Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından “Pandemi Hastaneleri” başlığı ile 81 ilin valiliğine gönderilen resmi yazıda Pandemi Hastaneleri hakkında detaylı bilgiler yer aldı. İzmir’de pandemi hastaneleri hangileridir? İzmir pandemi hastaneleri nerede? Sorularına cevap niteliğinde olan resmi yazının detayları da ortaya çıktı. Çin’de ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan koronavirüs hastalığı (Covid-19) sebebiyle tüm dünya halklarının hayati tehlike ile karşı karşıya olduğunun belirtildiği yazıda Sağlık Bakanlığı’nın aldığı önlemler ve pandemi hastanelerinin özellikleri ayrıntılı olarak paylaşıldı. Yazının ilk maddesinde sağlık kurumlarına müracaat eden hastaların, Covid-19 tanısı kesinleşinceye kadar Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler, Devlet ve Vakıf Üniversitesi hastaneleri ile tüm özel sağlık kuruluşlarınca kabul ve tedavi süreçlerinin yapılması zorunludur ifadesi kullanıldı.

İZMİR PANDEMİ HASTANELERİ 2020

İzmir’de pandemi hastaneleri hangileridir sorusu da resmi yazıda cevap buldu. Sağlık Bakanlığı’nın il valiliklerine gönderdiği yazıda, bünyesinde Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji, Göğüs hastalıkları, İç Hastalıkları uzmanı hekimlerden en az ikisinin bulunduğu ve 3. Seviye erişkin yoğun bakım yatağı bulunan tüm hastanelerin “Pandemi Hastanesi” olarak kabul edildiği ifade edildi. Pandemi süresince Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, İç Hastalıkları veya Göğüs Hastalıkları uzmanı başka bir hastaneden görevlendirme yolu karşılanabilir ifadeleri de resmi yazıya eklendi. Sağlık Bakanlığı’nın ifadesi ile Pandemi Hastanesi: Covid-19 tanısı almış (yani testi pozitif çıkmış) vakaların tedavi sürecinin yapılmış olduğu hastane olarak tanımlanır denildi.

SAĞLIK BAKANLIĞI PANDEMİ HASTANELERİ AÇIKLAMASI

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Pandemi Hastaneleri resmi yazısında ayrıca, hastane bünyesinde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Pandemi Eylem Planına göre Pandemi Genel Koordinasyon Ekibi oluşturulmalıdır denildi. Pandemi hastanelerinde, pandemi hastalarına ayrılmış bir klinik ve bir yoğun bakım ünitesi belirlenmeli ve bu vakalar için rezerve edilmelidir sözleri de resmi yazıda yer alıyor. Vaka sayısının çoğalması durumunda ise diğer yoğun bakım ünitesi ve servislerin de hangi sıra ile ayrıcalığının belirlenmesi gerektiği kaydedildi. Resmi yazıda birçok husus açıklığa kavuşturulurken, son madde olarak, Covid-19 tanısı konmuş hastaların müracaat ettiği pandemi hastanesi olmayan il ve ilçe hastanelerinin, bu hastaların sevk algoritmasında belirlenen hastaneye gerekli önlemler alarak sevgini gerçekleştirmesi gerektiği dile getirildi.