İnsan gördüğünde kaçan ya da hemen yanına gidip kendini sevdiren sokak kedilerini hepimiz çok seviyoruz. Türk halkı olarak kaçan kedileri bile korkutmadan sevebilir ve tüm kedilerin güvenliğini sağlarız. Sokak kedileri zor şartlar altında yaşadığı için istedikleri zaman mama ve su bulamıyorlar ve günlerce aç ve susuz kalıyorlar.

Peki sokak kedilerinin, cins kedilerden daha sağlıklı ve direncinin yüksek olduğunu biliyor muydunuz? Cins kediler hassas, narin, sürekli ve konforlu yaşam alanına alıştıkları için vücudunda en ufak hastalık oluştuğunda atlamaları uzun sürebilir.

Sokak kedileri ise dışarıdaki tehlikelere, aç-susuz kalmaya ve rahatsızlandığında elinden hiçbir şeyin gelmemesine alışkın olduğu için bağışıklık sistemleri kuvvetlidir. Hatta en uzun yaşama ömrüne sahip olan ve bağışıklık sistemi güçlü olan kedi Tekir'dir. Camdan baktığınızda veya gezmeye gittiğinizde, dışarıda Tekir Kedi görme olasılığınız neredeyse %95’dir.

Eğer güzel mi güzel şehir olan İzmir'de yaşıyorsanız, çok şanslısınız demektir. Şehrin güzelliklerini anlatmakla bitmediği gibi İzmir sokaklarında karşınıza çıkan kedi türleri de İzmir'in muhteşemliğine dahildir. Peki, İzmir sokaklarında görmeye alışık olduğumuz kediler kimlerdir? bakalım.

1. Tekir Kedi

İzmir sokaklarında mutlaka karşılaşacağınız tüylü dostlarımızdan birisi Tekir'dir. Tekirler, diğerlerine göre biraz saldırgan ve agresif olabilirler. Kendini sevdiren Tekir gördüğünüzde bile fazlasıyla eylemde bulunursanız, hemen agresifleşir ve kendini korumaya alır. Aslında bunu bilerek değil, tamamıyla içgüdüsel olarak yaparlar. Vücudunda tek renk olmaz ve karışık renkli desenli tüyleri vardır.

Gözleri hafif çekiktir ve tehlike altında hissediyormuş gibi keskin bakışları vardır. Tekir Kedilerin tüyleri genelde kısa olur, fakat bazılarının tüyleri uzun olabilir. Arabaların altında, parkta, sokakta, bahçede, mahallede vb. gibi İzmir'in her karışında Tekir'e rastlamanız mümkündür. Ayrıca Tekir Kediler kural bilmezler ve eğitilmeye kapalıdırlar.

Kendi başına buyruk yaşamayı çok severler, hatta fark ettiyseniz Tekir'i yanınıza çağırdığınızda gelmez, sadece canı istediği zaman gelir. İzmir'de gezerken onların sürekli uyuduğunu veya böcek avladığını görürsünüz, çünkü çok iyi avcılardır. Havada uçan böcekleri ustalıkla yakalarlar ve patilerinin arasında biraz oynadıktan sonra afiyetle yerler.

2. Bombay Kedi

Dışarıda gezerken birden bire “aaaa kara kedi" dediğiniz dostumuz, aslında Bombay Kedisi’dir. Tekirlere göre daha sakindirler ve çekingen yapıları vardır. Her Bombay Kedisi'nin tüy rengi siyah ve kürk yapısı aynı olduğu için kolaylıkla ayırt edebilirsiniz. İzmir’in güneşi her yeri ısıtırken, Bombay Kedisi'nin tüylerini ışık gibi parlatır.

Mutlaka fark etmişsinizdir, kara kedilerin tüyleri güneşte çok güzel parlar ve sanki kadife gibi yapıları vardır. Bu özellik onların ne kadar temiz ve titiz olduklarının göstergesidir. Bombay Kedileri'nin gözleri badem şeklinde olur ve genellikle sarı göz rengine sahiptir. Kendilerini pek sevdirmeseler de ona mama verdiğinizde size güveneceği için sevebilirsiniz. İzmir sokaklarında yürürken Bombay’a rastlamanız çok yüksek bir ihtimaldir, fakat sizi gördüğü zaman gözlerinize dikkatli bakacak ve hemen oradan uzaklaşacaktır.

Eğer yanınıza kendini sevdiren ve sıcakkanlı Bombay Kedisi yaklaşırsa, ona ödül vermek isteyip İzmir'in gözdelerinden olan İzmir Bombasını, ikram etmekten kaçınmalısınız. İkisinin adı çok benzer olduğu için birbirine çok yakışacağını düşünebilirsiniz ama Bombay'ın sadece mama yemesi daha sağlıklı olacaktır.

3. Smokin Kedi

Çoğu insanın en çok sevdiği ve hayranlıkla izlediği Smokin Kedi, halk arasında “damat kedi" olarak da geçer. Tüy renkleri sadece siyah ve beyaz olduğu için sanki kedi takım elbise giymiş de İzmir sokaklarında geziyor gibi görürsünüz. Her yerde Smokin Kedi ile karşılaşabilirsiniz “aaa kedi sanki yüzüne maske takmış gibi duruyor” diye düşünebilirsiniz.

Genellikle vücut, alın ve çene kısmı siyah olur sadece göz kısmı beyaz olabilir. Ya da tam tersi vücudu beyaz, sadece göz ve burun kısmı beyaz olabilir. Smokin Kedi'nin siyah ve beyazdan başka tüy rengi olmadığı için diğer kedilerden ayırt etmeniz çok kolay olacaktır. Bazı insanlar Bombay ile Smokin Kedi'yi çok karıştırabiliyorlar, fakat Bombay'ın tamamen siyah ve tüylerinin kısa olduğunu unutmamalısınız.

Smokin Kedilerin tüy renkleri siyah-beyaz ve tüylerinin de yoğun olduğunu bilmelisiniz. İzmir’de gezerken tüylerinin uzun olduğu ve vücudundaki iki rengin birbiriyle ne kadar güzel uyum içinde olduğunu fark edebilirsiniz. Smokin Kediler, çok sakin ve ılımlı oldukları için insanlara hemen yaklaşmasalar da alıştıkları zaman peşlerinden ayrılmazlar. Gözleri yuvarlak, göz renkleri ise genelde yeşil veya siyah renkte olur. Özellikle boyun ve çene kısmında yoğun tüyleri ve tipleri de iki renkten dolayı komik olduğu için mutlaka gördüğünüzde onu sevmek isteyecekseniz.

4. Calico Kedi

Tatlı mi tatlı ve her yerinde üç karışık renk (siyah, beyaz, sarı) bulunan Calico Kedisi, herkes tarafından çok seviliyor. İzmir'in insanları da çok sıcakkanlı olduğu için Calico'yu gördüğü zaman hemen gözlerinden kalp emojisi çıkıyor ve bir an önce sevmek istiyorlar. Tüylerinde üç renk bulunur ve bunları vücudundaki her bölgede farklı olarak görürsünüz.

Tek gözünde yuvarlak üç renk desen olsa bile patisinde veya kulaklarında da birden fazla renk bulunur. Çoğu Calico Kedi dişi olduğu için erkeğe rastlarsanız, sanki dört yapraklı yonca bulmuş gibi sevinmelisiniz. Bazı erkek olan Calico'lar, dünyaya kısır olarak gelebilirler. Bunun nedeni anne ve babadan alınan kromozomlar ile alakalıdır. Ortaya karışık renk yaratılan Calico Kedi, aslında çok oyuncu ve sevecendir.

İnsanlardan kaçabilir, fakat alıştığı zaman tanıdığı kişinin yanına giderek sevmesine izin verir. Göz renkleri genelde sarı ve kahverengi olduğu için tüy renkleriyle çok uyumlu bir görüntüleri vardır. Sokakta özgürce davranmayı, gezmeyi ve yaşamayı çok sevdikleri için sahiplenildiği zaman ev ortamına hemen alışamaz. Onu sokakta gördüğünüzde, eğer kendisini sevdiriyor ve size karşı sakin davranıyorsa mutlaka onunla zaman geçirmenizi öneririz.

5. Sarman Kedi

Sarman Kedi'yi sevmeyen yoktur diye tahmin ediyoruz. Hatta birçok kişi onlara adıyla hitap etmek yerine “turuncu kedi veya şişko kedi” diyorlar. Kalabalık ortamlarda, hele ki İzmir'in kasap ve balıkçı dükkanlarının önünde mutlaka Sarman Kedi’yi görebilirsiniz. Yemek yemeyi çok severler ve kolaylıkla kısa süre içerisinde obez kedi olurlar.

Diğer kedilere göre daha iyi dururlar ve yüz kısımları tombul olur. Her Sarman gördüğünüzde yanaklarını sıkıp “şişko" diye hitap etmeden rahat edemezsiniz. Tüy renkleri turuncu-beyaz arası olsa da turuncu tüy yoğunluğu daha fazladır. Göz renkleri genelde sarı veya kahverengi olur, gözleri de yuvarlık ve boncuk gibidir. Bıyık kısımlarında hafif çilleri olduğunu görürsünüz ve bu özellikleri de onları farklı kılar.

Sarman Kediler’in %80’i erkektir ve bundan dolayı dişilere çok az rastlanır. Tembellik yapmaya bayılırlar ve yemek dertleri olmasa bütün gün uyumayı tercih ederler. Hareketli kediler gibi hoplamayı, zıplamayı veya avlanmayı pek sevmezler bunun yerine uzanmayı tercih ederler. Eğer Sarman'a mama verirseniz sizi çok sevecektir ve ona yemek vermeniz için sürekli sizin etrafınızda dolaşacaktır. Yavru Sarman Kediler ne kadar çok hareketli ve zayıf olsalar da her geçen ay tıpkı yetişkin Sarmanlar gibi kilo almaya ve hareketsizliğe yatkın olacaklardır.