gösterildi.

Üç farklı yargılamada hüküm giyen ve daha önce verilen idam cezası temyiz mahkemesi tarafından bozulan Mursi'nin ölümüyle ilgili, Müslüman Kardeşler'in siyasi kanadı da açıklamada bulundu. Özgürlük ve Adalet Partisi, Mursi'nin ölümünü suikast olarak değerlendirdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, "ŞEHİT" DEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin vefatıyla ilgili sosyal medyadan açıklamada bulundu. Erdoğan, şunları yazdı:

"Mısır'ın demokratik seçimle göreve gelen ilk Cumhurbaşkanı, kardeşim Muhammed Mursi'nin vefat ettiği haberini teessürle öğrendim. Tarihin en büyük demokrasi mücadelelerinden birini veren şehit Muhammed Mursi'ye Allah'tan rahmet diliyorum."